Siirry pääsisältöön

Hal Sirowitz: Terapeuttini sanoi

Neuvojen antamisen sietämätön keveys 

Hal Sirowitz: Terapeuttini sanoi (My Therapist said, 1998). Suom. Hanna Kjellberg. 143 s. Kansi: ? Like 2000.



Odotushuone

Ei ollut kovin hyvä idea tuoda

tyttöystävää odottamaan vastaanotolleni,

terapeuttini sanoi, jotta voisin

nähdä, miltä hän näyttää. En voi saada hyvää vaikutelmaa

hänestä vain katsomalla häntä. Minun täytyisi

puhua hänen kanssaan. Ja kun hän

kysyy sinulta, mitä mieltä olin hänestä,

kerro hänelle, että pidin hänestä kovasti. Sen jälkeen

voit sanoa hänelle, ettei hänen olisi pitänyt

repiä sivuja irti aikakauslehdistäni.

 

Minulla on vähän ristiriitainen suhde neuvojen ja elämänohjeiden vastaanottamiseen. Siksi Helmet-lukuhaasteen kohta ”10. Kirjassa on ohjeita ja neuvoja” on kuin luotu tehtäväksi vähän sarkastisella otteella.

Hal Sirowitz on amerikkalainen runoilija, joka on kirjoittanut mm kirjat Äitini sanoi ja Isäni sanoi tämän Terapeuttini sanoi -kirjan lisäksi. Ne kaikki ovat enemmän kuin riemastuttavaa luettavaa ja on mainio asia, että ne on käännetty suomeksi. Runouden ei aina tarvitse olla estetisoitua vakavuutta ja syvällisyyttä. Sen syvällisyys voi joskus olla myös esimerkiksi terävää sanailua elämän ja ihmissuhteiden synkistä mutta tavalla tai toisella naurettavista puolista. Kun synkkyys on tarpeeksi synkeää se muuttuu kirkkaudeksi ja keveydeksi; näin juuri käy Sirowitzin teksteissä.

Idea näihin teoksiin on peräisin Sirowitzin opiskeluajoilta. Hänellä ja hänen ystävillään oli tuolloin tapana huvitella kertomalla nöyryyttävimpiä mahdollisia asioita elämästään. Sirowitz oli tässä lajissa erityisen hyvä.

Runojen omaelämäkerrallisuus on paljasta. Moni kommentoi, että ne muistuttavat enemmän vitsejä kuin runoja. Näin onkin, vaikka missään ei tietenkään ole kielletty runoja olemasta vitsikkäitä. Runoissa puhuu nuori New Yorkin juutalaismies lapsuudestaan ja nuoruudestaan, lähimmistä ihmissuhteistaan ja yrityksistään pyristellä irti vanhempiensa vaikutusvallasta ja muodostaa kestävää parisuhdetta, tai edes saada seksiä tyttöystäviltään. Kun kuviossa on mukana myös innokkaasti neuvoja jakava terapeutti, ollaankin jo amerikkalaisen ja miksei juutalaisenkin elämänmuodon ytimessä.

Itseironian runsaus ja runoissa esitettyjen kommenttien absurdeihin mittasuhteisiin ulottuva runojen minän väheksyntä ja hämmentäminen piirtävät maailmaa, jonka peruspilareita ovat suunnitelmat, joilla ei ole toivoakaan onnistua ja kanssaihmisten hyväksynnän päättymätön, epäonnistumaan tuomittu tavoittelu.

Kokemukset ovat kuitenkin niin samastuttavia, että lukija saa nauraa omille epäonnistumisilleen ja luonteenpiirteilleen, joista on pääsemättömissä sekä tuntea sympatiaa arjessaan tarpovaa runojen minää kohtaan. Joskus jopa sympatiaa neuvojen antajia kohtaan.

Haluton matkaaja

Sen ainoan kerran, kun lähdit Queensin ulkopuolelle,

terapeuttini sanoi, menit tapaamaan

tyttöystävääsi Brooklyniin. Mutta

et voi laskea sen varaan, että romanssisi

korvaavat matkustamisen. Sinun pitäisi

lähteä johonkin toiseen kaupunkiin yksin.

Sillä mitä tapahtuu, jos rakastut

johonkuhun, joka asuu samassa korttelissa?

Voi olla, ettet koskaan pääse pois siltä seudulta. 

Palaan Sirowitzin tuotantoon aina silloin tällöin. Nautiskelen hänen dialogin tajustaan, mahtavasta huumorista ja runojen hienosta keskustelurytmistä, joka toteutuu hyvin myös Hanna Kjellbergin käännöksissä. 

 

Muualla:

Mika Nykänen: Sohvalta kuultua. 30.5.2000 Kiiltomato

 

Helmet-lukuhaaste 2023:ssa kirjan voisi sijoittaa esim:

9. Kirjan kirjailija kuuluu vähemmistöön ja kirja kertoo tästä (amerikanjuutalaisuus, ei pääaiheena)

10. Kirjassa on ohjeita ja neuvoja

14. Kirja kertoo terveydenhuollosta

18. Kirja on julkaistu alun perin kiinan, hindin, englannin, espanjan tai arabian kielellä 

19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt (New York)

22. Kirja kertoo aiheesta, josta olet lukenut paljon (psyykkiset ongelmat ja terapiatyöskentely)

29. Kirjassa on minäkertoja

33. Kirja, jonka voit lukea kerralla alusta loppuun

40. Kirjassa hylätään jotain

 

 


 

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Iida Turpeinen: Elolliset

Löydetyt ja kadotetut lajit Iida Turpeinen: Elolliset.  Kansi: Safa Hovinen. 296 s.  S&S 2023.  Äänikirjan lukija Marcus Bäckman "-- pieni katkos hengitykseen, ja sitten lause jatkuu, mutta hetken se käy tässä, kaikennielevä, kevyt suru, kun katsomme tätä eläintä, jotain suurta ja lempeää, niin lopullisesti poissa." Iida Turpeisen Elolliset on saanut paitsi Finlandia-ehdokkuuden, myös poikkeuksellisen kiittävät arvostelut sekä kriitikoilta että blogimaailman arvioijilta. Pääkaupungin kirjastoissa teosta jonottaa parhaillaan runsas 4000 lukijaa. Kirjan ensimmäiset painokset myytiin loppuun nopeasti. Myös kirjan käännösoikeudet on jo myyty useisiin Euroopan maihin, kertoi HS 12.10.2023 . Tällaiseen kirjaan lukija tarttuu jännittyneenä ja suurin odotuksin. Minulle tämä ihmisen aiheuttamaa lajikatoa ja sen yhtä esimerkkiä, stellerinmerilehmää, käsittelevä esikoisteos on yksi viime vuoden merkkitapauksista. Sellaisen siitä tekee erityisesti aiheen polttava ajankohtaisuus ja h

Sirpa Kähkönen: 36 uurnaa. Väärässä olemisen historia

Lepytyslahjoja kuolleelle äidille Kuva: Ellen Karhulampi Sirpa Kähkönen: 36 uurnaa. Väärässä olemisen historia. 267 s. Kansi Jenni Saari, Sorry Jenny Visuals. Kannen valokuva: Finna, Kuopion kulttuurihistoriallinen museo. Siltala, 2023. Arvostelukappale kustantajalta, kiitos! "Uhraa itsesi tulevalle hyvälle. Kiskaise taakka niskaasi joutuin, sinun se pitää kantaa. Suloista on ies niskassa hilautua pitkin elämän kelirikkoista tietä. On menty päin kultaista kaupunkia ja tiiliseinää. On seisty kiireellä korkean vuoren, ikuisuusnäkymien edessä ja montun reunalla. Joka kerta kun piikkilankaa on alettu vetää, on vaistolla päädytty väärälle puolen ja hävinneiden joukkoihin, on syöty piikkimurikkaa ja ruohoa. Väärässä oleminen. Yksin seisominen. Maailman akselin jylystä huumautuminen, Tuonelanmeren napapyörteisiin joutuminen, Kinahmin kurimuksen kurkussa kieppuminen, pimeyteen paiskautuminen. Raivo. Epäoikeudenmukaisuus. Väkivalta." Sirpa Kähkösen uusin teos 36 uurnaa hiljentää min

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Kuurupiilon anatomia

Naakkoja ja metsästäjiä punk-eepoksen  varjoissa Pasi Ilmari Jääskeläinen: Kuurupiilon anatomia. 575 s. Päällys T. Parikka. Atena 2023 Kirjaston kirja. Kuva: Ellen Karhulampi. Kirjan päällys T. Parikka. Taideteos taustalla Umberto Boccioni: Kaupunki nousee, 1910, kirjasta Edward Lucie-Smith: Taide tänään.  Kirjan alussa sen kertoja varoittaa:  "Kahdesta sisaruksesta vähäisemmän kohtalona on seurata kadonnutta isoveljeään syvälle rivienväliseen pimeään, ja lopulta monet tärkeimmistä kysymyksistä jäävät vaille sellaista vastausta, jonka tapahtumien kulkua kärsivällisesti seurannut yleisö voisi yksituumaisesti hyväksyä." Piiloutumisen ja fyysisten ja henkisten metamorfoosien yhä kipeämmin ahdistaviksi muuttuvat teemat ovat minulle tuttuja jo Pasi Ilmari Jääskeläisen Harjukaupungin salakäytävät -romaanista, jolle Jääskeläinen minusta vaikuttaa luovan eräänlaista peilautuvaa jatkumoa uusimmassa teoksessaan Kuurupiilon anatomia . Tällä kertaa tapahtumapaikkana on Marrasvirta-nimi