Siirry pääsisältöön

Hannu Harju: Kajava - pelätty, parjattu, palvottu

Kriitikon muotokuva

Hannu Harju: Kajava - pelätty, parjattu, palvottu. 320 s. Kuvaliitteitä. Päällyksen kuva Kristian Runeberg, päällys: Tuula Mäkiä. Siltala 2023.

Kustantajan arvostelukappale, kiitos.

Kuva: Ellen Karhulampi


"Jukka Kajava oli kriitikkoinstituutio. Kajavan kritiikeistä keskusteltiin, teoksista puhuttiin niiden kautta, omia kokemuksia verrattiin niihin. Ne saivat ihmiset ostamaan lippuja esityksiin ja panemaan television päälle tietyn kehutun ohjelman alkaessa. Ja toisin päin. Jo varhain Kajava huomasi, että jotkut hänen lyttäämänsä esitykset ja ohjelmat keräsivät ennätysmäisesti katsojia."

Mitä nimitystä sinä käytit Kajavasta? - Luultavasti se löytyy Hannu Harjun kirjoittaman elämäkerran takakannesta. "Kamala Kajava. Kauhukakara. Makutuomari. Teatterin rakastaja. Moraalinvartija."... No, minulle hän oli alituisen opettavan asenteensa vuoksi kansankynttilä, ja kyllä tämäkin listalle mahtuu.

Ihan kuka tahansa ei olisi voinut elämäkertaa Jukka Kajavasta (1943-2005) kirjoittaa. Ei ole myöskään ihme, että elämäkertaa on saatu odottaa liki kaksi vuosikymmentä hänen kuolemastaan. Kajava oli ilmiö, jonka jälkeen on ollut hyvä antaa pölyn hiukan laskeutua.

Helsingin Sanomien toimittajana ja teatteriarvostelijana Kajavan tavoin, ja 10 vuotta samanaikaisesti hänen kanssaan, toiminut Hannu Harju on työskennellyt myös mm Teatteri-lehden toimitussihteerinä. Lisäksi hänellä on pitkä ura Tammen kustannuspäällikkönä. Kirjaa lukiessaan huomaa, että hänellä on kohteensa tuntemuksen lisäksi myös kykyä katsoa asioita eri näkökulmista ja kirjoittaa kiihkottomasti niistäkin asioista, joista Kajavan elinaikana hänen ympärillään kiihkoiltiin.

Kaikkien autofiktiopaljastusten, kertakäyttöelämäkertojen ja kostomuistelun keskellä on virkistävää lukea elämäkerta, joka on asiallinen, perustuu lähdeaineiston tarkkaan käyttöön ja keskittyy kohdehenkilön uraan ja julkisiin mielipiteisiin. Lukijan Kajavan henkilökohtaiseen elämään kohdistuvaa uteliaisuutta kirja ei juurikaan palkitse, sillä Kajava varjeli huolellisesti yksityiselämäänsä. 

Kirjan prologissa Harju toteaa, että Kajavan suuren lehden teräväsanaisena kriitikkona ja kolumnistina saavuttamassa asemassa oli epäterveitäkin piirteitä. Kirjassa myös teatterin tekijät saavat tilaa kertoa, miltä Kajavan kritiikit tuntuivat. Näkemyserojen kulttuurisia murroksia heijastava luonne pääsee esiin; tässä suhteessa Kajava toimi jonkinlaisena katalysaattorina. 

Kajavalla oli Harjun mukaan läheisempi suhde tekijäyhteisöön kuin kenelläkään hänen aikalaiskriitikollaan tai nykykriitikolla, eikä vain siksi että hän itsekin oli tekijä. Harju kirjoittaa osuvasti: 

"Tätä roolia hän ei luonut ollenkaan yksin, vaan sen rakentamiseen vaikuttivat lukuisat teatterintekijät - antamalla hänelle sen aseman mikä hänellä oli."

Kirjassa käydään kronologisesti läpi Kajavan kriitikon, kolumnistin ja ohjaajan uraa runsaan lähdemateriaalin ja Harjun omien muistojen valossa. Poimitaan sekä Kajavan että muiden sanomisia, haetaan haastatteluin taustoja tai lisänäkemyksiä. Näin tulee käydyksi läpi yli neljänkymmenen vuoden siivu suomalaista teatteri- ja tv-historiaa.

Mukana on kuvaliitteiden lisäksi valittuja paloja Kajavan nasevista, milloin nauru-, milloin kiukkuhermoja kutkuttavista kommenteista. Noihin yllättäviin vertauksiin ja viiltäviin yhteenvetoihin on mukava vuosien jälkeen palata ja peilailla omiakin käsityksiään milloin mihinkin ilmiöön. Kirjaa lukiessa tulee suorastaan hiukan ikävä niitä aikoja, jolloin Kajavan sanallisesta ilotulituksesta sai nauttia päivittäisiä annoksia - vaikkei niitä aina ärtymykseltään osannutkaan silloin arvostaa. 

" [Graham] Greene ei ilmeisesti ole osannut päättää, pitäisikö enemmän Poesta kuin Shakespearesta, ja on luonut yhdistelmän, jossa molemmat kirjailijat elävät toistensa loisina."

"Peyton Placen asiat ovat viime viikkoina jääneet allekirjoittaneelta vähälle huomiolle. Sitäkin elähdyttävämpää oli tauon jälkeen avata vastaanotin ja laskea kuolleiden ja elävien määrä."

"Jukka Linkolan musiikki melskaa montussa kuin siellä olisi niittokoneiden keväthuolto käynnissä." 

"Väliin näyttämö muistuttaa liikennepoliisien koulutustilaisuutta."

Ikävämpi puoli, johon Harjukin kiinnittää huomiota Kajavan sanailussa on, että lehtien kulttuurisivut täyttyivät pikku-Kajavista, jotka pyrkivät samaan kriitikon auteur-gloriaan, joka Kajavaa ympäröi. Tuloksena oli usein itsetarkoituksellista ilkeilyä.

Kajavan kritiikeissä oli läpinäkyvyyttä - hän pohdiskeli yhä uudelleen ja uudelleen niin kritiikin kuin teatterin ja tv-ohjelmienkin tehtävää ja asetti nämä pohdinnat arvostelujensa taustaksi. Hän ei haukkunut huvikseen, ja joskus hän myös haltioitui. Valistaja ja laadunvartija hän ilman muuta oli ja vaati kaikelta taiteelta yhteiskunnallista näkemystä. Vaikutti myös siltä, ettei 80-luvun taidealojen tutkimuksen keskustelu matalasta ja korkeasta ja niiden tiukan erottelun yhteiskunnallisesta merkityksestä koskaan saavuttanut häntä, tai ainakaan juuri vaikuttanut häneen. Hän oli korkeakulttuurin ehdoton puolustaja.

Erityisesti tv-kriitikkona yksi hänen näkyvimmistä puolistaan oli lastenkulttuurin puolesta toimiminen. Hän toi pitkäjänteisesti ja johdonmukaisesti esiin, että lapsille pitää tarjota laatua. Hänet palkittiin lastenkulttuurin valtionpalkinnolla vuonna 1985.

Kajava ei peitellyt homoseksuaalisuuttaan aikana, jolloin homoseksuaalisuus oli Suomen lakien mukaan vielä rikos, joskaan ei hän sitä myöskään erityisesti tuonut esiin. Homoseksuaaliset teot oli kriminalisoitu vuoteen 1971 asti, ja senkin jälkeen "homoseksuaalisuuteen kehottaminen" vuoteen 1999 asti. Kajava teki myös ammatillista yhteistyötä kumppaninsa ohjaaja Antti Einari Halosen kanssa teatteriproduktioissaan.

Vaikka poiminnat Kajavan kritiikissään esittämistä kommenteista ovat elämäkerran suola ja sokeri, olisi niiden sijoittumista liitteinä kirjaan kannattanut miettiä vähän tarkemmin. Nyt ne vaikuttavat sijoittuvan sattumanvaraisesti keskelle tekstiä eivätkä erotu selkeästi omiksi liitteikseen. Tämä onkin kirjan huolellisen toimitustyön harvoja mokia, sikäli kuin minä sitä pystyn arvioimaan. 

Hakemistoineen ja lähdeluetteloineen kirja muodostaa oikeastaan myös erinomaisen teatteri- ja tv-historian lähdeteoksen, niin kattava on Kajavan osallisuus niillä vuosikymmenillä, joilla hän vaikutti, ja niin perusteellinen elämäkerran ote kuvaamaansa aikaan.

En jäänyt kaipaamaan lisätietoja tai mehukkaita juttuja Kajavan yksityiselämästä, kuten olen ymmärtänyt joidenkin kirjan lukijoiden jääneen, mutta olisi kirjassa voitu minusta hiukan enemmänkin herkutella Kajavan vertaansa vailla olevalla sanallisella tykityksellä. Nyt kirja asiallisuudessaan ja tasapuolisuudessaan tuskin loukkaa ketään, paitsi ehkä ilmiö Kajavan särmikkyyttä.


Muualla:
Hannu Harju: Kajava: Pelätty, parjattu, palvottu. Kirjavinkit 9.1.2024. Vinkkaaja Tuija.
Pekka Wahlstedt: Kriitikoista kriittisin. Kritiikin uutiset 4.10.2023


Helmet-lukuhaasteessa 2024
kirjaa voi sovitella vaikkapa seuraaviin kohtiin:

1. Kirjan nimessä on erisnimi
16. Kirjassa on valokuvia
17. Kirjassa on ärsyttävä henkilöhahmo
24. Kirjan tapahtumat sijoittuvat pääkaupunkiin
42. Kirjan nimessä on alaotsikko

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Top10 kirjat (2024)

Vuoden 2024 Top10 Van Gogh: Piles of French novels, 1887 Laadin vuonna 2024 tekemieni postausten perusteella kotimaisen ja käännöskirjallisuuden Top10-listaukset. Listojen tarkoituksena on enemmänkin katsoa, mikä minua on kuluneena lukuvuonna puhutellut kuin rankata kirjoja paremmuuden mukaan. Kaikkihan tiedämme miten suhteellista paremmuus on.  Mitä listani sitten kertovat lukuvuodestani? Löysin Claire Keeganin ja Han Kangin sekä yhteiskunnallisilta näkemyksiltään että henkilökuvaukseltaan hyvin tärkeiltä tuntuvat kirjat. Molemmilta luin kaiken, mitä on käännetty. Keeganilta myös yhden alkukielisen kirjan, Early in the Day  . Valitsin kummaltakin kirjailijalta yhden kirjan listalle. Muita erityisen puhuttelevia, minulle uusia ulkomaisia kirjailijoita olivat Jon Fosse, Ane Riel, A.S. Byatt ja Hérve Le Tellier. Sen lisäksi listallani on vanhoja suosikkejani, joilta en suinkaan ole vielä lukenut koko tuotantoa.  Kirjojen nimistä on linkit niitä koskeviin blogijuttuihin. Ulk...

Tiina Harvia: Pappa ei muista

Papassa on muisteltavaa Tiina Harvia: Pappa ei muista. 174 s. Kansi: Iiris Kallunki. Momentum Kirjat, 2024. Kustantajan arvostelukappale, kiitos. Kuva Ellen Karhulampi. Kirjan kansi Iiris Kallunki. "Papan lähellä muiden oli hyvä olla, mutta pappa tarvitsi myös paljon omaa rauhaa. Joka päivä hän vaelteli yksin omissa ajatuksissaan kotitilansa metsässä. Kahdeksankymmentäluvulla se ei ollut vielä trendikästä eikä sille ollut käsitettä. Pikemminkin pappa oli vähän outo." Ikääntyessä muisti ja sen oikut alkavat olla yhä enemmän moninaisen kiinnostuksen kohteena itse kullekin. Siinä yksi syy, miksi Tiina Harvian esikoisromaani kiinnosti minua. Pappa ei muista on kuvaus läheisen nopeasti etenevästä muistisairaudesta. Vakavasta aiheesta huolimatta kirjassa on paljon huumoria, sitäkin kun tapaa olla niissä tilanteissa, joihin muistin katoaminen saattaa ihmisen itsensä ja hänen lähipiirinsä. Vaatii kuitenkin rakastavaa ja kunnioittavaa suhtautumista pystyä kertomaan niistä tapahtumist...

Anni Kytömäki: Mirabilis

Luonnon kerrostumat meissä Kuva Ellen Karhulampi. Kirjan kansi Jenni Noponen. Anni Kytömäki: Mirabilis. Kannen suunnittelu Jenni Noponen. 688 s. Gummerus, 2024. Kustantajan arvostelukappale, kiitos. "Leonhard luetteloi lajeja ja järjestää kortistoa. Instituutin suojissa maailma on kunnossa, luonto nimilaputettu. Hän pitää siitä. Ulkona vallitsee kaaos, sekava verkko, jossa eliöt syövät ja lahottavat toisiaan, loisivat, suosivat, auttavat, tappavat muita ja omiaan. Luontoa ovat kaikki yhteiselon muodot, raakuus, rakkaus ja raadonsyönti. Hyllyillä ja laatikoissa otukset tyyntyvät lajinimiksi ja saavat tiiviin kuvauksen elinpaikastaan, ravinnostaan ja lisääntymistavoistaan. Kaiken takaa voi koettaa aavistaa elämän tarkoituksen, ja yleensä se on huomattavasti selkeämpi kuin ihmisellä, joka heiluu utuisten unelmien, täpärien onnistumisten ja hirveiden erehdysten välillä." Suomalaisten "löytöretket" ja Amurin siirtokunta Venäjän omistamilla alueilla Koillis-Aasiassa ovat ...