Siirry pääsisältöön

Nicci French: Murheellinen maanantai

Peloton ihmismieleen katsoja



Nicci French: Murheellinen maanantai (Blue Monday, 2011) Suomentanut Raimo Salokangas. 330 s. Kannen kuva Ari Andersin / Vastavalo.net. Blue Moon 2020. Viikonpäiväsarja, osa 1.



"-- Se oli Lontoo. Rakennettu rakenteiden päällä oleville rakenteille, kaikkien vuorollaan unohdettujen -- Oliko se kirous, että kaupunki kätki niin suuren osan menneisyyttään, vai oliko se ainoa keino jolla kaupunki pystyi selviämään? Joskus hän oli uneksinut Lontoosta, jossa rakennukset ja sillat ja kadut olisi revitty ja kaivettu niin, että Thamesiin laskevat muinaiset joet voitaisiin avata uudestaan taivasalle. Mutta mitä mieltä siinä olisi? Ne olivat todennäköisesti onnellisempia sellaisina kuin olivat, piilossa, huomaamattomina, salaperäisinä."


Nicci French on pseudonyymi, jonka takaa löytyy dekkareita kirjoittava lontoolainen journalistipariskunta Nicci Gerrard ja Sean French. Ns. viikonpäiväsarjan ensimmäinen osa Murheellinen maanantai avaa lupaavasti psykologiseen jännitykseen perustuvan tarinan, jossa rikoksia selvittämässä on poliisin lisäksi psykoterapeutti.

Kuten odottaa saattaa poliisin, eli rikosylikonstaapeli Malcolm Karlssonin, ja psykoterapeutti Frieda Kleinin ensikohtaaminen ei tapahdu kovinkaan myönteisissä merkeissä. Pieni lapsi on kuitenkin kadonnut jälkiä jättämättä ja jokainen kivi on tarpeen kääntää. Niinpä rikostutkintaa johtavan poliisin ja terapeutin, joka liittää asiakkaansa kertomuksen lehdissä esiteltyyn katoamistapaukseen, on tarpeen laskea piikkinsä ja suunnata ponnistelunsa kohti samaa päämäärää. 

Tarina etenee juohevasti jännitystä sopivasti säädellen ja mielenkiintoisen henkilögallerian esitellen. Sitoutumiskammoinen terapeutti Frieda on järjestänyt elämänsä mukavasti ja itsenäisesti, eronnut ylikonstaapeli painiskelee lastenhoitohuolien kanssa ja ystävien, sukulaisten, kollegoiden ja miesystäväehdokkaiden joukkoon tuo oman lisävärinsä ja käytännöllisen asenteensa Friedan vastaanottohuoneen katon läpi pudonnut ukrainalainen rakennusmies Josef.

Myös Lontoo kahviloineen, baareineen ja niin suurine kuin pienine ja syrjäisine katuineenkin on esillä tapahtumien näyttämönä eri vuorokaudenaikojen valaistuksessa. Unettomuudesta kärsivä Frieda Klein kuljeskelee öisen kaupungin varjoissa ja lyhtyjen alla ja elää kotinsa ja praktiikkansa lähiseuduilla olevien kuppiloiden antimilla. 

Kahden kirjoittajan tekniikan hyötyjä on saada tarinaan sisällytettyä raikkaasti erilaisia näkökulmia, ja kertojan vuoro vaihteleekin kaikkitietävän kertojan ja sisäisen monologin välillä onnistuneesti. Kerronta on sujuvaa, tapahtumien ja henkilöiden havainnointi hienovaraisen tyylikästä ja alleviivaamatonta. Ainakin minulle arvoitus säilyi arvoituksena kirjan loppusivuille saakka.

Nicci French nousee tällä ensimmäisellä lukemallani kirjalla suosikkidekkaristieni joukkoon. Tarkat havainnot ihmisten luonteesta ja käytöksestä pitävät paremmin yllä lukijan kiinnostusta kuin raaka toiminta. Silti en luokittelisi kirjaa miksikään pehmodekkariksi tai hyvän mielen dekkariksi. Aihe ja realiteetit lapsen kidnappauksesta ovat kovia ja ahdistavia, eikä niitä kirjassa pehmennellä. 

Myöskin Lontooseen sijoittuvia dekkareita Robert Galbraithin kirjailijanimellä kirjoittava J. K. Rowling jää minusta Frenchille kakkoseksi ainakin ja erityisesti tiivistämisen kyvyssä. Minusta on mukavaa, kun dekkarin sivumäärä pysyttelee sellaisissa rajoissa, että kirjan voi lukea saman päivän aikana, ilman että ajatusten tarvitsee välillä irrottautua tarinasta. Toki näiden kahden kirjasarjan päähenkilöt, hienostunut psykoterapeutti Frieda ja räjähtänyt yksityisetsivä Cormoran Strike ovat aivan eri maailmoista ja luovat kumpikin omalla persoonallisella tavallaan valoa Lontoon synkkiin salaisuuksiin.

Tulen siis varmaan jossakin vaiheessa tarttumaan viikonpäiväsarjan muihinkin kirjoihin. Kirjan suomennoksen heikosta tasosta johtuen se tulee kuitenkin tapahtumaan alkukielellä.

Frenchin Viikonpäiväsarjan julkaissut Blue Moon on jännityskirjallisuutta julkaiseva kustannusyhtiö, joka on sittemmin siirtynyt Docendon alaiseksi. Kustantamon ovat omistaneet Raimo Salokangas ja Ulla Ekman-Salokangas, jotka toimivat myös kustantamon kääntäjinä. Tämä vaikuttaa olleen käännösten lopputuloksen kannalta ainakin tämän kirjan perusteella ongelma. Kustantajan olisi suonut käyttävän ulkopuolisia kustannustoimittajia tai oikolukijoita. Kirjassa on nimittäin paljon sen tasoisia käännösvirheitä, joita ei pitäisi kustantamoissa päästä läpi seulan. Anglismeja ja muuten kömpelöä kieltä ja lauserakenteita, pronominien virheellisiä viittaussuhteita ym. 

Viikonpäiväsarjan ulkopuoliset Nicci Frenchin kirjat onkin suomeksi julkaissut Otava.

Muualla:
Nicci French -jännärit (ja esittelyssä Frieda Klein). Kahvia kiitos -blogi 13.6.2013, Lily. 

Helmet-lukuhaasteessa 2023
kirjan voisi sijoittaa ainakin seuraaviin kohtiin:
18. kirja on julkaistu alun perin englannin kielellä
19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt (Lontoo)
25. Kirjan nimessä on viikonpäivä tai kuukausi
33. Kirja, jonka voit lukea kerralla alusta loppuun
40. Kirjassa hylätään jotain

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Top10 kirjat (2024)

Vuoden 2024 Top10 Van Gogh: Piles of French novels, 1887 Laadin vuonna 2024 tekemieni postausten perusteella kotimaisen ja käännöskirjallisuuden Top10-listaukset. Listojen tarkoituksena on enemmänkin katsoa, mikä minua on kuluneena lukuvuonna puhutellut kuin rankata kirjoja paremmuuden mukaan. Kaikkihan tiedämme miten suhteellista paremmuus on.  Mitä listani sitten kertovat lukuvuodestani? Löysin Claire Keeganin ja Han Kangin sekä yhteiskunnallisilta näkemyksiltään että henkilökuvaukseltaan hyvin tärkeiltä tuntuvat kirjat. Molemmilta luin kaiken, mitä on käännetty. Keeganilta myös yhden alkukielisen kirjan, Early in the Day  . Valitsin kummaltakin kirjailijalta yhden kirjan listalle. Muita erityisen puhuttelevia, minulle uusia ulkomaisia kirjailijoita olivat Jon Fosse, Ane Riel, A.S. Byatt ja Hérve Le Tellier. Sen lisäksi listallani on vanhoja suosikkejani, joilta en suinkaan ole vielä lukenut koko tuotantoa.  Kirjojen nimistä on linkit niitä koskeviin blogijuttuihin. Ulk...

Tiina Harvia: Pappa ei muista

Papassa on muisteltavaa Tiina Harvia: Pappa ei muista. 174 s. Kansi: Iiris Kallunki. Momentum Kirjat, 2024. Kustantajan arvostelukappale, kiitos. Kuva Ellen Karhulampi. Kirjan kansi Iiris Kallunki. "Papan lähellä muiden oli hyvä olla, mutta pappa tarvitsi myös paljon omaa rauhaa. Joka päivä hän vaelteli yksin omissa ajatuksissaan kotitilansa metsässä. Kahdeksankymmentäluvulla se ei ollut vielä trendikästä eikä sille ollut käsitettä. Pikemminkin pappa oli vähän outo." Ikääntyessä muisti ja sen oikut alkavat olla yhä enemmän moninaisen kiinnostuksen kohteena itse kullekin. Siinä yksi syy, miksi Tiina Harvian esikoisromaani kiinnosti minua. Pappa ei muista on kuvaus läheisen nopeasti etenevästä muistisairaudesta. Vakavasta aiheesta huolimatta kirjassa on paljon huumoria, sitäkin kun tapaa olla niissä tilanteissa, joihin muistin katoaminen saattaa ihmisen itsensä ja hänen lähipiirinsä. Vaatii kuitenkin rakastavaa ja kunnioittavaa suhtautumista pystyä kertomaan niistä tapahtumist...

Anni Kytömäki: Mirabilis

Luonnon kerrostumat meissä Kuva Ellen Karhulampi. Kirjan kansi Jenni Noponen. Anni Kytömäki: Mirabilis. Kannen suunnittelu Jenni Noponen. 688 s. Gummerus, 2024. Kustantajan arvostelukappale, kiitos. "Leonhard luetteloi lajeja ja järjestää kortistoa. Instituutin suojissa maailma on kunnossa, luonto nimilaputettu. Hän pitää siitä. Ulkona vallitsee kaaos, sekava verkko, jossa eliöt syövät ja lahottavat toisiaan, loisivat, suosivat, auttavat, tappavat muita ja omiaan. Luontoa ovat kaikki yhteiselon muodot, raakuus, rakkaus ja raadonsyönti. Hyllyillä ja laatikoissa otukset tyyntyvät lajinimiksi ja saavat tiiviin kuvauksen elinpaikastaan, ravinnostaan ja lisääntymistavoistaan. Kaiken takaa voi koettaa aavistaa elämän tarkoituksen, ja yleensä se on huomattavasti selkeämpi kuin ihmisellä, joka heiluu utuisten unelmien, täpärien onnistumisten ja hirveiden erehdysten välillä." Suomalaisten "löytöretket" ja Amurin siirtokunta Venäjän omistamilla alueilla Koillis-Aasiassa ovat ...