Siirry pääsisältöön

Harry Salmenniemi: Varjotajunta

Odotus

Kuva: Ellen Karhulampi


Harry Salmenniemi: Varjotajunta. 246 s. Graafinen suunnittelu: Mikko Branders. Kannen valokuva: Mikko Rikala. Siltala 2023.

Kustantajan arvostelukappale, kiitokset!

"Minulla on liikaa ajatuksia. Minulla on aivan liikaa typeriä ajatuksia; järkeviä ajatuksia minulla ei juuri ole. Järkevillä ajatuksilla voisi ansaita rahaa. Minun ajatuksillani saattaa korkeintaan vähän taiteilla. Ajattelen vääriä asioita. Ajattelen kikherneitä kun pitäisi ajatella tulonmuodostusta. Ajattelen Bartókia kun pitäisi ajatella asuntolainaa. Päässäni jokin vääristää itseään: liikkeet monistuvat, peilautuvat, häilähtelevät toisiaan vasten."

Mies ravintolassa syö runebergintorttua ja juo olutta. Se tuntuu oudolta ja on vaikea kuvitella miten maut sopivat yhteen. Etenkin kun oma kimchi ei maistu miltään. - Niille jotka ovat lukeneet Salmenniemen novelleja on jo tässä vaiheessa, Salmenniemen ensimmäisen romaanin ensimmäisellä sivulla, selvää että outouden tunne ei tule loppumaan siihen.

Kirjan päähenkilö "hän, minä" odottaa junaa Pasilan kauppakeskus Triplassa. Hänestä tuntuu, että kaikesta kuhinasta huolimatta maailmassa on liikaa tyhjää tilaa. Ruoka ei maistu miltään, koska se on täynnä tyhjää tilaa, kaikkien esineiden ja ihmistenkin sisällä on liikaa tyhjää tilaa.

Kirja kuvaa Harry Salmenniemi -nimisen päähenkilön junan odotusta ja junamatkaa Helsingistä Jyväskylään. Salmenniemi-niminen päähenkilö on käynyt Helsingissä kahden uutta novellikokoelmaansa koskevan haastattelun vuoksi. Odotellessaan ja junassa istuessaan hän muistelee haastatteluja ja Helsingissä ystävänsä kanssa viettämäänsä aikaa, kuunteleekin oman haastattelunsa ja arvioi sitä. Muistot ja havainnot vuorottelevat harhailevien ajatusten kanssa, junamatka etenee hitaasti. Elämän päämäärät ja niiden merkityksettömyys tai merkityksellisyys vilkkuvat mielessä.

Kirjailija tajuaa yhä uudelleen olevansa nykyisin onnellinen, vaikka onkin ollut ahdistunut koko ikänsä. Hän on onnellinen, koska hänellä nyt on perhe ja pieni lapsi, joka tuottaa hänelle iloa joka päivä. Kaikki muut päämäärät ja tavoitteet pienenevät tämän jokapäiväisen ihmeen rinnalla.

Kuten Salmenniemen novelleista on tuttua, kirjallisia viittauksia löytyy runsain määrin. Matkalukemisena on Osamu Dazain Ei enää ihminen, Antti Hyryn Junamatkan kuvauskin mainitaan, ja monta muuta teosta. Salmenniemen teksti on lujasti kiinni kirjallisen tradition ja myös sen rikkomisen tietoisuudessa.

Tämä traditiotietoisuus on minulle yksi Salmenniemen tekstien kiinnostavimpia ja nautittavimpia piirteitä. Hän uudelleenkertoo, piirtää pastissia, kommentoi ja sämplää kirjallista traditiota monissa teksteissään yllättävin tavoin. 

Varjotajunta-romaanissa Salmenniemi on kirjallisuuden ydinkysymysten, kertomisen ja sen kuvauksen, äärellä. Romaanin kerrontaratkaisu on mielenkiintoinen: Salmenniemi kuvaa Salmenniemi-nimistä päähenkilöä ja hänen toimiaan ja ajatuksiaan, joita Salmenniemi-nimisen päähenkilön sisäinen tarkkailija(-kertoja) kaiken aikaa havainnoi. Tarina etenee vuoroin hän- ja vuoroin minämuodossa. Ei ihme, että kirjan päähenkilön on välillä vaikea asetella askeliaan.

Kirjan päähenkilö toteaa, että kirjat pitäisi lukea vähintään kolmeen kertaan ennen kuin niiden rakenne alkaa hahmottua lukijalle. Tämä on hyvä neuvo, mutta toistaiseksi olen lukenut Salmenniemen romaanin vain kertaalleen. Siksipä en täysin hahmotakaan, millainen kuvio havainnoijan ja havainnoitavan, minän ja hänen, tajunnan ja varjotajunnan välisille jaksoille muodostuu. Mikäli niiden välillä on jokin satunnaisuudesta poikkeava kuvio. Voin siis lukiessani nautiskella näiden näkökulmien satunnaisesta vaihtelusta kuin muuttuvien maisemien ohivilahtelusta, mikä on hyvä vaihtoehto.

Romaania voi lukea myös muodissa olevan autofiktion ironisena kommentointina. Marcel Proustin Kadonnutta aikaa etsimässä -romaanisarjan kertojan tavoin kirjan kertoja(t) kuvaa(vat) elämää sen pienimpiä yksityiskohtia myöten, niin että lukijakin pääsee aistimaan elämän ja odotuksen tuskastuttavan ja paradoksaalisen pituuden. Erona vain se, että Proustin muistojen odysseia alkaa kiertyä leivonnaisen maun ympärille, kun taas Salmenniemi lähtee liikkeelle siitä, että mikään ei maistu miltään, ja runoilijan mukaan nimettyä leivonnaistakin syö joku ohimennen havaittu sivuhenkilö. 

Leivonnaisesta puheen ollen: runebergintorttu naulaa kirjan Helmet-lukuhaasteessa kohtaan "kirjassa on sama vuodenaika kuin lukuhetkellä".

Salmenniemen kirjailija-päähenkilö puolestaan naulaa itsensä novellin kenttään muistellessaan Friedrich Dürrenmattin novellia, jossa juna alkaa syöksyä kohti maailman sydäntä. Novellin, jonka loppua kirjailija-päähenkilö ei muista, hän tietää lukeneensa Aulis Ojajärven koulujen lukemistoksi toimittamasta Maailmankirjallisuuden mestarinovelleja 2 -teoksesta.

"Enää ei ole sellaista koulujärjestelmää, jossa luettaisiin maailmankirjallisuuden mestarinovelleja järjestelmällisesti. En kehtaa myöntää kenellekään, että harmittelen sitä; että juuri se lannistaa minua. Kenelläkään ei ole enää röyhkeyttä toimittaa maailmankirjallisuuden parhaita kertomuksia, ja se on sääli. Vaikka sellainen teos väistämättä epäonnistuisi, se olisi silti kiinnostava.

Minä en ala sellaista tehdä.

Minulla ei ole mielessä kuin muutama novelli, jotka siihen tulisivat."

Päähenkilö mainitsee muutamia nimiä ja novelleja, Pirandellon ja Maupassantin ensimmäisiksi. Myös Lydia Davisin. Kiinnostavia nimiä oleellisempaa on kuitenkin tietysti kirjallisuuden diskurssin muuttuminen niin paljon vuosikymmenten takaista pirstaleisemmaksi, että kysymys "parhaudesta" on menettänyt merkityksensä tai muuttunut absurdiksi. Mittakeppejä on niin monia.

"Minulla on vain aavistuksia, ei lauseita. Kaikki monistuu ja pehmenee, himmenee. Voin vain seurata, miten asiat virtaavat, miten ne limittyvät toisiinsa. Ne ovat päällekkäin. Ei niitä voi ymmärtää. En tahdo, että siinä on mitään mystistä, eikä siinä ole: se on geometriaa, jota suoritetaan hämärässä.

Kirjoittaminen: mittaamista ilman asteikkoa."


Muualla:

Herman Raivio: Harry Salmenniemen romaani on kirjallinen voimannäyte - ja antaa huutia suomalaiselle kulttuurijournalismille. Helsingin Sanomat 4.2.2023


Helmet-lukuhaaste 2023:ssa 

minä sijoitan kirjan kohtaan 

28. Kirjassa on sama vuodenaika kuin lukuhetkellä

Muita mahdollisia kohtia ovat:

5. Kirjassa ollaan maan alla (rautatietunneli)

19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt (Helsinki, Tampere, Jyväskylä)

29. Kirjassa on minäkertoja (osittain)

49. Kirja on julkaistu vuonna 2023

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Top10 kirjat (2024)

Vuoden 2024 Top10 Van Gogh: Piles of French novels, 1887 Laadin vuonna 2024 tekemieni postausten perusteella kotimaisen ja käännöskirjallisuuden Top10-listaukset. Listojen tarkoituksena on enemmänkin katsoa, mikä minua on kuluneena lukuvuonna puhutellut kuin rankata kirjoja paremmuuden mukaan. Kaikkihan tiedämme miten suhteellista paremmuus on.  Mitä listani sitten kertovat lukuvuodestani? Löysin Claire Keeganin ja Han Kangin sekä yhteiskunnallisilta näkemyksiltään että henkilökuvaukseltaan hyvin tärkeiltä tuntuvat kirjat. Molemmilta luin kaiken, mitä on käännetty. Keeganilta myös yhden alkukielisen kirjan, Early in the Day  . Valitsin kummaltakin kirjailijalta yhden kirjan listalle. Muita erityisen puhuttelevia, minulle uusia ulkomaisia kirjailijoita olivat Jon Fosse, Ane Riel, A.S. Byatt ja Hérve Le Tellier. Sen lisäksi listallani on vanhoja suosikkejani, joilta en suinkaan ole vielä lukenut koko tuotantoa.  Kirjojen nimistä on linkit niitä koskeviin blogijuttuihin. Ulk...

Tiina Harvia: Pappa ei muista

Papassa on muisteltavaa Tiina Harvia: Pappa ei muista. 174 s. Kansi: Iiris Kallunki. Momentum Kirjat, 2024. Kustantajan arvostelukappale, kiitos. Kuva Ellen Karhulampi. Kirjan kansi Iiris Kallunki. "Papan lähellä muiden oli hyvä olla, mutta pappa tarvitsi myös paljon omaa rauhaa. Joka päivä hän vaelteli yksin omissa ajatuksissaan kotitilansa metsässä. Kahdeksankymmentäluvulla se ei ollut vielä trendikästä eikä sille ollut käsitettä. Pikemminkin pappa oli vähän outo." Ikääntyessä muisti ja sen oikut alkavat olla yhä enemmän moninaisen kiinnostuksen kohteena itse kullekin. Siinä yksi syy, miksi Tiina Harvian esikoisromaani kiinnosti minua. Pappa ei muista on kuvaus läheisen nopeasti etenevästä muistisairaudesta. Vakavasta aiheesta huolimatta kirjassa on paljon huumoria, sitäkin kun tapaa olla niissä tilanteissa, joihin muistin katoaminen saattaa ihmisen itsensä ja hänen lähipiirinsä. Vaatii kuitenkin rakastavaa ja kunnioittavaa suhtautumista pystyä kertomaan niistä tapahtumist...

Anni Kytömäki: Mirabilis

Luonnon kerrostumat meissä Kuva Ellen Karhulampi. Kirjan kansi Jenni Noponen. Anni Kytömäki: Mirabilis. Kannen suunnittelu Jenni Noponen. 688 s. Gummerus, 2024. Kustantajan arvostelukappale, kiitos. "Leonhard luetteloi lajeja ja järjestää kortistoa. Instituutin suojissa maailma on kunnossa, luonto nimilaputettu. Hän pitää siitä. Ulkona vallitsee kaaos, sekava verkko, jossa eliöt syövät ja lahottavat toisiaan, loisivat, suosivat, auttavat, tappavat muita ja omiaan. Luontoa ovat kaikki yhteiselon muodot, raakuus, rakkaus ja raadonsyönti. Hyllyillä ja laatikoissa otukset tyyntyvät lajinimiksi ja saavat tiiviin kuvauksen elinpaikastaan, ravinnostaan ja lisääntymistavoistaan. Kaiken takaa voi koettaa aavistaa elämän tarkoituksen, ja yleensä se on huomattavasti selkeämpi kuin ihmisellä, joka heiluu utuisten unelmien, täpärien onnistumisten ja hirveiden erehdysten välillä." Suomalaisten "löytöretket" ja Amurin siirtokunta Venäjän omistamilla alueilla Koillis-Aasiassa ovat ...