Siirry pääsisältöön

Kazuo Ishiguro: Klara ja aurinko

Keinotekoinen vai aito?


Kazuo Ishiguro: Klara ja aurinko (Klara and the Sun, 2021). Suom. Helene Bützov. Kannen suunnittelu Laura Lyytinen. 371 s. Keltainen kirjasto, Tammi 2021.


"Klara, asia on niin, että huolestuminen keinoystävistä voimistuu ja laajenee koko ajan. Sanotaan, että teistä on tullut liian fiksuja. Ihmiset pelkäävät, koska eivät enää ymmärrä, mitä sisällänne tapahtuu. He näkevät, mitä te teette. He myöntävät, että ratkaisunne ja suosituksenne ovat asiallisia ja luotettavia, lähes aina oikeita. Mutta he eivät pidä siitä, etteivät tiedä, miten päädytte niihin." 


Kazuo Ishiguron romaanissa Klara on keinoystävä, joka odottaa myymälässä, että joku lapsi tai nuori valitsisi juuri hänet ystäväkseen. Perheissä keinoystävien tehtävänä on ehkäistä lasten ja nuorten yksinäisyyttä sekä tukea heidän kehitystään, ja Klara ryhtyy heti toteuttamaan tätä tehtäväänsä, kun teini-ikäinen Josie valitsee hänet.

Klara on jonnekin ei kovinkaan kaukaiseen tulevaisuuteen sijoittuvan tarinan kertoja. Hän havainnoi erittäin tarkasti ympäristöään ja tekee myös ihmisten tunnetiloihin liittyviä päätelmiä tavoitteenaan oppia palvelemaan emäntäänsä entistäkin paremmin. Tietyissä asioissa hänen havaintokykynsä ylittää inhimillisen havaintokyvyn, mutta vähäisen kokemuksensa vuoksi hänen päätelmänsä maailmasta ja ihmisistä saattavat olla puutteellisia tai erikoisia. Tämä tuo kerrontaan omaa viehätystään, out-of-the-box -ajattelua.

Lukijana päättelen tarinan ajoittuvan melko läheiseen tulevaisuuteen tai vaihtoehtoiseen maailmaan siitä syystä, että kuvattu maailma ei ulkoisesti juurikaan eroa nykyisestä, ainakaan mitä kirjassa melko tarkkaan kuvattuun kaupunkikuvaan tulee. Ihmiset ajelevat bensiini- ja diesel-autoilla, talot ovat nykyisen kaltaisia jne. 

Suurimmat teknologisen kehityksen mukanaan tuomat muutokset ovatkin tapahtuneet ihmisissä.

Suurin osa lapsista on geneettisesti muunneltuja optimaalisen menestyksen takaamiseksi. "Muuntamattomat" lapset ovat kirjassa kuvatussa elämänpiirissä enää pieni vähemmistö ja monet heistä ovat myös tavalla tai toisella taloudellisesti ja sosiaalisesti syrjäytyneitä. Lähes mikään korkeakoulu ei enää ota opiskelijoikseen muuntamattomia. Sellaisia kuin Josien paras ystävä Rick, jonka kanssa Josiella on myös yhteisiä tulevaisuudensuunnitelmia.

Geneettisellä muuntelulla on kuitenkin haittavaikutuksensa ja Klara joutuu havainnoimaan niitä hyvin läheltä, sillä Josie ei ole terve. Josien äidin suhde Klaraan on jännitteinen alusta saakka, ja Klara yrittää kovasti ymmärtää miksi.

Kirjassa Klaran ajattelu ja havainnot kehittyvät tarkkailun ja ihmisten jäljittelyn kautta. Hän mukautuu ihmisten tahtoon, mutta tekee myös hiljaisesti omia päätelmiään ja jopa päätöksiään. Tarina herättää pohtimaan, mitä tietoisuus on, ja mitä on inhimillisyyden tunnusmerkkinä pidetty ainutlaatuisuus, onko sitä olemassa. Tai ovatko ainutlaatuisuus ja tietoisuus muidenkin kuin ihmisten ominaisuuksia. 

Itse luin kirjaa myös kommenttina henkisen ajattelun kehittymiseen tai rappeutumiseen. Mitä on ajateltava siitä, jos ainoa epäitsekkyyteen ja uhrautuvuuteen kykenevä olento onkin robotti tai androidi? Ja missä siis menee ihmisen ja androidin raja?

Helene Bützovin käännöstä Ishiguron kirkkaasta ja selkeästä tekstistä on ilo lukea. 

Japanissa syntynyt Ishiguro on asunut lapsesta saakka Englannissa. Hän sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2017. Klara ja aurinko voitti Helsingin Science Fiction Seuran Tähtivaeltaja-palkinnon parhaasta vuonna 2021 ilmestyneestä science fiction -kirjasta.



Muualla:

Mustelmiinan mietteitä. 11.2.2023. Lily-blogit.


Helmet-lukuhaasteessa 2023 kirja sopii ainakin seuraaviin kohtiin:

13. Kirjan kansi on värikäs tai kirjan nimi on värikäs
15. Kirjan nimessä on ja-sana
18. Kirja on kirjoitettu alun perin englannin kielellä
21. Kirja on scifiä
29. Kirjassa on minäkertoja
30. Kirja on ollut ehdokkaana kirjallisuuspalkinnon saajaksi
40. Kirjassa hylätään jotain 
42. Kirjan nimessä on ainakin kolme sanaa
43. Kirja kertoo tulevaisuudesta niin, että siinä on toivoa (tästä täytyy jokaisen muodostaa oma näkemyksensä)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Iida Turpeinen: Elolliset

Löydetyt ja kadotetut lajit Iida Turpeinen: Elolliset.  Kansi: Safa Hovinen. 296 s.  S&S 2023.  Äänikirjan lukija Marcus Bäckman "-- pieni katkos hengitykseen, ja sitten lause jatkuu, mutta hetken se käy tässä, kaikennielevä, kevyt suru, kun katsomme tätä eläintä, jotain suurta ja lempeää, niin lopullisesti poissa." Iida Turpeisen Elolliset on saanut paitsi Finlandia-ehdokkuuden, myös poikkeuksellisen kiittävät arvostelut sekä kriitikoilta että blogimaailman arvioijilta. Pääkaupungin kirjastoissa teosta jonottaa parhaillaan runsas 4000 lukijaa. Kirjan ensimmäiset painokset myytiin loppuun nopeasti. Myös kirjan käännösoikeudet on jo myyty useisiin Euroopan maihin, kertoi HS 12.10.2023 . Tällaiseen kirjaan lukija tarttuu jännittyneenä ja suurin odotuksin. Minulle tämä ihmisen aiheuttamaa lajikatoa ja sen yhtä esimerkkiä, stellerinmerilehmää, käsittelevä esikoisteos on yksi viime vuoden merkkitapauksista. Sellaisen siitä tekee erityisesti aiheen polttava ajankohtaisuus ja h

Sirpa Kähkönen: 36 uurnaa. Väärässä olemisen historia

Lepytyslahjoja kuolleelle äidille Kuva: Ellen Karhulampi Sirpa Kähkönen: 36 uurnaa. Väärässä olemisen historia. 267 s. Kansi Jenni Saari, Sorry Jenny Visuals. Kannen valokuva: Finna, Kuopion kulttuurihistoriallinen museo. Siltala, 2023. Arvostelukappale kustantajalta, kiitos! "Uhraa itsesi tulevalle hyvälle. Kiskaise taakka niskaasi joutuin, sinun se pitää kantaa. Suloista on ies niskassa hilautua pitkin elämän kelirikkoista tietä. On menty päin kultaista kaupunkia ja tiiliseinää. On seisty kiireellä korkean vuoren, ikuisuusnäkymien edessä ja montun reunalla. Joka kerta kun piikkilankaa on alettu vetää, on vaistolla päädytty väärälle puolen ja hävinneiden joukkoihin, on syöty piikkimurikkaa ja ruohoa. Väärässä oleminen. Yksin seisominen. Maailman akselin jylystä huumautuminen, Tuonelanmeren napapyörteisiin joutuminen, Kinahmin kurimuksen kurkussa kieppuminen, pimeyteen paiskautuminen. Raivo. Epäoikeudenmukaisuus. Väkivalta." Sirpa Kähkösen uusin teos 36 uurnaa hiljentää min

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Kuurupiilon anatomia

Naakkoja ja metsästäjiä punk-eepoksen  varjoissa Pasi Ilmari Jääskeläinen: Kuurupiilon anatomia. 575 s. Päällys T. Parikka. Atena 2023 Kirjaston kirja. Kuva: Ellen Karhulampi. Kirjan päällys T. Parikka. Taideteos taustalla Umberto Boccioni: Kaupunki nousee, 1910, kirjasta Edward Lucie-Smith: Taide tänään.  Kirjan alussa sen kertoja varoittaa:  "Kahdesta sisaruksesta vähäisemmän kohtalona on seurata kadonnutta isoveljeään syvälle rivienväliseen pimeään, ja lopulta monet tärkeimmistä kysymyksistä jäävät vaille sellaista vastausta, jonka tapahtumien kulkua kärsivällisesti seurannut yleisö voisi yksituumaisesti hyväksyä." Piiloutumisen ja fyysisten ja henkisten metamorfoosien yhä kipeämmin ahdistaviksi muuttuvat teemat ovat minulle tuttuja jo Pasi Ilmari Jääskeläisen Harjukaupungin salakäytävät -romaanista, jolle Jääskeläinen minusta vaikuttaa luovan eräänlaista peilautuvaa jatkumoa uusimmassa teoksessaan Kuurupiilon anatomia . Tällä kertaa tapahtumapaikkana on Marrasvirta-nimi