Siirry pääsisältöön

Kaarina Griffiths: Lintumies. Cornwall-mysteerit 2

Lintumiehen saarella


Kuva Ellen Karhulampi. Kirjan kansikuva Anna Väänänen.



Kaarina Griffiths: Lintumies. Cornwall-mysteerit 2. Kirjan kansi: Anna Väänänen. 384 s. Otava, 2024.

Kirjaston kirja, kiitos kirjastolaitos.

    "Se siunattu tutkinta, Diggins mietti. Vaikka eihän murha koskaan mukava ole, siitä huolimatta, että nykyään kirjoitettiin cosy crime -dekkareitakin. Tulisivat vain kirjailijat katsomaan, miten mukava siisteinkin murha oli. No ei ollut! Diggins luki mieluummin runoja. --
    -- Sellaista tämä maallinen taival oli - yhteensattumia ja elämän ja kuoleman vuorovettä. Rikospoliisin elämässä kuoleman osuus tuntui joskus turhan suurelta, mutta jotenkin täällä Cornwallin peräkylillä piti leipänsä ansaita. Diggins oli kouluttautunut poliisiksi, koska halusi asua Cornwallissa. Hän oli todennut, että filosofin papereilla sai täällä pyyhkiä takalistonsa. Ei yksinkertaisesti ollut töitä tarjolla. Hän ei kuitenkaan ollut hylännyt intohimoaan filosofiaan ja ajatteluun. Niitä saattoi toki hyödyntää poliisinakin."


Kaarina Griffithsin Cornwall-mysteereiden toisessa osassa ollaan jälleen tekemisissä Cornwallin suullisen perinnetiedon inspiroiman rikoksen kanssa. Mawnan Smithin pikkukylässä elää tarina lintumiehestä, joka on nähty viimeksi 70-luvulla. Tuolloin hänen ilmestymisensä yhdistyi ihmisten mielissä samaan aikaan sattuneeseen kuolemantapaukseen. Nyt mies näyttäytyy jälleen. Mutta kuka hän on? Onko hän ihminen vai yliluonnollinen olento?

Pian on paikallisilla poliisivoimilla rikostarkastaja Paul Digginsin johdolla taas  selvitettävänään kuolemantapaus. Henkilögalleria poliisin puolella on sama kuin edellisessäkin kirjassa, poliisille apuvoimiksi tulevaa profiloija Antti Honkasta myöten. Lisäksi tavataan joukko kyläläisiä.

Tapauksen selvittely johtaa alueen historian vaiettuihin tapahtumiin. Mukana on myös taidekytkentä, sillä kylään on tulossa taidefestivaali tavoitteenaan nostaa esiin Max Ernstin lintuhahmoaiheista surrealistista taidetta, jota tämän päivän näkökulmasta voitaisiin yksinkertaisesti nimittää naisvihamieliseksi ja naiseen kohdistuvaa väkivaltaa ihannoivaksi. Samaan aikaan murhaaja jättää rikospaikalle Ernstin teossarjaan Seitsemän tappavaa elementtiä viittaavia vihjeitä.

Pidän Griffithsin ajankohtaisteemoista. Edellisessä teoksessa ympäristöliike, tässä taidekytkentä, jolla tuodaan esiin muuttuvia arvoja ja valtasuhteita. Enemmänkin tästä kytkennästä olisi voinut saada irti, mutta se toimii myös teoksen lisämausteen roolissa.

Henkilösuhteet sarjan vakinaisten hahmojen kesken kehkeytyvät rikosten selvittelyn lomassa. Digginsin ja Honkasen ystävyys; Honkasen komean kartanon sisään kätkeytyvä tunnekylmä avioliitto ja Honkasen orastava ihastus; Digginsin ja suomalaisen Kaislan etäsuhde.

Tarina etenee varmaa tahtia. Kerronta on edellistä osaa sujuvampaa ja yllätyksellisempää, mutta juonikuvioissa ei tälläkään kertaa säästytä ammattilaisen huolettomalta antautumiselta vaaratilanteeseen ja sen seurauksilta. Voisiko ajatella, että tarinan lopussa tarvittavaa nousevaa dramatiikkaa ja jännitystä syntyisi muistakin elementeistä kuin poliisin huolimattomuudesta? Kysyn vaan... sillä tämän juonikuvion toistuminen alkaa ärsyttää minua dekkareissa. 

Vahva paikallisväri on edelleen kirjan parhaita puolia. Kauniin ja jylhän seudun luonnontunnelmat välittyvät, samoin kuin asukkaiden monenlaiset ihmistyypitkin englantilaisuuden ja kornilaisuuden välimaastossa. Saarella lossiyhteyden päässä sijaitsevan kylän tunnelman voisi vaikka pyydystää elävänä pulloon, ja selvimmin se onkin aistittavissa myös tässä osassa juuri paikallisessa pubissa.

Jännityksen rakentamisessa pelataan taitavasti postikorttimaisemien ja kylässä piilevien synkkien aikeiden aavistelun välisellä ristiriidalla. Irtautuakseen jutun työpäiviinsä tuomasta kireydestä rikoskomisariokin hoitaa kylän parhaana cottage-puutarhana palkittua puutarhaansa nauttien alueen muuta Englantia leppeämmistä loppukesän säistä. Vaihteeksi onkin todella mukava lukea rikoskomisariosta, joka ei ole alkoholisoitunut, polta ketjussa tai rimpuile jossakin autismin kirjon oireistossa moniongelmaisena, vaan on ihan tavallinen, rauhallinen ja järkevä kansalainen. 

Lintuteemaa on teoksessa pyöritelty minusta ansiokkaasti ja kiinnostavalla tavalla myös henkilöhahmoissa.

Anna Väänäsen kansikuvassa Cornwallin pimeä puoli näyttäytyy uteliaisuutta kutkuttavan pahaenteisenä.

Jään ilolla odottelemaan sarjan seuraavaa jaksoa.

Arvioni sarjan ensimmäisestä teoksesta Meren syliin.



Muualla:

Jätän tällä kertaa poikkeuksellisesti viittaamatta muualla ilmestyneisiin arvioihin, koska haluan välttää jännitystarinan juonen liikaa avaamista. 


Helmet-lukuhaasteessa 2024
kirja sopii kohtiin: 

2. Kirjassa tehdään taikoja
9. Kirjassa joku karkaa
11. Kirjan kannessa tai nimessä on yksi neljästä elementistä
13. Kirjan tapahtumapaikka on suljettu tai rajattu (saari)
14. Kirjassa harrastetaan
17. Kirjassa on ärsyttävä henkilöhahmo
19. Suomi mainittu
23. Suomalainen dekkari tai salapoliisi- tai jännityskirja
29. Kirjassa valehdellaan
36. Kirjan on kirjoittanut maahanmuuttaja
49. Kirja on julkaistu vuonna 2024












Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Top10 kirjat (2024)

Vuoden 2024 Top10 Van Gogh: Piles of French novels, 1887 Laadin vuonna 2024 tekemieni postausten perusteella kotimaisen ja käännöskirjallisuuden Top10-listaukset. Listojen tarkoituksena on enemmänkin katsoa, mikä minua on kuluneena lukuvuonna puhutellut kuin rankata kirjoja paremmuuden mukaan. Kaikkihan tiedämme miten suhteellista paremmuus on.  Mitä listani sitten kertovat lukuvuodestani? Löysin Claire Keeganin ja Han Kangin sekä yhteiskunnallisilta näkemyksiltään että henkilökuvaukseltaan hyvin tärkeiltä tuntuvat kirjat. Molemmilta luin kaiken, mitä on käännetty. Keeganilta myös yhden alkukielisen kirjan, Early in the Day  . Valitsin kummaltakin kirjailijalta yhden kirjan listalle. Muita erityisen puhuttelevia, minulle uusia ulkomaisia kirjailijoita olivat Jon Fosse, Ane Riel, A.S. Byatt ja Hérve Le Tellier. Sen lisäksi listallani on vanhoja suosikkejani, joilta en suinkaan ole vielä lukenut koko tuotantoa.  Kirjojen nimistä on linkit niitä koskeviin blogijuttuihin. Ulk...

Tiina Harvia: Pappa ei muista

Papassa on muisteltavaa Tiina Harvia: Pappa ei muista. 174 s. Kansi: Iiris Kallunki. Momentum Kirjat, 2024. Kustantajan arvostelukappale, kiitos. Kuva Ellen Karhulampi. Kirjan kansi Iiris Kallunki. "Papan lähellä muiden oli hyvä olla, mutta pappa tarvitsi myös paljon omaa rauhaa. Joka päivä hän vaelteli yksin omissa ajatuksissaan kotitilansa metsässä. Kahdeksankymmentäluvulla se ei ollut vielä trendikästä eikä sille ollut käsitettä. Pikemminkin pappa oli vähän outo." Ikääntyessä muisti ja sen oikut alkavat olla yhä enemmän moninaisen kiinnostuksen kohteena itse kullekin. Siinä yksi syy, miksi Tiina Harvian esikoisromaani kiinnosti minua. Pappa ei muista on kuvaus läheisen nopeasti etenevästä muistisairaudesta. Vakavasta aiheesta huolimatta kirjassa on paljon huumoria, sitäkin kun tapaa olla niissä tilanteissa, joihin muistin katoaminen saattaa ihmisen itsensä ja hänen lähipiirinsä. Vaatii kuitenkin rakastavaa ja kunnioittavaa suhtautumista pystyä kertomaan niistä tapahtumist...

Anni Kytömäki: Mirabilis

Luonnon kerrostumat meissä Kuva Ellen Karhulampi. Kirjan kansi Jenni Noponen. Anni Kytömäki: Mirabilis. Kannen suunnittelu Jenni Noponen. 688 s. Gummerus, 2024. Kustantajan arvostelukappale, kiitos. "Leonhard luetteloi lajeja ja järjestää kortistoa. Instituutin suojissa maailma on kunnossa, luonto nimilaputettu. Hän pitää siitä. Ulkona vallitsee kaaos, sekava verkko, jossa eliöt syövät ja lahottavat toisiaan, loisivat, suosivat, auttavat, tappavat muita ja omiaan. Luontoa ovat kaikki yhteiselon muodot, raakuus, rakkaus ja raadonsyönti. Hyllyillä ja laatikoissa otukset tyyntyvät lajinimiksi ja saavat tiiviin kuvauksen elinpaikastaan, ravinnostaan ja lisääntymistavoistaan. Kaiken takaa voi koettaa aavistaa elämän tarkoituksen, ja yleensä se on huomattavasti selkeämpi kuin ihmisellä, joka heiluu utuisten unelmien, täpärien onnistumisten ja hirveiden erehdysten välillä." Suomalaisten "löytöretket" ja Amurin siirtokunta Venäjän omistamilla alueilla Koillis-Aasiassa ovat ...