Siirry pääsisältöön

Kazuo Ishiguro: Klara ja aurinko

Keinotekoinen vai aito?


Kazuo Ishiguro: Klara ja aurinko (Klara and the Sun, 2021). Suom. Helene Bützov. Kannen suunnittelu Laura Lyytinen. 371 s. Keltainen kirjasto, Tammi 2021.


"Klara, asia on niin, että huolestuminen keinoystävistä voimistuu ja laajenee koko ajan. Sanotaan, että teistä on tullut liian fiksuja. Ihmiset pelkäävät, koska eivät enää ymmärrä, mitä sisällänne tapahtuu. He näkevät, mitä te teette. He myöntävät, että ratkaisunne ja suosituksenne ovat asiallisia ja luotettavia, lähes aina oikeita. Mutta he eivät pidä siitä, etteivät tiedä, miten päädytte niihin." 


Kazuo Ishiguron romaanissa Klara on keinoystävä, joka odottaa myymälässä, että joku lapsi tai nuori valitsisi juuri hänet ystäväkseen. Perheissä keinoystävien tehtävänä on ehkäistä lasten ja nuorten yksinäisyyttä sekä tukea heidän kehitystään, ja Klara ryhtyy heti toteuttamaan tätä tehtäväänsä, kun teini-ikäinen Josie valitsee hänet.

Klara on jonnekin ei kovinkaan kaukaiseen tulevaisuuteen sijoittuvan tarinan kertoja. Hän havainnoi erittäin tarkasti ympäristöään ja tekee myös ihmisten tunnetiloihin liittyviä päätelmiä tavoitteenaan oppia palvelemaan emäntäänsä entistäkin paremmin. Tietyissä asioissa hänen havaintokykynsä ylittää inhimillisen havaintokyvyn, mutta vähäisen kokemuksensa vuoksi hänen päätelmänsä maailmasta ja ihmisistä saattavat olla puutteellisia tai erikoisia. Tämä tuo kerrontaan omaa viehätystään, out-of-the-box -ajattelua.

Lukijana päättelen tarinan ajoittuvan melko läheiseen tulevaisuuteen tai vaihtoehtoiseen maailmaan siitä syystä, että kuvattu maailma ei ulkoisesti juurikaan eroa nykyisestä, ainakaan mitä kirjassa melko tarkkaan kuvattuun kaupunkikuvaan tulee. Ihmiset ajelevat bensiini- ja diesel-autoilla, talot ovat nykyisen kaltaisia jne. 

Suurimmat teknologisen kehityksen mukanaan tuomat muutokset ovatkin tapahtuneet ihmisissä.

Suurin osa lapsista on geneettisesti muunneltuja optimaalisen menestyksen takaamiseksi. "Muuntamattomat" lapset ovat kirjassa kuvatussa elämänpiirissä enää pieni vähemmistö ja monet heistä ovat myös tavalla tai toisella taloudellisesti ja sosiaalisesti syrjäytyneitä. Lähes mikään korkeakoulu ei enää ota opiskelijoikseen muuntamattomia. Sellaisia kuin Josien paras ystävä Rick, jonka kanssa Josiella on myös yhteisiä tulevaisuudensuunnitelmia.

Geneettisellä muuntelulla on kuitenkin haittavaikutuksensa ja Klara joutuu havainnoimaan niitä hyvin läheltä, sillä Josie ei ole terve. Josien äidin suhde Klaraan on jännitteinen alusta saakka, ja Klara yrittää kovasti ymmärtää miksi.

Kirjassa Klaran ajattelu ja havainnot kehittyvät tarkkailun ja ihmisten jäljittelyn kautta. Hän mukautuu ihmisten tahtoon, mutta tekee myös hiljaisesti omia päätelmiään ja jopa päätöksiään. Tarina herättää pohtimaan, mitä tietoisuus on, ja mitä on inhimillisyyden tunnusmerkkinä pidetty ainutlaatuisuus, onko sitä olemassa. Tai ovatko ainutlaatuisuus ja tietoisuus muidenkin kuin ihmisten ominaisuuksia. 

Itse luin kirjaa myös kommenttina henkisen ajattelun kehittymiseen tai rappeutumiseen. Mitä on ajateltava siitä, jos ainoa epäitsekkyyteen ja uhrautuvuuteen kykenevä olento onkin robotti tai androidi? Ja missä siis menee ihmisen ja androidin raja?

Helene Bützovin käännöstä Ishiguron kirkkaasta ja selkeästä tekstistä on ilo lukea. 

Japanissa syntynyt Ishiguro on asunut lapsesta saakka Englannissa. Hän sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2017. Klara ja aurinko voitti Helsingin Science Fiction Seuran Tähtivaeltaja-palkinnon parhaasta vuonna 2021 ilmestyneestä science fiction -kirjasta.



Muualla:

Mustelmiinan mietteitä. 11.2.2023. Lily-blogit.


Helmet-lukuhaasteessa 2023 kirja sopii ainakin seuraaviin kohtiin:

13. Kirjan kansi on värikäs tai kirjan nimi on värikäs
15. Kirjan nimessä on ja-sana
18. Kirja on kirjoitettu alun perin englannin kielellä
21. Kirja on scifiä
29. Kirjassa on minäkertoja
30. Kirja on ollut ehdokkaana kirjallisuuspalkinnon saajaksi
40. Kirjassa hylätään jotain 
42. Kirjan nimessä on ainakin kolme sanaa
43. Kirja kertoo tulevaisuudesta niin, että siinä on toivoa (tästä täytyy jokaisen muodostaa oma näkemyksensä)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Top10 kirjat (2024)

Vuoden 2024 Top10 Van Gogh: Piles of French novels, 1887 Laadin vuonna 2024 tekemieni postausten perusteella kotimaisen ja käännöskirjallisuuden Top10-listaukset. Listojen tarkoituksena on enemmänkin katsoa, mikä minua on kuluneena lukuvuonna puhutellut kuin rankata kirjoja paremmuuden mukaan. Kaikkihan tiedämme miten suhteellista paremmuus on.  Mitä listani sitten kertovat lukuvuodestani? Löysin Claire Keeganin ja Han Kangin sekä yhteiskunnallisilta näkemyksiltään että henkilökuvaukseltaan hyvin tärkeiltä tuntuvat kirjat. Molemmilta luin kaiken, mitä on käännetty. Keeganilta myös yhden alkukielisen kirjan, Early in the Day  . Valitsin kummaltakin kirjailijalta yhden kirjan listalle. Muita erityisen puhuttelevia, minulle uusia ulkomaisia kirjailijoita olivat Jon Fosse, Ane Riel, A.S. Byatt ja Hérve Le Tellier. Sen lisäksi listallani on vanhoja suosikkejani, joilta en suinkaan ole vielä lukenut koko tuotantoa.  Kirjojen nimistä on linkit niitä koskeviin blogijuttuihin. Ulk...

Tiina Harvia: Pappa ei muista

Papassa on muisteltavaa Tiina Harvia: Pappa ei muista. 174 s. Kansi: Iiris Kallunki. Momentum Kirjat, 2024. Kustantajan arvostelukappale, kiitos. Kuva Ellen Karhulampi. Kirjan kansi Iiris Kallunki. "Papan lähellä muiden oli hyvä olla, mutta pappa tarvitsi myös paljon omaa rauhaa. Joka päivä hän vaelteli yksin omissa ajatuksissaan kotitilansa metsässä. Kahdeksankymmentäluvulla se ei ollut vielä trendikästä eikä sille ollut käsitettä. Pikemminkin pappa oli vähän outo." Ikääntyessä muisti ja sen oikut alkavat olla yhä enemmän moninaisen kiinnostuksen kohteena itse kullekin. Siinä yksi syy, miksi Tiina Harvian esikoisromaani kiinnosti minua. Pappa ei muista on kuvaus läheisen nopeasti etenevästä muistisairaudesta. Vakavasta aiheesta huolimatta kirjassa on paljon huumoria, sitäkin kun tapaa olla niissä tilanteissa, joihin muistin katoaminen saattaa ihmisen itsensä ja hänen lähipiirinsä. Vaatii kuitenkin rakastavaa ja kunnioittavaa suhtautumista pystyä kertomaan niistä tapahtumist...

Anni Kytömäki: Mirabilis

Luonnon kerrostumat meissä Kuva Ellen Karhulampi. Kirjan kansi Jenni Noponen. Anni Kytömäki: Mirabilis. Kannen suunnittelu Jenni Noponen. 688 s. Gummerus, 2024. Kustantajan arvostelukappale, kiitos. "Leonhard luetteloi lajeja ja järjestää kortistoa. Instituutin suojissa maailma on kunnossa, luonto nimilaputettu. Hän pitää siitä. Ulkona vallitsee kaaos, sekava verkko, jossa eliöt syövät ja lahottavat toisiaan, loisivat, suosivat, auttavat, tappavat muita ja omiaan. Luontoa ovat kaikki yhteiselon muodot, raakuus, rakkaus ja raadonsyönti. Hyllyillä ja laatikoissa otukset tyyntyvät lajinimiksi ja saavat tiiviin kuvauksen elinpaikastaan, ravinnostaan ja lisääntymistavoistaan. Kaiken takaa voi koettaa aavistaa elämän tarkoituksen, ja yleensä se on huomattavasti selkeämpi kuin ihmisellä, joka heiluu utuisten unelmien, täpärien onnistumisten ja hirveiden erehdysten välillä." Suomalaisten "löytöretket" ja Amurin siirtokunta Venäjän omistamilla alueilla Koillis-Aasiassa ovat ...