Siirry pääsisältöön

Helmet-lukuhaaste 2024

Helmet-lukuhaaste 2024


Copyright: Vittorio Giardino.



Vuoden lukuhaasteen valmistuminen on aina juhlaa. Tänä vuonna haaste oli viidenteni ja juhlaa vietettiin juhannuksena, jolloin Vish Puri -dekkari viimeisenä naulasi haasteen valmiiksi, jutut kirjoista ovat täällä blogissa sitten ilmestyneet sen jälkeen omaan tahtiinsa.

Hyvä lukuvuosi, tai sen puolikas - mitä muuta voisi sanoa, kun itse valitsee ja saa lisäksi läjäpäin hyviä vinkkejä muilta haasteen suorittajilta, kirjablogeista ja FB:n kirjallisuusryhmistä.

Kaikista kirjoista löytyy tuttuun tapaan linkitys blogijuttuuni. Koska esittelen blogissa vain kirjoja, joita voin suositella, nämä kaikki sopivat haastekohtaan 50. kirjastolainen suosittelee, mikäli hyväksyy tässä kohdassa sen, että kirjastolaisena olen jo EVP.

Olen merkinnyt tähdellä minua eniten koskettaneet teokset, muutama kirja on saanut kaksikin tähteä. Nämä kirjat ovat erinomaisia, ja sen lisäksi vielä jollakin henkilökohtaisella tavalla minulle merkittäviä.

Vähän havaintoja omasta haasteen toteuttamisestani. Mikään haasteen kohta ei tuntunut tänä vuonna erityisen vaikealta, mutta haastetta sopivien kirjojen löytämisessä oli silti mukavasti, vaikkakin suurin osa kohdista ratkesi ihan aikaisemmin aikomani lukemisen pohjalta. 

Kotimaisia kirjoja haasteessani on 23, eli kotimaisen ja käännöskirjallisuuden sekä muilla kielillä luettujen kirjojen välillä on mukava tasapaino, mitä olenkin tavoitellut. Vain 3 kirjaa olen lukenut muilla kielillä kuin suomeksi, yhden alkuteoksen englanniksi ja kaksi ruotsinnosta kirjoista, joita ei ole käännetty suomeksi.  

Tietokirjaluokkiin kirjastossa sijoittuvia kirjoja on 5. Runoutta 3. Jännitystä tai scifiä kaikkine alalajeineen on 11. Nuo alalajit ovatkin sitten niin moninaisia ja rajanveto scifin, fantasian, fantastisen realismin jne. välillä niin vaikeaa, etten tiedä, onko moisella jaottelulla kovin paljon mieltäkään. Sen sijaan merkityksellisempää on, että haasteeni poikkeaa ehkä useimmista siinä, että novelleja ja pienoisproosaa siinä on mukana 8 teosta, pienoisromaaneina julkaistut toinen 8 kpl vielä näiden lisäksi. Tämä kuvastaa hyvin mieltymystäni pienimuotoiseen, hiottuun ilmaisuun, jossa siinäkin rajanveto erityyppisten teosten välillä on melko vaikeaa. Mikä luetaan pienoisromaaniksi, esimerkiksi? No, onneksi nämä ovat vain suuntaa antavia jaotteluja.  

Suurin osa kirjavuoden uutuuksista painottuu aina syksyyn. Siksi pyrin lukemaan haasteeseen aina myös vähän vanhempaa kirjallisuutta, syksyn runsaassa tarjonnassa kun huomio helposti kohdentuu liikaakin pelkkiin uutuuksiin. Tänä vuonna jo vanhempia klassikoita olivat esim. Pirandellon ja Borgesin teokset.

Ilo oli lukea taas tätä haastetta muiden haastetta suorittavien kanssa!


1. Kirjan nimessä on erisnimi 

2. Kirjassa tehdään taikoja

3. Booker- tai Pulitzer-palkinnon voittanut kirja 

4. Kirjassa on presidentti 

5. Kirjailijan nimikirjaimia ei esiinny omassa nimessäsi

6. Kirjan tapahtumat sijoittuvat 1920-luvulle 

7. Kirjassa rakastutaan

8. Kirjan nimessä on perheenjäsen 

9. Kirjassa joku karkaa 

10. Kymmenes kirja, jonka luet tänä vuonna 

11. Kirjan kannessa tai nimessä on yksi neljästä elementistä (ilma, vesi, maa tai tuli) 

12. Lastenrunokirja

13. Kirjan tapahtumapaikka on suljettu tai rajattu 

14. Kirjassa harrastetaan

15. Kirja, jolla on vähintään kolme tekijää 

16. Kirjassa on valokuvia 

17. Kirjassa on ärsyttävä henkilöhahmo 

18. Kirjan kannessa tai nimessä on koru 

19. Suomi mainittu 

20. Kirjan on julkaissut pieni kustantamo 

21. Kirjasta on tehty TV-sarja

22. Kirjaa on suositellut kirjailija 

23. Suomalainen dekkari tai salapoliisi- tai jännityskirja 

24. Kirjan tapahtumat sijoittuvat pääkaupunkiin 

25. Kirjassa vietetään juhlapyhää
Richard Osman: Viimeinen pirulainen. Torstain murhakerho, osa 4.

26. Kirjan nimessä on sana kirja

27. Kirja kertoo jälleenrakentamisesta 

28. Kirjailija on Välimeren maasta

29. Kirjassa valehdellaan 

30. Kirja, jossa ei ole nimettyjä tai numeroituja lukuja

31. Kirjassa on vammainen henkilö 

32. Kirja on kirjoitettu alun perin kielellä, jolla on korkeintaan 10 miljoonaa puhujaa
 
33. Kirjassa muutetaan maalle 

34. Kirjan nimessä on käsky tai kehotus

35. Kirjassa vietetään aikaa luonnossa 

36. Kirjan on kirjoittanut maahanmuuttaja

37. Kirja, joka herättää voimakkaita tunteita

38. Kirjan kannessa tai nimessä on käsi tai kädet 

39. Kirjassa on bi- tai panseksuaalinen henkilö 

40. Kirjassa on erittäin kylmä tai kuuma 

41. Kirjassa syntyy lapsi 

42. Kirjan nimessä on alaotsikko 

43. Kirjalla ei ole päähenkilöä 

44. Tietokirja, jonka on kirjoittanut nainen 

45. Kirjassa pelataan 

46. Kirjan kannen pääväri on musta tai kirjan nimessä on sana musta

47.-48. Kaksi kirjaa, jotka on kääntänyt sama kääntäjä, Aleksi Milonoff 

49. Kirja on julkaistu vuonna 2024 

50. Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Iida Turpeinen: Elolliset

Löydetyt ja kadotetut lajit Iida Turpeinen: Elolliset.  Kansi: Safa Hovinen. 296 s.  S&S 2023.  Äänikirjan lukija Marcus Bäckman "-- pieni katkos hengitykseen, ja sitten lause jatkuu, mutta hetken se käy tässä, kaikennielevä, kevyt suru, kun katsomme tätä eläintä, jotain suurta ja lempeää, niin lopullisesti poissa." Iida Turpeisen Elolliset on saanut paitsi Finlandia-ehdokkuuden, myös poikkeuksellisen kiittävät arvostelut sekä kriitikoilta että blogimaailman arvioijilta. Pääkaupungin kirjastoissa teosta jonottaa parhaillaan runsas 4000 lukijaa. Kirjan ensimmäiset painokset myytiin loppuun nopeasti. Myös kirjan käännösoikeudet on jo myyty useisiin Euroopan maihin, kertoi HS 12.10.2023 . Tällaiseen kirjaan lukija tarttuu jännittyneenä ja suurin odotuksin. Minulle tämä ihmisen aiheuttamaa lajikatoa ja sen yhtä esimerkkiä, stellerinmerilehmää, käsittelevä esikoisteos on yksi viime vuoden merkkitapauksista. Sellaisen siitä tekee erityisesti aiheen polttava ajankohtaisuus ja h

Mudlum: Tätini Ellen

Täti ja aikakerrostumat Mudlum: Tätini Ellen. Virolainen alkuteos Mitte ainult minu tädi Ellen, 2020. Suomennos Heidi Iivari. Graafinen suunnittelu Asko Künnap. 220 s. Enostone Kustannus 2023. Kustantajan arvostelukappale, kiitos. Kuva: Ellen Karhulampi "Voisin kuvailla yksityiskohtaisesti kaikkia vaatteita, jotka roikkuivat Ellenin kaapissa, kaikkia nappirasioiden nappeja, huivirasioiden huiveja ja kenkälaatikoiden kenkiä. Hansikaslaatikossa oli pitkät turkoosinsiniset nailonsormikkaat, valkoiset pehmeänahkaiset ja osittain verkkokuvioiset autonkuljettajan hanskat sekä valkoiset ihomaiset morsiuskäsineet, ostettu Ellenin ja Juhanin häihin. Niitä häitä ei koskaan tullut." Mudlumin tarinassa menneiden vuosikymmenten Viro herää henkiin. Paitsi että kirjailija kuvaa tätiään Elleniä, omaa äitiään ja itseään, hän kuvaa hämmentävällä yksityiskohtien runsaudella miten Virossa on asuttu, millaisia bussipysäkkejä Tallinnassa on ollut ja millaisia kioskeja tavaravalikoimineen pysäkkie

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Kuurupiilon anatomia

Naakkoja ja metsästäjiä punk-eepoksen  varjoissa Pasi Ilmari Jääskeläinen: Kuurupiilon anatomia. 575 s. Päällys T. Parikka. Atena 2023 Kirjaston kirja. Kuva: Ellen Karhulampi. Kirjan päällys T. Parikka. Taideteos taustalla Umberto Boccioni: Kaupunki nousee, 1910, kirjasta Edward Lucie-Smith: Taide tänään.  Kirjan alussa sen kertoja varoittaa:  "Kahdesta sisaruksesta vähäisemmän kohtalona on seurata kadonnutta isoveljeään syvälle rivienväliseen pimeään, ja lopulta monet tärkeimmistä kysymyksistä jäävät vaille sellaista vastausta, jonka tapahtumien kulkua kärsivällisesti seurannut yleisö voisi yksituumaisesti hyväksyä." Piiloutumisen ja fyysisten ja henkisten metamorfoosien yhä kipeämmin ahdistaviksi muuttuvat teemat ovat minulle tuttuja jo Pasi Ilmari Jääskeläisen Harjukaupungin salakäytävät -romaanista, jolle Jääskeläinen minusta vaikuttaa luovan eräänlaista peilautuvaa jatkumoa uusimmassa teoksessaan Kuurupiilon anatomia . Tällä kertaa tapahtumapaikkana on Marrasvirta-nimi