Siirry pääsisältöön

Richard Osman: Ratkomme murhia

Luemme Osmania



Kirjan kansi Richard Bravery. Valokuva Ellen Karhulampi


Richard Osman: Ratkomme murhia. Alkuteos We solve murders, 2024. Suomennos Antti Saarilahti. Kannen suunnittelu ja kuvitus Richard Bravery. 464 s. Otava 2025. Samannimisen kirjasarjan 1. osa.


"Mistäpä sitä tietää, milloin oma peli on menetetty. Mistäpä sitä tietää, että seisoo asemalaiturilla, jonka päälle juna kaatuu."


Richard Osmanin Torstain murhakerho -sarja on kuulunut lempidekkareihini cozy crime -osastolla, kuten blogini lukijat epäilemättä ovat huomanneet. Siksi olinkin pettynyt, kun kirjailija ilmoitti toistaiseksi viimeisessä sarjan osassa jättävänsä sarjan hetkeksi tauolle ja ryhtyvänsä kirjoittamaan uutta sarjaa.

En siis varsinaisesti odottanut vesi kielellä tähän uuden sarjan ensimmäiseen osaan tarttumista, pikemminkin vähän kitkerä maku suussa. Tämähän on menestyksen hinta kirjailijoille: lukijat kiintyvät kirjailijan luomiin hahmoihin niin, etteivät haluaisi tämän tuhlaavan aikaansa mihinkään muuhun kuin heistä kertomiseen.

Kirjan alussa ollaan ökyrikkaiden maailmassa, vieläpä kirjailijana omaisuutensa tienanneen amerikkalaisen ökyrikkaan maailmassa. Kirjailijalla on bodyguard, nuori nainen, jonka asenne ja otteet ovat kovaksi keitetyistä trillereistä tuttuja. NOT impressed. - Tällaistako hän nyt sitten aikoo kirjoittaa!?

Ennen pitkää kuitenkin taas hörähtelin kirjan tilanteille ja henkilöhahmojen omituisuuksille, vaikka he eivät olleetkaan niitä vanhoja tuttuja. Bodyguardina kirjailijan luksushuvilalla työskentelevä Amy Wheeler on kovan toiminnan nainen, joka nauttii työstään eikä pelkää vaaroja. Kuitenkin, kun hän tajuaa olevansa itse tappolistalla, ainoa henkilö, johon hän voi luottaa on hänen eläkkeellä oleva appensa. 

Amyn mies Adam reissaa maailmalla tekemässä rahaa liiketoimissa, joista Amy ei tiedä eikä ole kiinnostunut tietämään sen enempää, joten hänestä ei ole juuri apua. Appi Steve Wheeler, eläkkeellä oleva turvallisuutta, rutiineja ja kissaansa rakastava entinen poliisi tekee helppoja etsivänhommia ja osallistuu innokkaasti pienen englantilaiskylän pubivisoihin. Joka ilta hän tapaa vaimonsa tämän muistopenkillä ja kertoo päivästään.

"Elämässä ei voi olla jännitystä ilman kipua, joten Steve on päättänyt luopua jännityksestä. Hän on päättänyt katsella televisiota, tehdä pubivisat ja auttaa ihmisiä silloin kun voi - mutta myös palata aina nojatuoliinsa, jossa odottaa kissa nimeltä Trouble."

Steven ja Amyn välillä vallitsee kuitenkin erityisen lämmin ja välittävä suhde, eikä Steve kieltäisi apuaan Amylta. Ainakaan, kun Amy ei jätä hänelle mahdollisuutta siihen.

Pakomatkaan ja kilpajuoksuun Amya tavoittelevan tappajan kanssa osallistuu myös Amyn viimeisin asiakas, menestyskirjailija Rosie D'Antonio, jolle päivittäinen elämä on edelleen seikkailu vailla vertaa vielä kypsässä iässäkin. Henkivartijan palkatessaan hän on kieltäytynyt kertomasta ikäänsä ja Amy arvailee mielessään, mahtaako hän olla lähempänä kuuttakymmentä vai kahdeksaakymmentä. Ainakaan hän ei juuri tunne käsitettä "ei" ja hänen yksityislentokoneensa tarjoaa Amylle merkittävän edun kintereillään olevaan tappajaan nähden.

Amylla ei ole aavistustakaan, kuka hänen kimpussaan on ja miksi. Selvää on, että hänet on lavastettu syylliseksi murhiin ja tämän jälkeen hänen halutaan kuolevan. Seuraa nopeatahtista lentelyä maasta toiseen, harhautusta ja Amyn liikkeiden jälkien haihduttamista. Ja ennen kaikkea, tiukkaa yritystä selvittää, mistä kaikki on saanut alkunsa.

Osmanilla on kyky luoda sympatiaa herättäviä henkilöhahmoja, joiden pikku omalaatuisuudet tekevät heistä aitoja ihmisiä. Hänen alaansa on hyvin erilaisten ihmisten keskinäisten suhteiden kuvaus. Kirjojen rikosjuonet ovat myös kirja kirjalta muuttuneet yhä sofistikoidummiksi. Tässä tarinassa saadaan nauttia toisiinsa tutustuvien päähenkilöiden lisäksi rikollismaailman monimutkaisista yhteyksistä ja käytöskoodeista.

Koska kyseessä on sarja, en syyllisty juonipaljastukseen kertoessani, että yhteistyö varsin erilaisten päähenkilöiden välillä sujuu lopulta niin hyvin, että ajankohtaiseksi tulee uuden etsivätoimiston perustaminen. Se ei etsi kadonneita koiria, vaan ratkoo murhia.

"Amy sulkee tietokoneensa. Hän katsoo appeaan. "Kiitos, Steve."
"Ilo on aina minun puolellani", Steve sanoo. "Mutta kiitos mistä hyvästä?"
"Kun kysyit, pelottaako minua", Amy selittää. "Kukaan ei koskaan kysy sitä, mutta kyllä minua joskus pelottaa. En halua kuolla."
Steve halaa miniäänsä. Kaunis, urhea nainen, jota pelottaa kuolla, ja typerä pelkurimies, jota pelottaa elää."

Kääntäjänä tämänkin sarjan parissa jatkaa Torstain murhakerhon kolmesta viimeisestä osasta erinomaisesti suoriutunut Antti Saarilahti.


Muualla:

Richard Osman: Ratkomme murhia. Kirjahilla 17.3.2025



Helmet-lukuhaasteessa 2025:

9. konflikti
17. päähenkilöllä kissa
20. tulisi hyvä elokuva tai tv-sarja
24. tehdään laittomuuksia
29. kirjailijan viimeisin teos
39. etsitään ratkaisua arvoitukseen
49. (käännös) on julkaistu vuonna 2025

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Top10 kirjat (2024)

Vuoden 2024 Top10 Van Gogh: Piles of French novels, 1887 Laadin vuonna 2024 tekemieni postausten perusteella kotimaisen ja käännöskirjallisuuden Top10-listaukset. Listojen tarkoituksena on enemmänkin katsoa, mikä minua on kuluneena lukuvuonna puhutellut kuin rankata kirjoja paremmuuden mukaan. Kaikkihan tiedämme miten suhteellista paremmuus on.  Mitä listani sitten kertovat lukuvuodestani? Löysin Claire Keeganin ja Han Kangin sekä yhteiskunnallisilta näkemyksiltään että henkilökuvaukseltaan hyvin tärkeiltä tuntuvat kirjat. Molemmilta luin kaiken, mitä on käännetty. Keeganilta myös yhden alkukielisen kirjan, Early in the Day  . Valitsin kummaltakin kirjailijalta yhden kirjan listalle. Muita erityisen puhuttelevia, minulle uusia ulkomaisia kirjailijoita olivat Jon Fosse, Ane Riel, A.S. Byatt ja Hérve Le Tellier. Sen lisäksi listallani on vanhoja suosikkejani, joilta en suinkaan ole vielä lukenut koko tuotantoa.  Kirjojen nimistä on linkit niitä koskeviin blogijuttuihin. Ulk...

Tiina Harvia: Pappa ei muista

Papassa on muisteltavaa Tiina Harvia: Pappa ei muista. 174 s. Kansi: Iiris Kallunki. Momentum Kirjat, 2024. Kustantajan arvostelukappale, kiitos. Kuva Ellen Karhulampi. Kirjan kansi Iiris Kallunki. "Papan lähellä muiden oli hyvä olla, mutta pappa tarvitsi myös paljon omaa rauhaa. Joka päivä hän vaelteli yksin omissa ajatuksissaan kotitilansa metsässä. Kahdeksankymmentäluvulla se ei ollut vielä trendikästä eikä sille ollut käsitettä. Pikemminkin pappa oli vähän outo." Ikääntyessä muisti ja sen oikut alkavat olla yhä enemmän moninaisen kiinnostuksen kohteena itse kullekin. Siinä yksi syy, miksi Tiina Harvian esikoisromaani kiinnosti minua. Pappa ei muista on kuvaus läheisen nopeasti etenevästä muistisairaudesta. Vakavasta aiheesta huolimatta kirjassa on paljon huumoria, sitäkin kun tapaa olla niissä tilanteissa, joihin muistin katoaminen saattaa ihmisen itsensä ja hänen lähipiirinsä. Vaatii kuitenkin rakastavaa ja kunnioittavaa suhtautumista pystyä kertomaan niistä tapahtumist...

Anni Kytömäki: Mirabilis

Luonnon kerrostumat meissä Kuva Ellen Karhulampi. Kirjan kansi Jenni Noponen. Anni Kytömäki: Mirabilis. Kannen suunnittelu Jenni Noponen. 688 s. Gummerus, 2024. Kustantajan arvostelukappale, kiitos. "Leonhard luetteloi lajeja ja järjestää kortistoa. Instituutin suojissa maailma on kunnossa, luonto nimilaputettu. Hän pitää siitä. Ulkona vallitsee kaaos, sekava verkko, jossa eliöt syövät ja lahottavat toisiaan, loisivat, suosivat, auttavat, tappavat muita ja omiaan. Luontoa ovat kaikki yhteiselon muodot, raakuus, rakkaus ja raadonsyönti. Hyllyillä ja laatikoissa otukset tyyntyvät lajinimiksi ja saavat tiiviin kuvauksen elinpaikastaan, ravinnostaan ja lisääntymistavoistaan. Kaiken takaa voi koettaa aavistaa elämän tarkoituksen, ja yleensä se on huomattavasti selkeämpi kuin ihmisellä, joka heiluu utuisten unelmien, täpärien onnistumisten ja hirveiden erehdysten välillä." Suomalaisten "löytöretket" ja Amurin siirtokunta Venäjän omistamilla alueilla Koillis-Aasiassa ovat ...