Vuoden 2024 Top10
Laadin vuonna 2024 tekemieni postausten perusteella kotimaisen ja käännöskirjallisuuden Top10-listaukset. Listojen tarkoituksena on enemmänkin katsoa, mikä minua on kuluneena lukuvuonna puhutellut kuin rankata kirjoja paremmuuden mukaan. Kaikkihan tiedämme miten suhteellista paremmuus on.
Mitä listani sitten kertovat lukuvuodestani?
Löysin Claire Keeganin ja Han Kangin sekä yhteiskunnallisilta näkemyksiltään että henkilökuvaukseltaan hyvin tärkeiltä tuntuvat kirjat. Molemmilta luin kaiken, mitä on käännetty. Keeganilta myös yhden alkukielisen kirjan, Early in the Day . Valitsin kummaltakin kirjailijalta yhden kirjan listalle. Muita erityisen puhuttelevia, minulle uusia ulkomaisia kirjailijoita olivat Jon Fosse, Ane Riel, A.S. Byatt ja Hérve Le Tellier. Sen lisäksi listallani on vanhoja suosikkejani, joilta en suinkaan ole vielä lukenut koko tuotantoa.
Kirjojen nimistä on linkit niitä koskeviin blogijuttuihin.
Ulkomainen kirjallisuus / Käännöskirjallisuus:
A.S. Byatt: Pieni musta kirja (novelleja)
Jon Fosse: Morgon och kväll (Aamu ja ilta) (pienoisromaani)
Claire Keegan: Nämä pienet asiat (pienoisromaani)
Kotimaiset:
Kotimaisen kirjallisuuden uutuuksissa minua puhuttelivat ihmisen luontosuhteen kuvaukset Ida Turpeisen Elolliset ja Anni Kytömäen Mirabilis. Saman teeman tavoittaa Maritta Lintusen Sadassa auringonkierrossa, Aki Ollikaisen Pastoraalissa ja Mia Myllymäen utooppisdystooppisessa Huomistarhurissa sekä listan runoteoksessa Jussi Hyvärisen Olduvain rotkossa. Pirkko Saision ja Maisku Myllymäen uusimmat teokset tutkivat kumpikin valtasuhteiden tematiikkaa ja tietenkin mukana on myös taitavaa pienoisproosaa tällä kertaa Maarit Verroselta ja Marko Järvikallakselta.
Jussi Hyvärinen: Olduvain rotko (runoja)
Marko Järvikallas: Saattue (novelleja)
Maarit Verronen: Hyvä näin (novelleja)
Kommentit
Lähetä kommentti