Siirry pääsisältöön

Kamila Shamsie: Ystävistä parhain

Naiseuden ja ystävyyden rajat 




Kamila Shamsie: Ystävistä parhain. Englanninkielinen alkuteos Best of Friends, 2022. Suomentanut Christina Sandu. 336 s. Kansi: Jenni Saari. Gummerus 2023

Kustantajan arvostelukappale, kiitos.

"Maryam pohti, tunsiko Zahra saman heidän ollessaan yhdessä, tuon eheyden, jonka kaksi ihmistä voivat saavuttaa oltuaan parhaita kavereita nelivuotiaasta asti, heidän luonteenpiirteidensä kehityttyä toisiaan muokaten. Maryam veikkasi, että ei tuntenut. Zahra halusi elämältä asioita, joita Maryam ei ymmäränyt - asioita, jotka olivat olemassa kirjoissa ja Zahran omassa mielessä. Toisinaan Zahran ajatukset vaelsivat Maryamin luota kauas paikkoihin, joista Zahra ei yleensä kertonut, koska tiesi, ettei Maryam voisi seurata häntä niihin. Joskus Zahra sanoi sellaisia asioita kuin: 'luuletko, että kaikilla on jokin elämäntarkoitus vai keksimmekö me tarkoituksen, jotta emme tuntisi itseämme merkityksettömiksi?' Silloin Maryam ei ikinä tiennyt, mitä vastata."

Pakistanilaissyntyisen, nykyisin Lontoossa asuvan Kamila Shamsien romaani sijoittuu puoliksi Pakistanin suurimpaan kaupunkiin Karachiin vuonna 1988, puoliksi 2000-luvun Lontooseen. 

Kahden naisen ystävyyden tarina alkaa heidän teini-iästään Karachissa. Zahra ja Maryam käyvät turvallista koulua ja elävät sikäläisten keskiluokan ja ylemmän keskiluokan nuorten tavanomaista elämää, johon kuuluvat islamilaisen valtion tytöille asettamat tarkat käyttäytymiskoodit. Koulussa tytöt tunnetaan erottamattomina ystävyksinä. Totuttu elämä kuitenkin mullistuu teinibileiden seurauksena ja Maryam lähetetään sisäoppilaitokseen ulkomaille ja Zahra jää kotikaupunkiinsa.

Sitten tapaamme ystävykset asettuneina Lontooseen kymmeniä vuosia myöhemmin. Molemmat länsimaisen yliopistokoulutuksen hankkineet naiset ovat luoneet merkittävän uran, Zahra kansalaisoikeusjärjestön näkyvänä johtohahmona, Maryam sijoitusyhtiön johdossa. Heidän mielipiteensä ja asettumisensa poliittiselle kartalle ovat täysin erilaiset, mutta tämä ei häiritse heidän tiivistä ystävyyttään.

Naiset tapaavat vähintään joka sunnuntai yhteisen kävelyretken merkeissä ja perheetön Zahra on tärkeä henkilö Maryamin ja hänen vaimonsa Laylan lapselle Zolalle. Tämä naisten ystäväpiiri on asettunut mukavaan elämään, jossa tuetaan ja kuunnellaan toisiaan ja osataan iloita yhdessäolosta, mutta myös antaa tilaa. Sitten puhumatta jäänyt menneisyys astuu uudelleen Zahran ja Maryamin elämään.

Shamsien henkilökuvaus on tarkkojen havaintojen kyllästämää. Hän tarkkailee henkilöitään erityisesti tilanteissa, joissa he ovat päätösten äärellä, koskivatpa päätökset työtä tai tunne-elämää. Kirjan asetelmassa ystävykset palautuvat uudelleen vuosikymmeniä myöhemmin elämäänsä murentavaan tilanteeseen, jonka raamit ovat muuttuneet, mutta tilanteen heittämät haasteet ovat samat kuin heidän nuoruudessaan. Koska kyse on juoniromaanista, en paljasta tämän enempää tapahtumista.

Ystävysten elämän taustalle piirtyy ajankuvaa niin arkisesta elämästä kuin siitä, mikä naisen asemassa muuttuu tai pysyy muuttumattomana sekä Pakistanissa että Iso-Britanniassa. Nuorille pakistanilaistytöille Benazir Bhutton nousu pääministeriksi kolmikymppisenä naisena on järisyttävä ja silmiä avaava kokemus, joka saa heidät ymmärtämään, että heilläkin on valinnanvaraa ja mahdollisuuksia elämässä. Maailma ei olekaan pelkästään miesten. 

Englantilainen luokkayhteiskunta, talouselämän poliittiset kytkennät ja maahantulopolitiikan epäinhimillisyys käyvät tapahtumista ilmi maan sosiaalisten koodien ironisen ja kevyesti irvailevan kuvauksen maustamina. Ovathan kirjan molemmat päähenkilöt näköalapaikoilla näiden ilmiöiden havainnoimiseen.

Kirjassa nautin erityisesti siitä, miten elävästi se siirsi minut Karachiin ja Lontooseen kaupungeille tyypillisine piirteineen ja tapoineen. Shamsie onnistuu kuvaamaan jotain oleellista yhteiskunnasta jo pelkästään kuvaamalla katunäkymiä ja ihmisten sijoittumista niihin. 

Pakistanilainen tai pakistanilaislähtöinen kirjallisuus on suomalaiselle lukijalle harvinainen ilo. Kirjailijanakin tunnetun Christina Sandun käännös suo tämän ilon lukijan saataville tyylikkäästi. Tämä on kansainvälisesti tunnetun Kamila Shamsien viides suomennettu romaani.

 
Muualla:
Kamila Shamsie: Ystävistä parhain. Kirja hyllyssä -blogi 30.10.2023


Helmet-lukuhaasteessa 2024 
kirjan voi sijoittaa kohtiin:
4. Kirjassa on presidentti
17. Kirjassa on ärsyttävä henkilöhahmo
24. Kirjan tapahtumat sijoittuvat pääkaupunkiin (Lontoo ja Karachi, Pakistanin suurin kaupunki ja Sindhin provinssin pääkaupunki) 
25. Kirjassa vietetään juhlapyhää
29. Kirjassa valehdellaan
36. Kirjan on kirjoittanut maahanmuuttaja
39. Kirjassa on bi- tai panseksuaalinen henkilö
40. Kirjassa on erittäin kylmä tai kuuma


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Iida Turpeinen: Elolliset

Löydetyt ja kadotetut lajit Iida Turpeinen: Elolliset.  Kansi: Safa Hovinen. 296 s.  S&S 2023.  Äänikirjan lukija Marcus Bäckman "-- pieni katkos hengitykseen, ja sitten lause jatkuu, mutta hetken se käy tässä, kaikennielevä, kevyt suru, kun katsomme tätä eläintä, jotain suurta ja lempeää, niin lopullisesti poissa." Iida Turpeisen Elolliset on saanut paitsi Finlandia-ehdokkuuden, myös poikkeuksellisen kiittävät arvostelut sekä kriitikoilta että blogimaailman arvioijilta. Pääkaupungin kirjastoissa teosta jonottaa parhaillaan runsas 4000 lukijaa. Kirjan ensimmäiset painokset myytiin loppuun nopeasti. Myös kirjan käännösoikeudet on jo myyty useisiin Euroopan maihin, kertoi HS 12.10.2023 . Tällaiseen kirjaan lukija tarttuu jännittyneenä ja suurin odotuksin. Minulle tämä ihmisen aiheuttamaa lajikatoa ja sen yhtä esimerkkiä, stellerinmerilehmää, käsittelevä esikoisteos on yksi viime vuoden merkkitapauksista. Sellaisen siitä tekee erityisesti aiheen polttava ajankohtaisuus ja h

Sirpa Kähkönen: 36 uurnaa. Väärässä olemisen historia

Lepytyslahjoja kuolleelle äidille Kuva: Ellen Karhulampi Sirpa Kähkönen: 36 uurnaa. Väärässä olemisen historia. 267 s. Kansi Jenni Saari, Sorry Jenny Visuals. Kannen valokuva: Finna, Kuopion kulttuurihistoriallinen museo. Siltala, 2023. Arvostelukappale kustantajalta, kiitos! "Uhraa itsesi tulevalle hyvälle. Kiskaise taakka niskaasi joutuin, sinun se pitää kantaa. Suloista on ies niskassa hilautua pitkin elämän kelirikkoista tietä. On menty päin kultaista kaupunkia ja tiiliseinää. On seisty kiireellä korkean vuoren, ikuisuusnäkymien edessä ja montun reunalla. Joka kerta kun piikkilankaa on alettu vetää, on vaistolla päädytty väärälle puolen ja hävinneiden joukkoihin, on syöty piikkimurikkaa ja ruohoa. Väärässä oleminen. Yksin seisominen. Maailman akselin jylystä huumautuminen, Tuonelanmeren napapyörteisiin joutuminen, Kinahmin kurimuksen kurkussa kieppuminen, pimeyteen paiskautuminen. Raivo. Epäoikeudenmukaisuus. Väkivalta." Sirpa Kähkösen uusin teos 36 uurnaa hiljentää min

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Kuurupiilon anatomia

Naakkoja ja metsästäjiä punk-eepoksen  varjoissa Pasi Ilmari Jääskeläinen: Kuurupiilon anatomia. 575 s. Päällys T. Parikka. Atena 2023 Kirjaston kirja. Kuva: Ellen Karhulampi. Kirjan päällys T. Parikka. Taideteos taustalla Umberto Boccioni: Kaupunki nousee, 1910, kirjasta Edward Lucie-Smith: Taide tänään.  Kirjan alussa sen kertoja varoittaa:  "Kahdesta sisaruksesta vähäisemmän kohtalona on seurata kadonnutta isoveljeään syvälle rivienväliseen pimeään, ja lopulta monet tärkeimmistä kysymyksistä jäävät vaille sellaista vastausta, jonka tapahtumien kulkua kärsivällisesti seurannut yleisö voisi yksituumaisesti hyväksyä." Piiloutumisen ja fyysisten ja henkisten metamorfoosien yhä kipeämmin ahdistaviksi muuttuvat teemat ovat minulle tuttuja jo Pasi Ilmari Jääskeläisen Harjukaupungin salakäytävät -romaanista, jolle Jääskeläinen minusta vaikuttaa luovan eräänlaista peilautuvaa jatkumoa uusimmassa teoksessaan Kuurupiilon anatomia . Tällä kertaa tapahtumapaikkana on Marrasvirta-nimi