Siirry pääsisältöön

Juha Järvelä: Tove Janssonin Helsinki

Tove Janssonin jalanjälkiä


Kirjan kansi Taittopalvelu Yliveto Oy. Valokuva kirjasta Ellen Karhulampi




Juha Järvelä: Tove Janssonin Helsinki. 184 s. Kuvitus eri lähteistä. Ulkoasu Taittopalvelu Yliveto Oy. Minerva 2021. 

Kirjaston kirja, kiitos kirjastolaitos.


"Tällaisen teoksen kirjoittaja on yhdenlainen hemuli, joka kerää Janssonin teoksista ja elämästä paikkoja kokoelmaansa ja järjestelee niitä luokittelujärjestelmiensä mukaan - tässä tapauksessa maantieteen. Palojen irrottelu ei tee oikeutta teosten kokonaisuudelle, joten voi toivoa teoksen herättävän halun tarttua Janssonin teoksiin ja tekemään niistä omia tulkintoja." 

Jyväskyläläinen historian tutkija Juha Järvelä on julkaissut teoksia, joiden kuvatoimituksesta hän on myös vastannut. Helsingin historiaa käsitellään Häviävää Helsinkiä -teoksessa, joka koostuu Toivo Tarvaksen 1900-luvun alkua kuvaavista novelleista ja Järvelän pääasiassa Helsingin kaupunginmuseon kuvakokoelmista valitsemista kuvista. Huonosti hirtetty sisältää puolestaan Tarvaksen 1630-luvulle sijoittuvia novelleja, joissa käsitellään nykyisen Vanhankaupungin alueelle sijoittuvaa silloista Helsinkiä. Tulenkantajat - Taiteilijat ja kaupunki kertoo myös runsaalla kuva-aineistolla Tulenkantajien suhteesta Helsinkiin. Mika Waltarin ja Komisario Palmu -kirjojen Helsinki ovat saaneet Järvelältä samanlaisen kuvauksen.

Kirjojen aihepiirit kertovat Järvelän laajasta kiinnostuksesta paikallis- ja kulttuurihistoriaan. Ne avaavat rikkaita näkymiä ja kerrostumia Helsingin historiaan ja nykyisyyteen.

Tove Janssonin Helsinki on kaupunginosittain järjestetty, lapsuuden maisemista alkava katselmus paikkoihin, jotka ovat olleet Tove Janssonille merkityksellisiä ja joihin hän on ehkä myös jättänyt oman jälkensä. Järvelä kutsuu kirjalla kaupunkikävelyretkelle ja muistuttaa, että kronologiaa on vaikea toteuttaa kaupunkikävelyn puitteissa, jollei sitten ole valmis laajoihin siksak-liikkeisiin kaupungin sisällä. 

Tove Janssonin tytönkasvot näkyvät hänen isänsä Viktor Janssonin veistoksissa kaupungilla. Myös Tove Jansson itse on tehnyt julkisia taideteoksia. Niistä osa on nykyisin HAMin pysyvässä Tove Jansson -näyttelyssä. Tässä mielessä kirjailijan ja taiteilijan jättämä jälki kaupunkiin voi olla hyvinkin konkreettinen. Katuosoitteiden mukaan otsikoidussa kirjassa on myös paljon kohteita, joissa Janssonin jälki on olla osa talon tai paikan historiaa. Usein tiet myös risteävät muiden tunnettujen henkilöiden kanssa ja näistäkin kohtaamisista kirja kertoo.

Järvelä on tehnyt teosta varten monipuolista taustatyötä. Hän siteeraa Janssonin teoksia, niiden vastaanottoa, haastatteluja ja kirjeenvaihtoa, joissa kosketellaan teoksen paikkoja. Kustakin kohteesta kerrotaan myös sen kokonaishistoria perustamisineen ja muutoksineen.

Janssonin elämästä teos tarjoaa valikoituja, maantieteellisiin sijainteihin liittyviä paloja, kuten alussa lupaakin. Elämäntapahtumat, anekdootit ja sitaatit tuotannosta elävöittävät kirjaa, mutta eivät lähde rönsyilemään liikaa. Moni tämän teoksen lukija tunteneekin taiteilijan elämäntarinan ainakin pääpiirteittäin, mutta tästä teoksesta löytyy varmasti yllättäviä yksityiskohtia.

"'Maakauppiaat Huom! NAPPIA ostatte Helsingissä halvimmalla hinnalla Julius Janssonilta Vladimirinkatu 1.', muistutti ilmoitus Uusi Suometar -lehdessä 10.9.1891. Ilmoitus olisi voinut kuulostaa hyvältä vaikka muumiteosten nappihullujen Hosulin ja Sosulin korvissa. Asialla olikin Tove Janssonin isoisä Julius Jansson, joka oli perustanut liikkeensä samana vuonna." 

Kirjassa on huolellisesti toimitettu lähdeluettelo, joka toimii myös osoitteenmukaisesti. Kirja toimii hienosti lähdeteoksena sekä Helsingin että Tove Janssonin faneille.

"Hautausmaalla voi hyvin kulkea Tove Janssonin hengessä. Hän piti hautausmailla kävelemisestä ja tutustui mielellään vierailla paikkakunnilla ensimmäiseksi hautausmaahan. Hietaniemi oli Janssonille tuttu jo siitä, että sinne oli haudattu hänen isänsä sukua. Vaikka Viktor Jansson oli vieraantunut porvarillisina pitämistään sukulaisista, hän vei joka joulu haudoille seppeleen. Kerran jouluaattona sukulaisia oli samaan aikaan paikalla, mikä johti kiivaaseen sananvaihtoon. Faffan oli kotiin palatessaan innostunut: kerrankin sai puhua suunsa puhtaaksi."

Janssoni(e)n boheemishenkinen elämä hahmottuu kirjan myötä osaksi kaupunkikuvaa ja sen vuosikymmenien historiaa. Janssonin ihailijoille se tarjoaa mahdollisuuden suunnitella mukavia kävelylenkkejä tai sitten vain harrastaa nojatuolimatkailua. 


Muualla:

Helena Pilke: Kulttuurikävely Katajanokalta Punavuoreen Tove Janssonin seurassa. Agricola-verkko, Suomen historiallinen seura.


Helmet-lukuhaasteessa 2025

kirja tietenkin itsestään selvästi sopii etenkin kohtaan

32. liittyy jotenkin Tove Janssoniin


Muita kohtia: 

7. Hyvän mielen kirja

11. 2020-luvulla julkaistu tietokirja

31. päähenkilölle ura on tärkeä

34. tunnettu rakennus (useita)

45. isä ja tytär 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Top10 kirjat (2024)

Vuoden 2024 Top10 Van Gogh: Piles of French novels, 1887 Laadin vuonna 2024 tekemieni postausten perusteella kotimaisen ja käännöskirjallisuuden Top10-listaukset. Listojen tarkoituksena on enemmänkin katsoa, mikä minua on kuluneena lukuvuonna puhutellut kuin rankata kirjoja paremmuuden mukaan. Kaikkihan tiedämme miten suhteellista paremmuus on.  Mitä listani sitten kertovat lukuvuodestani? Löysin Claire Keeganin ja Han Kangin sekä yhteiskunnallisilta näkemyksiltään että henkilökuvaukseltaan hyvin tärkeiltä tuntuvat kirjat. Molemmilta luin kaiken, mitä on käännetty. Keeganilta myös yhden alkukielisen kirjan, Early in the Day  . Valitsin kummaltakin kirjailijalta yhden kirjan listalle. Muita erityisen puhuttelevia, minulle uusia ulkomaisia kirjailijoita olivat Jon Fosse, Ane Riel, A.S. Byatt ja Hérve Le Tellier. Sen lisäksi listallani on vanhoja suosikkejani, joilta en suinkaan ole vielä lukenut koko tuotantoa.  Kirjojen nimistä on linkit niitä koskeviin blogijuttuihin. Ulk...

Tiina Harvia: Pappa ei muista

Papassa on muisteltavaa Tiina Harvia: Pappa ei muista. 174 s. Kansi: Iiris Kallunki. Momentum Kirjat, 2024. Kustantajan arvostelukappale, kiitos. Kuva Ellen Karhulampi. Kirjan kansi Iiris Kallunki. "Papan lähellä muiden oli hyvä olla, mutta pappa tarvitsi myös paljon omaa rauhaa. Joka päivä hän vaelteli yksin omissa ajatuksissaan kotitilansa metsässä. Kahdeksankymmentäluvulla se ei ollut vielä trendikästä eikä sille ollut käsitettä. Pikemminkin pappa oli vähän outo." Ikääntyessä muisti ja sen oikut alkavat olla yhä enemmän moninaisen kiinnostuksen kohteena itse kullekin. Siinä yksi syy, miksi Tiina Harvian esikoisromaani kiinnosti minua. Pappa ei muista on kuvaus läheisen nopeasti etenevästä muistisairaudesta. Vakavasta aiheesta huolimatta kirjassa on paljon huumoria, sitäkin kun tapaa olla niissä tilanteissa, joihin muistin katoaminen saattaa ihmisen itsensä ja hänen lähipiirinsä. Vaatii kuitenkin rakastavaa ja kunnioittavaa suhtautumista pystyä kertomaan niistä tapahtumist...

Anni Kytömäki: Mirabilis

Luonnon kerrostumat meissä Kuva Ellen Karhulampi. Kirjan kansi Jenni Noponen. Anni Kytömäki: Mirabilis. Kannen suunnittelu Jenni Noponen. 688 s. Gummerus, 2024. Kustantajan arvostelukappale, kiitos. "Leonhard luetteloi lajeja ja järjestää kortistoa. Instituutin suojissa maailma on kunnossa, luonto nimilaputettu. Hän pitää siitä. Ulkona vallitsee kaaos, sekava verkko, jossa eliöt syövät ja lahottavat toisiaan, loisivat, suosivat, auttavat, tappavat muita ja omiaan. Luontoa ovat kaikki yhteiselon muodot, raakuus, rakkaus ja raadonsyönti. Hyllyillä ja laatikoissa otukset tyyntyvät lajinimiksi ja saavat tiiviin kuvauksen elinpaikastaan, ravinnostaan ja lisääntymistavoistaan. Kaiken takaa voi koettaa aavistaa elämän tarkoituksen, ja yleensä se on huomattavasti selkeämpi kuin ihmisellä, joka heiluu utuisten unelmien, täpärien onnistumisten ja hirveiden erehdysten välillä." Suomalaisten "löytöretket" ja Amurin siirtokunta Venäjän omistamilla alueilla Koillis-Aasiassa ovat ...