Siirry pääsisältöön

Sisko Istanmäki: Yöntähti

 

Kuva: Ellen Karhulampi

Sisko Istanmäki: Yöntähti. 205 s. Tammi 2008. 

Unelmat sortuu, unhoittuu, ja kukat niittää nopsa syys, siteeraa Kielo eräänä päivänä, kun he kävelevät kohti ruokasalia. Siellä on taas ruoka katettuna, mikäs hätä tässä siis on kävellä runoja ladellen pitkin kuivaa, sileää ja puhdasta lattiaa kohti hyvää ateriaa.

Kahdeksankymppiset entiset luokkatoverit tapaavat toisensa pienessä, nuukuudestaan tunnetussa pohjalaispitäjässä järjestetyssä luokkakokouksessa mutaisen joen rantamilla. Menestyksestään tietoinen Norma tekee tovereilleen yllättävän ehdotuksen, josta paljastuu myös syy kokouksen koolle kutsumiseen: Norma on ostanut ja kunnostuttanut vanhan kansakoulun lähiseuduilta. Hän on perustamassa sinne ikäihmisten asumisyhteisöä, joka tarjoaa asukkailleen täysihoidon.

Itsensäkin yllättäen kolme henkilöä ottaa Normaan myöhemmin yhteyttä asian tiimoilta, koska joutuu toteamaan, ettei enää voi asua silloisessa kodissaan. Pian Norma on jo vastaanottamassa heitä Rauhanmäen portailla ja vastaanottokomiteaan liittyy Yöntähti-kissoineen myös keittiöhengettäreksi palkattu samaa koulua käynyt Nelli.

Kirjailijaksi tituleerattu Kielo pitää satujen kirjoittamisesta ja rakastaa yli kaiken kanarialintu Tipiään. Helmi on harrastanut aikaisemmin maalausta ja Herbert toiminut kotikylässään pappina. Mitä odotuksia heillä onkaan ollut uuden kotinsa suhteen, kaikki on tietenkin toisenlaista. Eikä Rauhanmäki osoittaudu olevan ihan nimensä veroinen, kun asukkaiden ja henkilökunnan erilaiset luonteet kolahtelevat vastakkain.

Kovin luu on elämän katkeroittama ja suustaan paha kokki Nelli, jonka toimia astioiden paiskominen säestää silloinkin, kun hän ei sano mitään. Mutta asukkaat sopeutuvat vähitellen ja elämään ilmaantuu vaihtelevin jaksoin eripituisia leppoisia, ystävyyden täyttämiä hetkiä. Kunnes mielenrauha on taas mennyttä.

Sisko Istanmäellä on muidenkin kirjojensa pohjalta tunnetusti kyky löytää kuvattavaksi mielenkiintoisia ihmistyyppejä ja nähdä heidän arkisen elämänsä ei-ollenkaan-tavanomaiseen ytimeen. Näin esimerkiksi tv-elokuvinakin tutuksi tulleissa kirjoissa Liian paksu perhoseksi ja Viimeiset mitalit 

Istanmäen huumori on myhäilevän salaviisasta, kaukana osoittelevasta tai pilkkaavasta, vaikka monin paikoin onkin kuivan ironista. Hän pystyy näkemään ulospäin koomisiltakin vaikuttavien hahmojen sisäisen suuruuden ja arvokkuuden.

Yöntähdessä Istanmäki kuvaa sitä ihmiselämän vähemmän kuvattua taitekohtaa, jolloin ihminen joutuu luovuttamaan osan elämänhallinnastaan muille. Mitä mielessä liikkuu silloin? Ja mitä elämältä voi enää odottaa?

Kirja on minusta ennen muuta kuvaus ystävyydestä ja ihmisen kyvystä ottaa ystävyyttä vastaan. Lempeästi henkilöiden pintaa raaputtamalla tarina myös osoittaa, miten elämän varrella kohdatut traumat ja pettymykset vaikuttavat tuohon kykyyn. 

Se tuntuisi kuitenkin olevan varmaa kertomuksen perusteella, että elämä tarjoaa yllätyksiä loppuun saakka. 


Yhdellä lauseella: Lapsuudenystävistä vanhuuden kohtalontovereiksi. 

Muut blogit: Sallan lukupäiväkirja


Helmet-lukuhaaste 2022:ssa kirjan voi sijoittaa mm:

2. Kirjassa jää tai lumi on tärkeässä roolissa

5. Kirjassa sairastutaan vakavasti

7. Kirja kertoo ystävyydestä

34. Kirjailijan nimessä on luontosana

42. Kirjassa asutaan kommuunissa tai kimppakämpässä

43. Kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaanKommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirkko Saisio: Passio

  Pirkko Saisio: Passio. Siltala 2021. 732 s. Äänikirjan lukija: Pirkko Saisio. Saision muhkea Eurooppa-kronikka alkaa keskiajan koitosta, askeesia Firenzen ylimyksille saarnanneen munkki Girolamo Savonarolan mestauttamisesta ja Firenzen kaupungin vapautumisesta maallisiin iloihin. Matka jatkuu halki vuosisatojen yhä uusien kertomusten muodossa.  Kertomuksia yhdistää punaisena lankana - tai punaisena rubiinina - firenzeläisen ruhtinattaren mieheltään saaman korun kierto omistajalta toiselle. Korun, jonka ruhtinatar oli määrännyt haudattavaksi mukanaan, sillä hän aavisteli, että hänen miehensä hänelle lahjaksi teettämään upeaan, hyvän ja pahan tiedon puuta käärmeineen kuvaavaan koruun, olisi tarttunut jotakin sen antamiseen liittyneen tilanteen vahvoista tunteista ja koru tuottaisi onnettomuutta kantajalleen. Ruhtinattaren toiveesta huolimatta koru ei päädy lopullisesti maan poveen hänen mukanaan, vaan aloittaa muotoaan aina omistajansa tarpeiden mukaan vaihdellen merkillisen kiertokulu

Jukka Viikilä: Taivaallinen vastaanotto

Jukka Viikilä: Taivaallinen vastaanotto. Otava 2021. 379 s. "Jos romaanikirjailija pelaa unohduksella - luottaa siis siihen, ettei lukija muista kaikkea, ja luo näin avaruuden tunnun - runoilija tekee saman vaikeaselkoisuudella: kun runo ei parhaillakaan tulkintavälineillä aukea kaikilta osin, avaraa tilaa jää ymmärryksen takapihoille. Tämä avara on kirjallisuus itse."  "Sen sijaan että sanoisi moninainen tai runsas, tulisi sanoa minimalistinen maksimaalisella hajonnalla." Jukka Viikilän uusin teos ei hevillä alistu määriteltäväksi. Se on pohdintaa kirjoittamisesta ja kirjallisuudesta rakenteineen, kirjallisuusinstituutiosta ja siinä menestymisestä, Finlandia-palkinnosta, paksuista romaaneista, unohdetuista kirjailijoista, lukijoiden toiveista ja kirjoittamisen strategioista. Tämän lisäksi tutkiskellaan mm sydänteknologian historiaa, musiikkia, elokuvaa, talousindeksejä, McIntosh-vahvistimien valmistamista New Yorkissa, ylellisyyskelloja, erilaisia huumeita, seksiko

Eilispäivä ei kuole

Liisa Näsi: Eilispäivä ei kuole - Spekulatiivisen fiktion novellikokoelma. Basam Books 2019. 177 s.  Esikoiskirjan novellien maailma yllättää. Painajaismainen tai sadunomainen todellisuuden osa valtaa niissä alaa, kunnes vähitellen täyttää koko näyttämön. Näsin teksti ironisoi ja tuottaa hyperbolista todellisuuskuvausta nykyhetken ja kuvitellun tulevaisuuden elämänpiiristä.  Ikuisen unen parfyymia vanhuksille, kapitalistidodoja, metsän maahisasukkien loputtomia kauneusleikkauksia ihmiseksi muuttumista varten, entinen kettutyttö sivettikissojen kasvattajana pakkosyöttämässä kissoille kahvinpapuja luksuskahvin valmistamiseksi kissojen ulosteista... Personal shopperit auttavat asiakkaat valitsemaan kaikkein kalleimmat ja ylellisimmät valtion luomutuotteet. Työllistäminen vaatii jokaisen panosta valtiollisten sloganien mukaan, ja panos on kuluttaminen. "Samaan aikaan toisaalla" luonto iskee takaisin. Norsumatriarkan muisti ja kosto ulottuvat yli kuoleman. Lapset havaitsevat näkym