Elokuvan haltijatar
Hernán Rivera Letelier: Elokuvankertoja. Espanjankielinen alkuteos La contadora de películas, 2009. Suomentanut Terttu Virta. Kannen kuva Wil Immink Design ja Getty Images. 133 s. Siltala 2012.
Kirjaston kirja, kiitos kirjastolaitos.
"Palattuani kotiin oli juhlallista; isäni ja veljeni odottivat innokkaina rivissä kuin elokuvateatterin penkissä, puhtaissa vaatteissa ja hiukset vasta kammattuina."
Tämä hieno pienoisromaani on kunnianosoitus elokuvalle ja pienille elokuvateattereille. Samalla se on kertomus tytöstä, jonka luovuus ja kertomisen ilo ja taito voittavat elämän karut olosuhteet. Vaikka kirja on ilahduttava ja ihastuttava ei se silti mikään puhdas ilopilleri ole.
Elämä on kovaa chileläisessä kaivoskaupungissa, jossa tuotetaan salpietaria. Se on vielä tavanomaista kovempaa Marían perheessä, koska isä on halvaantunut kaivosonnettomuudessa ja äiti jättänyt sen jälkeen perheensä. Perhe sinnittelee isän mitättömällä eläkkeellä ja satunnaisilla lisätienesteillä. Mutta isä rakastaa elokuvia. Perheen ollessa vielä yhdessä ja isän terveenä elokuvissa käynnit olivat kaikkien yhteinen ilo. Niistä otettiin irti kaikki mahdollinen alkaen siitä, että teatteriin omille paikoille mentiin nauttimaan teatterisalin katselusta muiden katsojien vielä vetelehtiessä teatterin aulassa.
Isän menettäessä liikuntakykynsä ja tulojen romahtaessa hän keksii idean: hän lähettää vuoroin kaikki viisi lastaan, tyttären ja tämän neljä veljeä, elokuviin. Kotiin tultuaan jokaisen on kerrottava elokuvan tarina muiden iloksi. Perheessä on kaksikin erinomaista kertojaa, mutta 10-vuotias María voittaa isoveljensä menemällä kertomisen tuolle puolen ja esittämällä elokuvan kaikkine rooleineen.
Hänellä, kuten tanssijaäidilläänkin, on luontaisia taipumuksia esiintymiseen.
" (---) en pitänyt nimestäni kovinkaan paljon: se kuulosti säyseältä, sopeutuvalta, alistuvalta äidiltä.
Minä halusin elämältä jotain muuta.
En tiennyt mitä, mutta jotain muuta.
Siinä muistutin äitiä. Hän ei ikinä sopeutunut mihinkään, vaihtoi alinomaa kampausta, kokeili uusia meikkejä, poseerasi ja hymyili leveästi peilin edessä toistellen sanoja, joita silloin pikkutyttönä en oikein ymmärtänyt.
'Sanonpa vaan, että miksi tyytyä olemaan kiiltomato, kun voisi olla tähti.'"
Lisäksi María perehtyy paikkakunnan kirjaston tarjoamiin elokuvalehtien näyttelijähaastatteluihin ja elokuvamaailman juoruihin. Ajan mittaan hän kerää myös puvuston ja muuta rekvisiittaa.
Hänen esiintymisensä herättää niin suurta ihastusta, että naapurit alkavat kerääntyä heidän kotiinsa. Pian joku heistä vinkkaa, että niin hyviin esityksiin voisi myydä pääsylippuja. Eihän seudulla ole mitään tekemistä iltaisin ja lähin elokuvateatteri on kaupungissa. Niinpä perhe alkaa periä vapaaehtoista maksua kaikilta yleisöön liittyviltä. Myöhemmin María alkaa myös tehdä tilauskeikkoja, ne kun tuottavat tuplasti enemmän kuin heidän kotiesityksensä. María ottaa taiteilijanimen ja käyntikortteja painatetaan. Mutta siinä vaiheessa hyvä onni kääntyy huonoksi ja tapahtuu ikäviä asioita.
María, "Elokuvan haltijatar", ei huonoinakaan aikoina luovu kertomisen taiteestaan. Siinä mielessä tarinalla on onnellinen loppu kaikista vastoinkäymisistä huolimatta.
Tarina on lyhyt. Se kattaa väljästi ladottuna 133 sivua pienikokoisessa kirjassa. Sellaisenaan se tuo hyvin esiin tiiviin kertomisen viehätyksen ja tällaisen muodon antaman painoarvon kaikelle sanotulle.
Teos on ainoa kirjailija Hernán Rivera Letelieriltä suomennettu. Terttu Virran käännös espanjasta toimii hyvin.
Kirjasta on tehty samanniminen (The Movie Teller, 2023), kansainvälistä tuotantoa oleva elokuva, ohjaajanaan Lone Scherfig .
Muualla:
Hernan Rivera Letelier: Elokuvankertoja. P.S. Rakastan kirjoja. 19.5.2012
Hernan Rivera Letelier: Elokuvankertoja. Sinisen linnan kirjasto 18.5.2012
Hernan Rivera Letelier: Elokuvankertoja. Kirjan pauloissa 4.11.2018
Helmet-lukuhaasteessa 2025:
10. käydään elokuvissa
18. kirjailijan nimessä enemmän kuin kaksi osaa
20. tulisi hyvä elokuva tai tv-sarja
23. pidän kirjan nimestä
24. tehdään laittomuuksia
31. päähenkilölle ura on tärkeä
45. isä ja tytär
Kommentit
Lähetä kommentti