Riikka Ulanto: Neitsytlento. 104 s. Aviador 2022. Kansi: Satu Enstedt.
"Neitsytlentoni hulluuteen alkoi hyvin tavanomaisesta terveyskeskushuoneesta, jossa oli valkoiset seinät, ovi naapurihuoneeseen, tutkimuspöytä, vihreä verho sen edessä, luonnonvalkoista tutkimuspöytäkreppiä päällä, otoskooppien korvasuppiloita ja pakkaus, jossa oli tekstin mukaan nitriilikäsineitä sekä seinällä oli mitä viehättävin valkoista metallia oleva käsipyyheteline."
Runoilijana tunnetun Riikka Ulannon toinen proosateos on pienoisromaani, jossa tavataan mm. säveltäjä Erik Satie ja muita kuuluisuuksia sekä ennennäkemättömään onnellisuuteen sairastunut päähenkilö Kaisu.
"Nappi 1: keltainen, vaaleankeltainen rakennus on hyvin vaatimaton, mutta sen luksus ja suureellisuus tulee sisältäni, teen hotellista tähteyteni läsnäololla luksuksellisen. Sen vuoksi hotelli on hotelli Lux."
He kaikki elävät hotellissa, jonka ainoa vika oikeastaan on, ettei Kaisu saa puhua omaa kieltään, siskonsa kanssa lapsena kehittämäänsä, jolla hän pystyisi kuvaamaan maailmaansa ja historiaansa.
"Vertauskuvien käytöstä napsahtaa lisäaikaa, kuvallisuus muutenkin on arveluttavaa, vapaa assosiaatio on maniaa, arkikonkretian ylittävä niin ikään, suorasanaisuus aggressiivisuutta, fragmentaarisuus ja neologismit skitsofrenian oireita. Tämä on kiellettyjen kielioppi."
Ulannon kieli on uudestisyntyvää, uutta todellisuutta luovaa ja upporikasta. Se avaa lukijalle vinksahtaneen kauniin ja vääntyneen pelottavan maailman, jota kutsutaan hulluudeksi ja hoidetaan lääkenapein, injektioin ja rauhoittumishuonein. Musiikki ja abstraktit muodot läpäisevät tämän kielen. Satie'n valkoinen musiikki, jossa aika voi kulkea myös taaksepäin. Led Zeppelin. Hector, jota Kaisu sisarensa kanssa ajattelee isäkseen kääriytyessään tämän lempeään ääneen. Rakennusten täydelliset muodot.
Omassa kielessään itseään synnyttävä päähenkilö on vailla "normaaliksi" koettavaa äidinkieltä, koska hänen äitinsä ei ole omasta rikkoutuneesta todellisuudestaan pystynyt sellaista lapsilleen antamaan.
Led Zeppelinin John Bonham rummuttelee reisiinsä sooloja kävelleessäänkin. Lumenvalkea kaunotar Schnee(wittchen) tumppaa tupakkansa omaan kämmenselkäänsä. Kirjaston tiskin takaa Stephen King muistuttaa, että kirjat pitää palauttaa. Kaisu päättää vapauttaa lainaamansa kirjat heti alkujuurilleen, pakkaa ne kirjekuoreen ja lähettää englantilaiselle kustantajalle: "These must be yours."
Hotellin vieraiden voi olla välillä vaikea ymmärtää toisiaan, mutta vieraan roolissaan he kuitenkin kuuluvat yhteen. Ovat "ne", kun muut ovat "me".
Olen lukenut monia kertomuksia rikkoutuvasta mielestä ja omaan todellisuuteen lukittautumisesta. Riikka Ulannon romaani on niistä luultavasti kokonaisvaltaisin tuodessaan esiin myös murtuvan ja vääntyvän, ääriasentoihin ulottuvan kielen, kaikessa häikäisevyydessään ja hämmentävyydessään.
Voi miten toivon, että runoilijat kirjoittaisivat enemmän romaaneja!
Yhdellä lauseella: Heartbreak Hotel
Muualla:
En löytänyt vielä teoksesta arvioita muualta.
Helmet-lukuhaaste 2022:ssa kirjan voisi sijoittaa vaikkapa näihin kohtiin:
5. Kirjassa sairastutaan vakavasti
6. Kirjan on kirjoittanut sinulle uusi kirjailija
11. Kirjassa tapahtumia ei kerrota aikajärjestyksessä
20. Kirjan hahmoilla on yliluonnollisia kykyjä
23. Pieni kirja
32. Kirjassa rikotaan yhteisön normeja
43. Kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan
46. Kirjan kannen pääväri on punainen tai kirjan nimessä on sana punainen
49. Kirja on julkaistu vuonna 2022
"En löytänyt vielä teoksesta arvioita muualta."
VastaaPoista=
Tässä yksi vähän sinne päin:
https://hikkaj.blogspot.com/2022/06/onnellisuuteen-sairastunut.html
:)
Kiitos! Ja samaa vähän mietin kuin sinäkin, hulluus-sanan korrektiutta. Mutta tosiaan, Riikka Ulanto puhuu kirjassaan hulluudesta. Itselleni sanalla on myös positiivista, luovuuteen liittyvää kaikua, mitenkään väheksymättä sairauden aiheuttamaa tuskaa.
PoistaKattelepa tuota toista rinnanlulekmaani hulluuskirjaa eli Hietasta täältä Kirjavinkeistä, jonne arvosteluja vakavammalla naamalla kirjoittelen: https://www.kirjavinkit.fi/arvostelut/hullua-hurskaammaksi-merkintoja-maanisen-matkapaivakirjasta/
PoistaKyllä hulluus-sana aivan kelvollinen sana on oikeissa puitteissa eli knteksteissa käytettynä. :)
Hietasen kirja vaikuttaa kiinnostavalta, menee lukulistalle. :)
Poista