Siirry pääsisältöön

Nicci French: Murheellinen maanantai

Peloton ihmismieleen katsoja



Nicci French: Murheellinen maanantai (Blue Monday, 2011) Suomentanut Raimo Salokangas. 330 s. Kannen kuva Ari Andersin / Vastavalo.net. Blue Moon 2020. Viikonpäiväsarja, osa 1.



"-- Se oli Lontoo. Rakennettu rakenteiden päällä oleville rakenteille, kaikkien vuorollaan unohdettujen -- Oliko se kirous, että kaupunki kätki niin suuren osan menneisyyttään, vai oliko se ainoa keino jolla kaupunki pystyi selviämään? Joskus hän oli uneksinut Lontoosta, jossa rakennukset ja sillat ja kadut olisi revitty ja kaivettu niin, että Thamesiin laskevat muinaiset joet voitaisiin avata uudestaan taivasalle. Mutta mitä mieltä siinä olisi? Ne olivat todennäköisesti onnellisempia sellaisina kuin olivat, piilossa, huomaamattomina, salaperäisinä."


Nicci French on pseudonyymi, jonka takaa löytyy dekkareita kirjoittava lontoolainen journalistipariskunta Nicci Gerrard ja Sean French. Ns. viikonpäiväsarjan ensimmäinen osa Murheellinen maanantai avaa lupaavasti psykologiseen jännitykseen perustuvan tarinan, jossa rikoksia selvittämässä on poliisin lisäksi psykoterapeutti.

Kuten odottaa saattaa poliisin, eli rikosylikonstaapeli Malcolm Karlssonin, ja psykoterapeutti Frieda Kleinin ensikohtaaminen ei tapahdu kovinkaan myönteisissä merkeissä. Pieni lapsi on kuitenkin kadonnut jälkiä jättämättä ja jokainen kivi on tarpeen kääntää. Niinpä rikostutkintaa johtavan poliisin ja terapeutin, joka liittää asiakkaansa kertomuksen lehdissä esiteltyyn katoamistapaukseen, on tarpeen laskea piikkinsä ja suunnata ponnistelunsa kohti samaa päämäärää. 

Tarina etenee juohevasti jännitystä sopivasti säädellen ja mielenkiintoisen henkilögallerian esitellen. Sitoutumiskammoinen terapeutti Frieda on järjestänyt elämänsä mukavasti ja itsenäisesti, eronnut ylikonstaapeli painiskelee lastenhoitohuolien kanssa ja ystävien, sukulaisten, kollegoiden ja miesystäväehdokkaiden joukkoon tuo oman lisävärinsä ja käytännöllisen asenteensa Friedan vastaanottohuoneen katon läpi pudonnut ukrainalainen rakennusmies Josef.

Myös Lontoo kahviloineen, baareineen ja niin suurine kuin pienine ja syrjäisine katuineenkin on esillä tapahtumien näyttämönä eri vuorokaudenaikojen valaistuksessa. Unettomuudesta kärsivä Frieda Klein kuljeskelee öisen kaupungin varjoissa ja lyhtyjen alla ja elää kotinsa ja praktiikkansa lähiseuduilla olevien kuppiloiden antimilla. 

Kahden kirjoittajan tekniikan hyötyjä on saada tarinaan sisällytettyä raikkaasti erilaisia näkökulmia, ja kertojan vuoro vaihteleekin kaikkitietävän kertojan ja sisäisen monologin välillä onnistuneesti. Kerronta on sujuvaa, tapahtumien ja henkilöiden havainnointi hienovaraisen tyylikästä ja alleviivaamatonta. Ainakin minulle arvoitus säilyi arvoituksena kirjan loppusivuille saakka.

Nicci French nousee tällä ensimmäisellä lukemallani kirjalla suosikkidekkaristieni joukkoon. Tarkat havainnot ihmisten luonteesta ja käytöksestä pitävät paremmin yllä lukijan kiinnostusta kuin raaka toiminta. Silti en luokittelisi kirjaa miksikään pehmodekkariksi tai hyvän mielen dekkariksi. Aihe ja realiteetit lapsen kidnappauksesta ovat kovia ja ahdistavia, eikä niitä kirjassa pehmennellä. 

Myöskin Lontooseen sijoittuvia dekkareita Robert Galbraithin kirjailijanimellä kirjoittava J. K. Rowling jää minusta Frenchille kakkoseksi ainakin ja erityisesti tiivistämisen kyvyssä. Minusta on mukavaa, kun dekkarin sivumäärä pysyttelee sellaisissa rajoissa, että kirjan voi lukea saman päivän aikana, ilman että ajatusten tarvitsee välillä irrottautua tarinasta. Toki näiden kahden kirjasarjan päähenkilöt, hienostunut psykoterapeutti Frieda ja räjähtänyt yksityisetsivä Cormoran Strike ovat aivan eri maailmoista ja luovat kumpikin omalla persoonallisella tavallaan valoa Lontoon synkkiin salaisuuksiin.

Tulen siis varmaan jossakin vaiheessa tarttumaan viikonpäiväsarjan muihinkin kirjoihin. Kirjan suomennoksen heikosta tasosta johtuen se tulee kuitenkin tapahtumaan alkukielellä.

Frenchin Viikonpäiväsarjan julkaissut Blue Moon on jännityskirjallisuutta julkaiseva kustannusyhtiö, joka on sittemmin siirtynyt Docendon alaiseksi. Kustantamon ovat omistaneet Raimo Salokangas ja Ulla Ekman-Salokangas, jotka toimivat myös kustantamon kääntäjinä. Tämä vaikuttaa olleen käännösten lopputuloksen kannalta ainakin tämän kirjan perusteella ongelma. Kustantajan olisi suonut käyttävän ulkopuolisia kustannustoimittajia tai oikolukijoita. Kirjassa on nimittäin paljon sen tasoisia käännösvirheitä, joita ei pitäisi kustantamoissa päästä läpi seulan. Anglismeja ja muuten kömpelöä kieltä ja lauserakenteita, pronominien virheellisiä viittaussuhteita ym. 

Viikonpäiväsarjan ulkopuoliset Nicci Frenchin kirjat onkin suomeksi julkaissut Otava.

Muualla:
Nicci French -jännärit (ja esittelyssä Frieda Klein). Kahvia kiitos -blogi 13.6.2013, Lily. 

Helmet-lukuhaasteessa 2023
kirjan voisi sijoittaa ainakin seuraaviin kohtiin:
18. kirja on julkaistu alun perin englannin kielellä
19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt (Lontoo)
25. Kirjan nimessä on viikonpäivä tai kuukausi
33. Kirja, jonka voit lukea kerralla alusta loppuun
40. Kirjassa hylätään jotain

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Iida Turpeinen: Elolliset

Löydetyt ja kadotetut lajit Iida Turpeinen: Elolliset.  Kansi: Safa Hovinen. 296 s.  S&S 2023.  Äänikirjan lukija Marcus Bäckman "-- pieni katkos hengitykseen, ja sitten lause jatkuu, mutta hetken se käy tässä, kaikennielevä, kevyt suru, kun katsomme tätä eläintä, jotain suurta ja lempeää, niin lopullisesti poissa." Iida Turpeisen Elolliset on saanut paitsi Finlandia-ehdokkuuden, myös poikkeuksellisen kiittävät arvostelut sekä kriitikoilta että blogimaailman arvioijilta. Pääkaupungin kirjastoissa teosta jonottaa parhaillaan runsas 4000 lukijaa. Kirjan ensimmäiset painokset myytiin loppuun nopeasti. Myös kirjan käännösoikeudet on jo myyty useisiin Euroopan maihin, kertoi HS 12.10.2023 . Tällaiseen kirjaan lukija tarttuu jännittyneenä ja suurin odotuksin. Minulle tämä ihmisen aiheuttamaa lajikatoa ja sen yhtä esimerkkiä, stellerinmerilehmää, käsittelevä esikoisteos on yksi viime vuoden merkkitapauksista. Sellaisen siitä tekee erityisesti aiheen polttava ajankohtaisuus ja h

Sirpa Kähkönen: 36 uurnaa. Väärässä olemisen historia

Lepytyslahjoja kuolleelle äidille Kuva: Ellen Karhulampi Sirpa Kähkönen: 36 uurnaa. Väärässä olemisen historia. 267 s. Kansi Jenni Saari, Sorry Jenny Visuals. Kannen valokuva: Finna, Kuopion kulttuurihistoriallinen museo. Siltala, 2023. Arvostelukappale kustantajalta, kiitos! "Uhraa itsesi tulevalle hyvälle. Kiskaise taakka niskaasi joutuin, sinun se pitää kantaa. Suloista on ies niskassa hilautua pitkin elämän kelirikkoista tietä. On menty päin kultaista kaupunkia ja tiiliseinää. On seisty kiireellä korkean vuoren, ikuisuusnäkymien edessä ja montun reunalla. Joka kerta kun piikkilankaa on alettu vetää, on vaistolla päädytty väärälle puolen ja hävinneiden joukkoihin, on syöty piikkimurikkaa ja ruohoa. Väärässä oleminen. Yksin seisominen. Maailman akselin jylystä huumautuminen, Tuonelanmeren napapyörteisiin joutuminen, Kinahmin kurimuksen kurkussa kieppuminen, pimeyteen paiskautuminen. Raivo. Epäoikeudenmukaisuus. Väkivalta." Sirpa Kähkösen uusin teos 36 uurnaa hiljentää min

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Kuurupiilon anatomia

Naakkoja ja metsästäjiä punk-eepoksen  varjoissa Pasi Ilmari Jääskeläinen: Kuurupiilon anatomia. 575 s. Päällys T. Parikka. Atena 2023 Kirjaston kirja. Kuva: Ellen Karhulampi. Kirjan päällys T. Parikka. Taideteos taustalla Umberto Boccioni: Kaupunki nousee, 1910, kirjasta Edward Lucie-Smith: Taide tänään.  Kirjan alussa sen kertoja varoittaa:  "Kahdesta sisaruksesta vähäisemmän kohtalona on seurata kadonnutta isoveljeään syvälle rivienväliseen pimeään, ja lopulta monet tärkeimmistä kysymyksistä jäävät vaille sellaista vastausta, jonka tapahtumien kulkua kärsivällisesti seurannut yleisö voisi yksituumaisesti hyväksyä." Piiloutumisen ja fyysisten ja henkisten metamorfoosien yhä kipeämmin ahdistaviksi muuttuvat teemat ovat minulle tuttuja jo Pasi Ilmari Jääskeläisen Harjukaupungin salakäytävät -romaanista, jolle Jääskeläinen minusta vaikuttaa luovan eräänlaista peilautuvaa jatkumoa uusimmassa teoksessaan Kuurupiilon anatomia . Tällä kertaa tapahtumapaikkana on Marrasvirta-nimi