Kuuntelua ja varovaisia askelia
Samaan aikaan Viivin läheinen ystävä kärsii ongelmista avioliitossaan ja asuu tai oleskelee teini-ikäisen tyttärensä kanssa usein Viivin luona. Viivi myös tutustuu uuteen mieheen, Manuun, joka saa hänet yllätyksekseen haaveilemaan oman perheen perustamisen mahdollisuudesta.
Viivin ja Manun vaellus pohjoisessa tutustuttaa heidät toisiinsa luonnon ja Manun vanhan sukumökin kehyksissä, joissa he näkevät toisensa ehkä paremmin kuin aiemmin kaupungissa. Vaelluksella suhde syvenee.
Muita Viivin elämässä vaikuttavia henkilöitä on samassa talossa asuva vanhempi, vakavasti sairas nainen Helli, johon Viivillä syntyy luonteva, spontaani naapuruussuhde. Naisten välisten keskustelujen teemat tuovat tummia, lapsuuden emotionaaliseen osattomuuteen liittyviä teemoja esiin Viivinkin elämästä. Uskontoa sivutaan sekä Viivin lapsuusmuistoissa, että urkujen ja Hellin elämäntilanteen yhteydessä.
Romaania lukiessani mietin, miksi se ei herättänyt minussa enemmän vastakaikua. Oliko syynä sen tapahtumisen ainakin näennäinen pienuus ja arkipäiväisyys? - Ei, sillä yleensä nautin kaikesta, mitä tarkka katse voi arjesta havaita. Hetken aikaa uskoin, etten vain pysty kehittämään kylliksi kiinnostusta urkuihin osatakseni nauttia melko ison osan tarinasta kaappaavaan jättisoittimeen perehtymisestä. Mutta kun mietin, kuinka moniin erilaisiin ja ennakolta itselleni melko yhdentekeviin asioihin perehtyminen on tuottanut minulle lukiessani mielenkiintoisia hetkiä, minun on vaikea uskoa tätäkään syyksi.
Kun luin Maaria Ylikankaan arvion Hesarista, oivalsin, että hän onnistui pukemaan sanoiksi sen, mikä minuakin vaivasi. Kirjan rikkumaton keskiluokkaisuus. Ei siinäkään sinänsä mitään pahaa ole, mutta kun siihen yhdistyy kokemisen ja kirjoittamisen tapa, jossa pysytellään tunneskaalan keskirekisterissä tai hyvinkin pidättyväisessä ilmaisussa, tarttumapinta jää pakostakin hyvin ohueksi. Näin myös minä koin.
Uskon, että monen lukijan kokemus on aivan toisenlainen ja kirjalla on annettavaa lämminhenkisenä aikuisuuteen ja vastuunottoon kypsymisen kuvauksena. Suhteessa näihin mietteisiin pidän erityisesti kirjan lopusta, jossa asiat jäävät hyvällä tavalla auki ja rivien välistä on luettavissa kuitenkin pientä vakiintuneen ydinperheen mallin jollei nyt kyseenalaistamista niin ainakin laajentamista ulottumaan myös ystäviin.
Jussi Karjalaisen kansi on jälleen sitä, mitä olen jo tottunut häneltä odottamaan: sisäistynyt tulkinta teoksesta ja sen keskeisistä teemoista. Niin hienolla tavalla kannessa tulkitaan sitä, miten arjesta nousee ylevä ja pyhä.
Elina Keinonen on minulle lukijana uusi tuttavuus, enkä oikein päässyt ainakaan vielä kiinni hänen lukemisen rytmiinsä.
"Ehkä kuoleman jälkeen tosiaan pääsi puutarhaan, jota elävä ei voisi ymmärtää? Miksi ajatella tyhjyyttä ja loppumista, kun kaiken sen ajan voisi kuvitella ylimaallista puutarhaa? Viis siitä, mitä todella tapahtuisi."
Helmet-lukuhaasteessa 2024
kirja sopii kohtiin:
7. rakastutaan
14. harrastetaan
25. vietetään juhlapyhää
32. kirjoitettu kielellä, jolla korkeintaan 10 milj. puhujaa
35. vietetään aikaa luonnossa
Kommentit
Lähetä kommentti