Steampunk-versio Liisasta Ihmemaassa
Jeanette Winterson: Aikamyrsky. Alkuperäisteos Tanglewreck, 2006. Suomentanut Paula Korhonen. Kansi Jenni Noponen. 309 s. Gummerus, 2007.
Kaikki alkaa siitä, kun kaksikerroksinen punainen bussi täynnä koululaisia katoaa eräänä kesäaamuna ylittäessään Waterloo Bridgeä Lontoon keskustassa. Sitä pidetään yleisesti ensimmäisenä aikamyrskynä tapahtumien sarjassa, johon liittyy yhä uusia katoamisia. Aika on muuttunut epävakaaksi ja epäilyksenä on, että ihminen on saastuttanut ja ylikäyttänyt tätäkin luonnonvaraa niin, että ajankulku vääristyy.
Mutta oikeastaan katoamisia on tapahtunut jo vähän aiemminkin. 11-vuotiaan Silver-tytön astronomi-isä, äiti ja isosisko Buddleia ovat kadonneet junaonnettomuudessa jo neljä vuotta sitten. Silver on jäänyt yksin Tuulenpesä-nimiseen vanhaan kotikartanoonsa. Mutta ei kauaksi aikaa. Kun tapausta ja Silverin kohtaloa on puitu mediassa, paikalle ilmaantuu surupukuun sonnustautunut täti Rokabye, joka Silverin ihmetykseksi kertoo olevansa hänen isänsä sisar ja ryhtyvänsä nyt pitämään huolta Silveristä.
Täti muuttaa Tuulenpesään valtavan kaninsa ja sen lukuisten jälkeläisten kanssa, ja sen jälkeen Silver saa raataa kaikissa mahdollisissa kodin töissä hiilen lapioinnista siivoukseen. Hän saa myös itse kasvattaa soppa-aineksensa kasvimaalla. Lyhyesti sanoen häntä kohdellaan yhtä tylysti kuin orvoksi jäänyttä Harry Potteria sukulaistensa huomassa konsanaan.
Eräänä päivänä kartanoon saapuu herra Abel Darkwater Rolls Royce Silver Cloudillaan. Hänen itse kehittämänsä aika-anturi laskee Tuulenpesän syntyajaksi vuoden 1588, mikä on tietenkin täsmällisesti oikein, pystyyhän hänen radioaktiivisen säteilyn laskemiseen perustuva aika-anturinsa laskemaan vaikkapa senkin, milloin kalkkikivi on jähmettynyt.
"Abel Darkwater tiesi, että kaikki aika on aina läsnä, mutta osa siitä on ihmisen nykyisyydeksi kutsuman kerrostuman alla sedimentti sedimentiltä. Tämä päivä makaa eilisen päällä, ja eilinen makaa toissa päivän päällä --"
Herra Darkwater on tullut esittämään Rokabye-tädille tarjouksen Ajanottaja-nimisestä esineestä, jonka arvelee olevan kätketty Tuulenpesään. Ongelmana on vain, ettei kummallakaan heistä ole aavistustakaan minne. Ei myöskään keskustelua salakuunnellut Silver ole koskaan kuullut Ajanottajasta ja elollista olentoa muistuttava Tuulenpesäkin on asiasta aivan hiljaa Silverin kysymyksistä huolimatta. Niinpä herra Darkwater päättää ystävällisesti kutsua Silverin vierailulle valtavaan taloonsa ja sen Tempus fugit -nimiseen harvinaisten kellojen kauppaan. Ihan vain voidakseen keskustella Silverin kanssa kuin isä tyttären kanssa, hän sanoo.
Koska Silver ei (syystä) luota Abel Darkwateriin enempää kuin yllätystätiinsäkään hän pakenee talosta vierailunsa aikana. Takaa-ajajilta hänet ilmaantuu pelastamaan erikoinen poika, Gabriel, jonka kansa elää Lontoon alla olevissa tunneleissa. Sinne Gabriel johdattaa Silverin suojaan.
Nämä ovat alkutahteja aikaseikkailulle, joka tulee viemään Silverin ja hänen uuden ystävänsä Gabrielin aikojen ja avaruuksien halki. Se, jolla olisi Ajanottaja, pystyisi hallitsemaan aikaa ja sitä kautta koko maailmaa. Vaikuttaa siltä, että ilman Silveriä mitään ei tule tapahtumaan enempää yhä lisääntyvien aikamyrskyjen lopettamiseksi kuin ajan muunkaanlaiseksi hallitsemiseksi. Silver saa tietää olevansa satoja vuosia sitten ennustettu Kultakasvoinen lapsi, joka ainoana pystyy asettamaan Ajanottajan paikoilleen.
Abel Darkwaterin ja hänen merkillisten apureidensa Töykiön ja Rystyn lisäksi Ajanottajaa tavoittelee kirjan nykyhetkessä kaunis ja kylmäävän julma tiedenainen Regalia Mason, jonka omistaman kansainvälisen suuryrityksen Quantan tavoitteena on ostaa yksinoikeus aikaan. Omistettuaan ja myytyään jo lähes kaikkia muita luonnonvaroja, mistä maapallolla on pulaa, Regalia Mason aikoo ryhtyä myymään aikasiirtoja niille, joiden aika on vähissä, mutta rahat eivät. Aikasiirtoteknologian kehittämiseen hän tarvitsee mm kaksosia, kuten joissakin totalitarismin historian aikaisemmissakin vaiheissa on tarvittu. Julmia tutkimuksia on tehty myös Lontoon pahamaineisessa Bedlamin sairaalassa, maailman vanhimmassa mielisairaalassa, jonka menneisyydessä yhdistyvät Abel Darkwaterin ja Gabrielin kansan heittilöiden tiet karmaisevalla tavalla. On siis selvää, että heittilöiden kansa tukee ja suojelee Silveriä.
Einsteinin rajalle, Tähtien tielle, Ajan hietikolle - aikasiirtymät kuljettavat matkaajia petollisten ja hämäävien tilojen kautta. Kaikkialla niin menneessä kuin tulevassakin ovat vastassa Abel Darkwater ja Regalia Mason, joko nykyisissä hahmoissaan tai vanhoissa tai uusissa. Nämä keskenään kilpailevat viholliset edustavat alkemiaan ja taikuuteen juurtunutta oman edun tavoittelua, joka menneiltä vuosisadoilta nykyhetkeen siirryttäessä muuttuu tutkimukseksi ja keksinnöiksi.
Kirja leikkii fantasiasta tutuilla juonikuvioilla ja on siten melko ennalta-arvattava perusjuonensa tasolla, ainakin tietysti aikuisen lukijan kannalta. Juoni on kuitenkin rikastettu runsaalla historia-, fysiikka- ja astronomiadetaljistolla samoin kuin eettisillä ja yhteiskunnallisilla kysymyksenasetteluilla. Ei ole pelkoa, että kokonaisuudesta muodostuisi liian tylsä. Vierailevina tähtinä tarinassa nähdään mm kosmologi Stephen Hawking ja kaikki historian aikana Vatikaania hallinneet paavit.
" 'Aikamatkustaminen on ollut tieteellisesti katsoen mahdollista siitä lähtien, kun Einstein huomasi kaikenlaista kiinnostavaa kaareutuvasta avaruudesta ja valon nopeudesta 1900-luvun alkupuolella, mutta vasta 2300-luvulla aikamatkustamisesta tuli todella mahdollista. Jos siis elää vaikkapa 2600-luvulla, pääsee ajassa taaksepäin sen verran kuin aikamatkustamisen säännöt sallivat - eli 2300-luvulle - mutta ei enää siitä kauemmas. Se on jyrkästi kiellettyä.'
'Kuka sen kieltää? Jumalako?' Silver kysyi.
'Jumalaa ei enää ole. Quantum hallitsee aikaa.' "
Quantumillakin (entisellä Quantalla) on kuitenkin vastavoimansa. Einsteinin rajalla toimii vastarintaliike. Se yrittää auttaa Quantumin uhreja ja ottaa vastaan pakolaisia kaikista ajoista.
Wintersonin tarina polveilee scifin ja sadun välimailla vähän kuin steampunk-versio Liisasta Ihmemaassa, ainakin tekstin minulle luomissa mielikuvissa. Kirja on tunnetun kirjailijan ensimmäinen nuortenkirjaksi kirjoitettu tarina ja se kantaa kasvu- ja initiaatiokertomuksen tunnusmerkkejä. Oman alkuperän, voiman ja rohkeuden löytäminen, kasvaminen ja lapsuuden taakse jääminen. Menetetyn vastapainona ystävyyden ja rakkauden voiman tajuaminen ja oman eettisen kompassin löytäminen.
Kirjan erikoisista henkilöhahmoista ja tapahtumapaikoista muutoksineen eri aikakausina syntyy niin eloisia visuaalisia mielikuvia, että voisin kuvitella kirjan taipuvan helposti kiehtovaksi elokuvaksi. Jenni Noposen kansi tavoittaa raikkaan mielikuvituksekkuuden.
Kuten parhaat lasten- ja nuortenkirjat aina, kirja sopii aivan yhtä hyvin hyvänmielisestä vilkkaan mielikuvituksen tuotteesta nauttivalle aikuiselle kuin nuoremmillekin lukijoille, joille siinä riittää jännitystä.
Postaukseni Jeanette Wintersonin kirjasta Majakanvartija.
Muualla:
Ann Skea: Tanglewreck. Eclectiga.org Jan/Feb 2007
Hanne Honkonen: Arvostelu kirjasta Jeannette Winterson: Aikamyrsky. Maailmankirjat.net 2007
Helmet-lukuhaasteessa 2025
kirja sopii kohtiin:
2. fantasiakirja
4. valvotaan yöllä
7. hyvän mielen kirja
9. konflikti
12. ilkeä tai paha naishahmo
20. tulisi hyvä elokuva tai tv-sarja
24. tehdään laittomuuksia
34. tunnettu rakennus (Tower, Big Ben)
39. etsitään ratkaisua arvoitukseen
40. ajalla tai kellolla on tärkeä merkitys
45. isä ja tytär
47. - 48. kahdella kirjalla samannimiset päähenkilöt
yhdessä Jeanette Wintersonin Majakanvartija-teoksen kanssa: kirjat ovat täysin erillisiä, mutta molempien päähenkilön nimi on Silver
Kommentit
Lähetä kommentti