Siirry pääsisältöön

Helmet-lukuhaaste 2024

Helmet-lukuhaaste 2024


Copyright: Vittorio Giardino.



Vuoden lukuhaasteen valmistuminen on aina juhlaa. Tänä vuonna haaste oli viidenteni ja juhlaa vietettiin juhannuksena, jolloin Vish Puri -dekkari viimeisenä naulasi haasteen valmiiksi, jutut kirjoista ovat täällä blogissa sitten ilmestyneet sen jälkeen omaan tahtiinsa.

Hyvä lukuvuosi, tai sen puolikas - mitä muuta voisi sanoa, kun itse valitsee ja saa lisäksi läjäpäin hyviä vinkkejä muilta haasteen suorittajilta, kirjablogeista ja FB:n kirjallisuusryhmistä.

Kaikista kirjoista löytyy tuttuun tapaan linkitys blogijuttuuni. Koska esittelen blogissa vain kirjoja, joita voin suositella, nämä kaikki sopivat haastekohtaan 50. kirjastolainen suosittelee, mikäli hyväksyy tässä kohdassa sen, että kirjastolaisena olen jo EVP.

Olen merkinnyt tähdellä minua eniten koskettaneet teokset, muutama kirja on saanut kaksikin tähteä. Nämä kirjat ovat erinomaisia, ja sen lisäksi vielä jollakin henkilökohtaisella tavalla minulle merkittäviä.

Vähän havaintoja omasta haasteen toteuttamisestani. Mikään haasteen kohta ei tuntunut tänä vuonna erityisen vaikealta, mutta haastetta sopivien kirjojen löytämisessä oli silti mukavasti, vaikkakin suurin osa kohdista ratkesi ihan aikaisemmin aikomani lukemisen pohjalta. 

Kotimaisia kirjoja haasteessani on 23, eli kotimaisen ja käännöskirjallisuuden sekä muilla kielillä luettujen kirjojen välillä on mukava tasapaino, mitä olenkin tavoitellut. Vain 3 kirjaa olen lukenut muilla kielillä kuin suomeksi, yhden alkuteoksen englanniksi ja kaksi ruotsinnosta kirjoista, joita ei ole käännetty suomeksi.  

Tietokirjaluokkiin kirjastossa sijoittuvia kirjoja on 5. Runoutta 3. Jännitystä tai scifiä kaikkine alalajeineen on 11. Nuo alalajit ovatkin sitten niin moninaisia ja rajanveto scifin, fantasian, fantastisen realismin jne. välillä niin vaikeaa, etten tiedä, onko moisella jaottelulla kovin paljon mieltäkään. Sen sijaan merkityksellisempää on, että haasteeni poikkeaa ehkä useimmista siinä, että novelleja ja pienoisproosaa siinä on mukana 8 teosta, pienoisromaaneina julkaistut toinen 8 kpl vielä näiden lisäksi. Tämä kuvastaa hyvin mieltymystäni pienimuotoiseen, hiottuun ilmaisuun, jossa siinäkin rajanveto erityyppisten teosten välillä on melko vaikeaa. Mikä luetaan pienoisromaaniksi, esimerkiksi? No, onneksi nämä ovat vain suuntaa antavia jaotteluja.  

Suurin osa kirjavuoden uutuuksista painottuu aina syksyyn. Siksi pyrin lukemaan haasteeseen aina myös vähän vanhempaa kirjallisuutta, syksyn runsaassa tarjonnassa kun huomio helposti kohdentuu liikaakin pelkkiin uutuuksiin. Tänä vuonna jo vanhempia klassikoita olivat esim. Pirandellon ja Borgesin teokset.

Ilo oli lukea taas tätä haastetta muiden haastetta suorittavien kanssa!


1. Kirjan nimessä on erisnimi 

2. Kirjassa tehdään taikoja

3. Booker- tai Pulitzer-palkinnon voittanut kirja 

4. Kirjassa on presidentti 

5. Kirjailijan nimikirjaimia ei esiinny omassa nimessäsi

6. Kirjan tapahtumat sijoittuvat 1920-luvulle 

7. Kirjassa rakastutaan

8. Kirjan nimessä on perheenjäsen 

9. Kirjassa joku karkaa 

10. Kymmenes kirja, jonka luet tänä vuonna 

11. Kirjan kannessa tai nimessä on yksi neljästä elementistä (ilma, vesi, maa tai tuli) 

12. Lastenrunokirja

13. Kirjan tapahtumapaikka on suljettu tai rajattu 

14. Kirjassa harrastetaan

15. Kirja, jolla on vähintään kolme tekijää 

16. Kirjassa on valokuvia 

17. Kirjassa on ärsyttävä henkilöhahmo 

18. Kirjan kannessa tai nimessä on koru 

19. Suomi mainittu 

20. Kirjan on julkaissut pieni kustantamo 

21. Kirjasta on tehty TV-sarja

22. Kirjaa on suositellut kirjailija 

23. Suomalainen dekkari tai salapoliisi- tai jännityskirja 

24. Kirjan tapahtumat sijoittuvat pääkaupunkiin 

25. Kirjassa vietetään juhlapyhää
Richard Osman: Viimeinen pirulainen. Torstain murhakerho, osa 4.

26. Kirjan nimessä on sana kirja

27. Kirja kertoo jälleenrakentamisesta 

28. Kirjailija on Välimeren maasta

29. Kirjassa valehdellaan 

30. Kirja, jossa ei ole nimettyjä tai numeroituja lukuja

31. Kirjassa on vammainen henkilö 

32. Kirja on kirjoitettu alun perin kielellä, jolla on korkeintaan 10 miljoonaa puhujaa
 
33. Kirjassa muutetaan maalle 

34. Kirjan nimessä on käsky tai kehotus

35. Kirjassa vietetään aikaa luonnossa 

36. Kirjan on kirjoittanut maahanmuuttaja

37. Kirja, joka herättää voimakkaita tunteita

38. Kirjan kannessa tai nimessä on käsi tai kädet 

39. Kirjassa on bi- tai panseksuaalinen henkilö 

40. Kirjassa on erittäin kylmä tai kuuma 

41. Kirjassa syntyy lapsi 

42. Kirjan nimessä on alaotsikko 

43. Kirjalla ei ole päähenkilöä 

44. Tietokirja, jonka on kirjoittanut nainen 

45. Kirjassa pelataan 

46. Kirjan kannen pääväri on musta tai kirjan nimessä on sana musta

47.-48. Kaksi kirjaa, jotka on kääntänyt sama kääntäjä, Aleksi Milonoff 

49. Kirja on julkaistu vuonna 2024 

50. Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Top10 kirjat (2024)

Vuoden 2024 Top10 Van Gogh: Piles of French novels, 1887 Laadin vuonna 2024 tekemieni postausten perusteella kotimaisen ja käännöskirjallisuuden Top10-listaukset. Listojen tarkoituksena on enemmänkin katsoa, mikä minua on kuluneena lukuvuonna puhutellut kuin rankata kirjoja paremmuuden mukaan. Kaikkihan tiedämme miten suhteellista paremmuus on.  Mitä listani sitten kertovat lukuvuodestani? Löysin Claire Keeganin ja Han Kangin sekä yhteiskunnallisilta näkemyksiltään että henkilökuvaukseltaan hyvin tärkeiltä tuntuvat kirjat. Molemmilta luin kaiken, mitä on käännetty. Keeganilta myös yhden alkukielisen kirjan, Early in the Day  . Valitsin kummaltakin kirjailijalta yhden kirjan listalle. Muita erityisen puhuttelevia, minulle uusia ulkomaisia kirjailijoita olivat Jon Fosse, Ane Riel, A.S. Byatt ja Hérve Le Tellier. Sen lisäksi listallani on vanhoja suosikkejani, joilta en suinkaan ole vielä lukenut koko tuotantoa.  Kirjojen nimistä on linkit niitä koskeviin blogijuttuihin. Ulk...

Tiina Harvia: Pappa ei muista

Papassa on muisteltavaa Tiina Harvia: Pappa ei muista. 174 s. Kansi: Iiris Kallunki. Momentum Kirjat, 2024. Kustantajan arvostelukappale, kiitos. Kuva Ellen Karhulampi. Kirjan kansi Iiris Kallunki. "Papan lähellä muiden oli hyvä olla, mutta pappa tarvitsi myös paljon omaa rauhaa. Joka päivä hän vaelteli yksin omissa ajatuksissaan kotitilansa metsässä. Kahdeksankymmentäluvulla se ei ollut vielä trendikästä eikä sille ollut käsitettä. Pikemminkin pappa oli vähän outo." Ikääntyessä muisti ja sen oikut alkavat olla yhä enemmän moninaisen kiinnostuksen kohteena itse kullekin. Siinä yksi syy, miksi Tiina Harvian esikoisromaani kiinnosti minua. Pappa ei muista on kuvaus läheisen nopeasti etenevästä muistisairaudesta. Vakavasta aiheesta huolimatta kirjassa on paljon huumoria, sitäkin kun tapaa olla niissä tilanteissa, joihin muistin katoaminen saattaa ihmisen itsensä ja hänen lähipiirinsä. Vaatii kuitenkin rakastavaa ja kunnioittavaa suhtautumista pystyä kertomaan niistä tapahtumist...

Anni Kytömäki: Mirabilis

Luonnon kerrostumat meissä Kuva Ellen Karhulampi. Kirjan kansi Jenni Noponen. Anni Kytömäki: Mirabilis. Kannen suunnittelu Jenni Noponen. 688 s. Gummerus, 2024. Kustantajan arvostelukappale, kiitos. "Leonhard luetteloi lajeja ja järjestää kortistoa. Instituutin suojissa maailma on kunnossa, luonto nimilaputettu. Hän pitää siitä. Ulkona vallitsee kaaos, sekava verkko, jossa eliöt syövät ja lahottavat toisiaan, loisivat, suosivat, auttavat, tappavat muita ja omiaan. Luontoa ovat kaikki yhteiselon muodot, raakuus, rakkaus ja raadonsyönti. Hyllyillä ja laatikoissa otukset tyyntyvät lajinimiksi ja saavat tiiviin kuvauksen elinpaikastaan, ravinnostaan ja lisääntymistavoistaan. Kaiken takaa voi koettaa aavistaa elämän tarkoituksen, ja yleensä se on huomattavasti selkeämpi kuin ihmisellä, joka heiluu utuisten unelmien, täpärien onnistumisten ja hirveiden erehdysten välillä." Suomalaisten "löytöretket" ja Amurin siirtokunta Venäjän omistamilla alueilla Koillis-Aasiassa ovat ...