Siirry pääsisältöön

Richard Osman: Hutiluoti


"Mutta arvatkaa mitä!"


Richard Osman: Hutiluoti. (Alkuteos: The Bullet that missed, 2022) Suom. Antti Saarilahti.  395 s. Otava 2022. Äänikirjan lukija: Jukka Pitkänen.


Vanhat ketut ovat jälleen vauhdissa Cooper's Chasen eläkeläiskylässä. Tällä kertaa ystävysten tärkeimpänä tehtävänä on yrittää estää kostoksi aiottu murha. Siinä sivussa heillä on myös vanha, selvittämätön murha tutkailtavanaan. Elisabethin agenttimenneisyydestä paljastuu jälleen uusia hämmästyttäviä asioita, mutta yhtä hämmästyttävä on hänen rautahermoisten ystäviensä valmius niiden kohtaamiseen.

Kirjan juoni on yllätyksellinen ja Osmanin kerronta yhtä nautittavan lämpimällä huumorilla, kutkuttavalla dialogilla ja mainioilla havainnoilla höystettyä kuin Torstain murhakerho -sarjan aikaisemmissa osissakin. Lukijan valloittavat henkilöhahmot ovat kirjan sydän.

Päällepäin vaarattoman oloisissa senioreissa on ytyä ja yhteen hiileen puhaltamisen kykyä niin paljon, että he päihittävät rikollisjärjestöjen huiputkin. Heidän monipuolista ja monesti myös melko polveilevaa osaamistaan ja yhteistyöverkostoaan täydentää Ibrahimin kanssa ystävystynyt Ronin pojanpoika, 9 vuotta, terävillä havainnoillaan jo toista kertaa. Ikäsyrjintä ei tosiaankaan ole tämän kirjasarjan juttu.

Sen sijaan yksi kantavista ja lukijaan vaikutuksen tekevistä teemoista on näiden kokeneiden ja elämää nähneiden seikkailijoiden kyky todella nähdä ja kohdata muut ihmiset, olivatpa he sitten poliiseja tai roistoja tai jotakin siltä väliltä. Tämä piirre johtaa heidät usein melko kummallisiin tilanteisiin, mutta tuottaa myös yllättäviä ratkaisuja heidän kohtaamiinsa ongelmiin. 

Kun kakkososan keskiössä oli Elisabeth, kolmososa nostaa huolenpitäjäluonne Joycea ja hänen hoksottimiaan esiin. Vanhoja tuttuja on mukana, ja lisäksi uusi tapaus tuo tullessaan uusia, mielenkiintoisia tuttavuuksia. Kuka heistä sitten loppujen lopuksi on roisto?

Jännityselementit lisääntyvät ja tunnelma tihenee ykkösosaan verrattuna tässäkin osassa. Ei kuitenkaan niin tiukaksi, ettei seurueella olisi aikaa juoda teetä ja syödä Joycen hedelmäkakkua. 

Osman on päässyt tätä tarinaa kirjoittaessaan hyödyntämään kokemustaan tv-tuottajana ja -esiintyjänä, sillä tapahtumat sijoittuvat osittain tv-maailmaan. Muita tarinan avainsanoja ovat rahanpesu ja kryptovaluutat.

Antti Saarilahden käännös soljuu luontevasti, ja niin tekee myös Jukka Pitkäsen luenta. 

Torstain murhakerhon tapaaminen oli jälleen ilo!

Entä jos Connie ei olekaan vain paha? Entä jos se on valhe, jota hän on tolkuttanut itselleen vuosikausia? Se olisi kyllä liikaa. Hän voisi lopettaa tapaamiset Ibrahimin kanssa, mutta hänestä tuntuu kuin Ibrahim olisi avannut oven, jota ei enää saa kiinni. -- Monet ovat joutuneet kestämään hirveän paljon pahempaakin kuin Connie Johnson on joutunut, kyllä hän sen tietää. Se miten hän elää, miten hän ansaitsee rahaa, kohtelee ihmisiä, sulkee mielestään kaiken aiheuttamansa tuskan, on halpamaista. Mutta se on aina tuntunut hänestä väistämättömältä.


Aikaisemmat arvioni sarjasta:

Torstain murhakerho

Mies joka kuoli kahdesti


Helmet lukuhaasteessa 2023 

voisin sijoittaa kirjan esim:

18. Kirja on julkaistu alun perin kiinan, hindin, englannin, espanjan tai arabian  kielellä

19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt (Lontoo, Kent)

46. Kirjassa on epätavallinen mies tai poika

47.-48. Samaan kaupunkiin sijoittuvat tarinat (Lontoo)

49. Ilmestynyt vuonna 2023
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Anna-Maria Eilittä: Tämäkin hämärä katoaa

Anna-Maria Eilittä: Tämäkin hämärä katoaa. Atena 2022. 256 s. Kansi: Anna Makkonen. Äänikirjan lukija: Elsa Saisio. En ole varma siitä, mitä suuri rakkaus on. Mutta ehkä se on sitä, että haluaa tarttua toisen käteen, vaikka se ei olisi enää lämmin. Anna-Maria Eilittä n esikoisromaani Kun olen poissa liikkui sillä huokoisella ja hengittävällä vyöhykkeellä, jolla elämä ja kuolema ovat yhtä aikaa läsnä. Niin tekee myös hänen toinen romaaninsa. Silti kirjailija ei millään muotoa toista itseään. Romaani on kolmen ihmisen kertomus elämästään ja läheisistään. Heidän tarinansa risteävät kaiken aikaa, sillä he ovat puolisot Vuokko ja Eino sekä heidän tyttärensä Lotta. Vuokko ja Eino ovat jo yli kahdeksankymppisiä ja heidän elämänsä pohjoisessa on rauhallista, pienten, mutta heidän merkityksellisiksi havaitsemiensa hetkien täyttämää. Lotan elämä miehensä ja kahden lapsensa kanssa Helsingissä taas täyttyy kilpailusta ja suorittamisesta. Kumpikin puolisoista on ekonomi ja työskentelee meklarina.

Kansitaide - Helmet-lukuhaasteen 2022 paras kansitaide

Mieltäni vaivaa kysymys: arvostavatkohan kustantajat kansitaiteilijoitaan riittävästi? Ja kirjallisuuden kenttä ylipäätään? Kannen tekijän tietoja ei nimittäin ole kovin helppo löytää. Aika usein ne puuttuvat kirjan kannesta ja myöskin kirjan nimiösivun kääntöpuolen tiedoista. Kirjastot eivät nekään ole erityisen kunnostautuneita tässä asiassa: kansitaiteilijan tietoja ei ole helppoa löytää kirjastoluetteloista, ja useimmiten ne puuttuvat kokonaan. Kuitenkin juuri kansi on se, joka lukijan kirjalle ensiksi nappaa. Jo ennen kuin tiedämme mitään kirjasta tai kirjailijasta, näemme kannen ja päättelemme siitä kirjan lajityypin ja tyylin, usein jotain kohderyhmästäkin, ihan ilman tietoista ponnistelua. Lukiessa palaamme useaan kertaan katsomaan kansikuvaa ja syventämään vaikutelmiamme siitä ja kirjasta. Kun olen pyrkinyt saamaan  blogipostauksiini mukaan kannen tekijän tiedot, olen usein saanut metsästellä niitä. Jos ne löytyvätkin jostain osasta kirjan kantta, niitä ei välttämättä ole kirj

Helmet-lukuhaaste 2022 - mietteitä luetuista kirjoista

© Bettina Baldassari Lukuhaasteeseen osallistuminen on taas ollut hauskaa ja monin tavoin antoisaa. Kirjallisuusvinkit ja keskustelut, joista olen saanut nauttia haasteeseen osallistuvien FB-ryhmässä, ovat ilahduttaneet joka päivää ja antaneet virikkeitä lukemiseen. Suuri kiitos muiden lukijoiden vinkeistä, samoin kuin haasteen tekijöille inspiroivasta haasteesta!  Haasteen toteuttajana olen aika lailla täsmälukija. Nautin mahdollisimman hyvin haastekohtiin sopivien kirjojen etsiskelystä, vaikkakin valitsemani kirjat saattavat kyllä vaihtaa paikkoja myöhemmin ja voin tulkita joitakin kohtia laveasti, joskus myös ironisesti. Tietenkin luen myös kirjoja, joista en etukäteen tiedä, mihin kohtaan ne sopisivat. Kaikki listani kirjat ovat olleet omalla tavallaan hyviä, monet suorastaan loistavia ja unohtumattomia. Niitä lukemiani, joista en ole pystynyt löytämään tarpeeksi hyvää, en ole ottanut mukaan haasteeseen enkä myöskään blogiini. Tämän vuoden haasteessa on mukana ennätyspaljon kevyemp