Siirry pääsisältöön

Joan Marble: Puutarha Italiassa

Intohimoinen puutarhuri


Kuva: Ellen Karhulampi. Kirjan kuvitus Corinna Sargood.Joan Marble: Puutarha Italiassa. Englanninkielinen alkuteos Notes from an Italian Garden, 2000. Suomennos Jaana Iso-Markku. Piirrokset Corinna Sargood. 349 s. Otava, Seven 2012. Otavan 1. painos kirjasta 2001.

Kirjaston kirja, kiitos kirjastolaitos.


"Yksi Italiassa asumisen iloista on, että jos nostaa peukalot pystyyn ja hengittää varovasti, voi elää syksyssä niin kauan, että se lopulta sulautuu kevääseen. Talvi tuntuu siinä ryminässä kadonneen. Tai jos se ilmestyy näkösälle, se menee niin nopeasti ohi, ettei siitä ole paljon haittaa.
    Yhtenä päivänä sitä vain herää, ja ulkona on kylmää ja tuulista, mutta kaksi päivää myöhemmin voi jo syödä lounasta ulkona aurinkoisella terassilla, jossa on niin kuuma, että pitää riisua villapaita pois."


Joan Marblen omaelämäkerrallinen kuvaus puutarhan ja loma-asunnon perustamisesta entiselle etruskien asuttamalle seudulle Italian Etrurian Canalessa viehättää varmasti jokaista matkustamisesta ja puutarhoista kiinnostunutta. Se on käytännöllinen ja vailla kaikkea sokerikuorrutusta, joka usein himmentää pitkäaikaisten unelmien toteuttamisesta kertovat tarinat.

Amerikkalainen Roomassa ainakin osan vuotta asuva perhe saa ensikosketuksensa puutarhanhoitoon päästessään asumaan kauniin kaupunkinäköalan ja pienen parvekkeen omaavaan asuntoon. Ajan oloon parveke ei enää riitä, ja on tullut aika aloittaa oman maapalan etsintä. Se ei osoittaudu helpoksi tehtäväksi ulkomaalaisille. Eletään 60 - 70 -lukua.

Lopulta perhe kuitenkin päätyy kauppaan ja alkaa rakentaa taloa ja puutarhaa seudulle, jolta puuttuvat palvelut ja kunnallistekniikka. Mikään ei ole helppoa, mutta ongelmia kohdatessaan he tutustuvat naapureihin ja kyläläisiin ja saavat apua siinä kuin ihmetystäkin osakseen. Perheen äiti, joka on kirjan kertoja, paneutuu yhä syvemmin alueen ilmastoon ja kasvuolosuhteisiin sekä lajikkeisiin, jotka siellä viihtyvät. Kuten kaikki puutarhanhoitoa harrastavat tietävät, puutarhaa ei koskaan vain suunnitella ja toteuteta sitten suunnitelman mukaan, se muotoutuu monessa suhteessa omalakisesti ja valitsee itse kasvutapansa ja lajikkeensa, ja siihen vaikuttavat sattumat yhtä paljon kuin suunnitelmatkin.

Tämä kaikki on kiehtovaa luettavaa, etenkin kun kirjassa kuvataan myös etruskien historiaa, italialaisia puutarhoja ylipäätään sekä alueen asukkaiden elämää ja tapoja. Etruskit katosivat kansana lähestulkoon jäljettömiin, roomalaiset tuhosivat kaiken heitä koskevan kirjallisen dokumentaation, vain jonkin verran esineistöä on jäljellä, ja heidän merkkinsä maaperässä, jota he asuttivat. Silti tuolla alueella asustaa edelleen ihmisiä, joiden kehossa ja kasvoissa on havaittavissa samat piirteet kuin etruskitaiteen ihmisissä ja puhekielestäkin löytyy pieni jäänne etruskien kielestä.

"Yksi paikan suurimmista viehätyksenaiheista on tieto siitä, että emme olleet ensimmäiset ihmiset, jotka asuivat ja tekivät työtä tässä maankolkassa. Kauan sitten - kenties jopa kolme tuhatta vuotta sitten - toiset ihmiset olivat viljelleet ja vaalineet tätä maata, ja joka kerta kun kylvämme siemeniämme kuunkierron mukaan, tiedämme, että se on sama kuu, jonka etruskit näkivät nousevan Manzianan metsistä, ja aina kun kaivamme esiin vaaleanpunaisen saviruukun sirpaleen tai ylitämme etruskien vanhan sillan mennessämme hakemaan ricottaa paimenelta joen toiselta puolelta, saamme muistutuksen meitä ennen eläneestä älykkäästä kansasta."

Alueen maan hyödyntäminen on edelleen velkaa etruskeille, jotka kuivasivat alkujaan suoperäisen maan, rakensivat sinne mittavat kastelujärjestelmät ja huolsivat alueen metsiä niin, että luonnon uudistuminen oli mahdollista.   

Kirja on jaettu vuodenkierron mukaan kuukausiin, kunkin tapahtumista kerrotaan samalla, kun tarina talon ja puutarhan valmistumisesta etenee. Corinna Sargoodin piirroksissa näkyvät monet yksityiskohdat maisemista, kasveista ja rakennuksista, jotka sinänsä tarkoista teksteistä jäävät aavistelujen varaan. Lukija voi viivähtää alueen tunnelmissa.

Kirja tarjoaa sekä tietoa että kokemuksia ja on kirjoitettu mukavasti etenevänä muisteluksena. Suomentaja Jaana Iso-Markku on tehnyt huolellista työtä ja kirjan kielestä voi nauttia.

Kirja muistuttaa hieman aihepiiriltään ja tunnelmiltaan Gerald Durrellin Korfulle muutosta kertovia kirjoja Eläimet ja muu kotiväkeni ja Eläimellistä menoa Korfulla. Tosin Durrell on humoristi liioitteluun saakka, kun taas Marblen huumori on hiljaisempaa, ja pääosassa hänellä ovat kasvit, eivät eläimet.

Kirjailija on kirjoittanut myös perheen Rooman ajoista kirjan Notes from the Roman Terrace, 2003. 
 
Muualla:
Verkkooni ei sattunut yhtään artikkelia tai blogiarviota kirjasta.

Helmet-lukuhaasteessa 2014
kirja sijoittuu kohtiin:

1. Kirjan nimessä on erisnimi
11. Kirjan nimessä tai kannessa on yksi neljästä elementistä
28. Kirjailija on Välimeren maasta (tulkinnanvaraisesti)
33. Kirjassa muutetaan maalle
35. Kirjassa vietetään aikaa luonnossa
36. Kirjan on kirjoittanut maahanmuuttaja
44. Tietokirja, jonka on kirjoittanut nainen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Iida Turpeinen: Elolliset

Löydetyt ja kadotetut lajit Iida Turpeinen: Elolliset.  Kansi: Safa Hovinen. 296 s.  S&S 2023.  Äänikirjan lukija Marcus Bäckman "-- pieni katkos hengitykseen, ja sitten lause jatkuu, mutta hetken se käy tässä, kaikennielevä, kevyt suru, kun katsomme tätä eläintä, jotain suurta ja lempeää, niin lopullisesti poissa." Iida Turpeisen Elolliset on saanut paitsi Finlandia-ehdokkuuden, myös poikkeuksellisen kiittävät arvostelut sekä kriitikoilta että blogimaailman arvioijilta. Pääkaupungin kirjastoissa teosta jonottaa parhaillaan runsas 4000 lukijaa. Kirjan ensimmäiset painokset myytiin loppuun nopeasti. Myös kirjan käännösoikeudet on jo myyty useisiin Euroopan maihin, kertoi HS 12.10.2023 . Tällaiseen kirjaan lukija tarttuu jännittyneenä ja suurin odotuksin. Minulle tämä ihmisen aiheuttamaa lajikatoa ja sen yhtä esimerkkiä, stellerinmerilehmää, käsittelevä esikoisteos on yksi viime vuoden merkkitapauksista. Sellaisen siitä tekee erityisesti aiheen polttava ajankohtaisuus ja h

Sirpa Kähkönen: 36 uurnaa. Väärässä olemisen historia

Lepytyslahjoja kuolleelle äidille Kuva: Ellen Karhulampi Sirpa Kähkönen: 36 uurnaa. Väärässä olemisen historia. 267 s. Kansi Jenni Saari, Sorry Jenny Visuals. Kannen valokuva: Finna, Kuopion kulttuurihistoriallinen museo. Siltala, 2023. Arvostelukappale kustantajalta, kiitos! "Uhraa itsesi tulevalle hyvälle. Kiskaise taakka niskaasi joutuin, sinun se pitää kantaa. Suloista on ies niskassa hilautua pitkin elämän kelirikkoista tietä. On menty päin kultaista kaupunkia ja tiiliseinää. On seisty kiireellä korkean vuoren, ikuisuusnäkymien edessä ja montun reunalla. Joka kerta kun piikkilankaa on alettu vetää, on vaistolla päädytty väärälle puolen ja hävinneiden joukkoihin, on syöty piikkimurikkaa ja ruohoa. Väärässä oleminen. Yksin seisominen. Maailman akselin jylystä huumautuminen, Tuonelanmeren napapyörteisiin joutuminen, Kinahmin kurimuksen kurkussa kieppuminen, pimeyteen paiskautuminen. Raivo. Epäoikeudenmukaisuus. Väkivalta." Sirpa Kähkösen uusin teos 36 uurnaa hiljentää min

Mudlum: Tätini Ellen

Täti ja aikakerrostumat Mudlum: Tätini Ellen. Virolainen alkuteos Mitte ainult minu tädi Ellen, 2020. Suomennos Heidi Iivari. Graafinen suunnittelu Asko Künnap. 220 s. Enostone Kustannus 2023. Kustantajan arvostelukappale, kiitos. Kuva: Ellen Karhulampi "Voisin kuvailla yksityiskohtaisesti kaikkia vaatteita, jotka roikkuivat Ellenin kaapissa, kaikkia nappirasioiden nappeja, huivirasioiden huiveja ja kenkälaatikoiden kenkiä. Hansikaslaatikossa oli pitkät turkoosinsiniset nailonsormikkaat, valkoiset pehmeänahkaiset ja osittain verkkokuvioiset autonkuljettajan hanskat sekä valkoiset ihomaiset morsiuskäsineet, ostettu Ellenin ja Juhanin häihin. Niitä häitä ei koskaan tullut." Mudlumin tarinassa menneiden vuosikymmenten Viro herää henkiin. Paitsi että kirjailija kuvaa tätiään Elleniä, omaa äitiään ja itseään, hän kuvaa hämmentävällä yksityiskohtien runsaudella miten Virossa on asuttu, millaisia bussipysäkkejä Tallinnassa on ollut ja millaisia kioskeja tavaravalikoimineen pysäkkie