Siirry pääsisältöön

Pirkko Saisio: Spuuki Spaidermän ja raju Nonna

 


Pirkko Saisio: Spuuki Spaidermän ja raju Nonna. Siltala 2017. 194 s. Kuvitus: Remu Välisaari. Kansi: Pirkko Saisio (?). Äänikirjan lukija: Pirkko Saisio.

Tämän aamun lempinimeni on Kultamato. Kultamato on täyttä kultaa ja asuu puun sisällä, on kultaisuutensa lisäksi täysin näkymätön.
Kun isovanhempien sukupolvi kohtaa lapsenlapset syntyy yleensä jotain unohtumatonta. Pirkko Saisio on koonnut ja täydentänyt Facebook-päivityksistään tarinan Spuuki Spaidermäniksi itseään kutsuvan lapsen tulosta maailmaan ja kasvusta kuusivuotiaaksi. Nonnaksi itseään nimittävän isoäidin ja pienen pojan keskustelut eivät rajoitu aiheista arkipäiväisimpiin, vaikkei arkikaan minnekään unohdu.
Nelivuotias kysyi, mitä on maapallon keskiössä. Arvelin, että siellä on tulta ja hirvittävä kuumuus ja laavaa ja jotakin sellaista. Nelivuotias oli jyrkästi eri mieltä ja sanoi tietävänsä, että maapallon keskiössä on Helsinki. Taidan - salaa - olla samaa mieltä Nelivuotiaan kanssa.
Yhdessä luodataan maailmankaikkeuden arvoituksia, kuten aurinkokuntamme pienintä Tupo-planeettaa, tunnustetaan rakkautta, räpätään, piirretään ja pelataan omia pelejä sekä totutellaan pikkusiskon tuloon. Koittaa myös se hetki, jolloin nonnan on sopeuduttava siihen, että futista pelaavat kaverit ainakin ajoittain syrjäyttävät hänet. 

Näiden kahden henkilön ystävyys ja kyky ymmärtää toisiaan tuottaa nautittavaksemme kahden tasaveroisen pohdiskelijan repliikkejä ja mietelmiä maailman menosta. 
Rohkeasti Kuusivuotias kurkisti kummitustaloon ja totesi, että eipä ole kummituksilla yhtään kiva talo. 
Hiljainen synkähkö metsä sai Kuusivuotiaan kysymään, että huijaavatko isot vai pienet maailmassa enemmän. Arvelin, että isot, koska pienet uskovat helpommin kaikenlaista. Kuusivuotias taas arveli, että nelivuotiaat huijaavat eniten. 

Huijaamiskeskustelussa Nonnalla on kategoria nimeltä "tarina", joka ei ole ihan totta eikä ihan valhetta, mutta Kuusivuotias pysyttäytyy mieluummin huijaamisen käsitteessä.

Onneksi Pikkusisko on ainakin ensimmäisen elinvuotensa ajan varustettu zeniläisellä mielentyyneydellä, sillä vauhtia ja mielikuvituksen lentoa on perhepiirissä tarjolla jo entuudestaan runsain määrin. Kerran saareen veneiltyä hiljaisen tyytyväinen Pikkusisko-vauva unohtuu joksikin aikaa veneeseen. Kun kaikki ryntäävät häntä hakemaan he löytävät hänet makaamasta veneessä ja hymyilemästä jalkaterälleen.

Saision lapsimuistelusten lukeminen tai kuunteleminen hänen itsensä lukemana saa maailman tuntumaan hetken aikaa hyvin hauskalta ja mielenkiintoiselta paikalta, jossa melkein kaikki on mahdollista. 

Painetun kirjan kuvitus on itsensä Spuuki Spaidemänin (Remu Välisaari) värikästä tekoa. Kirjan kansikuvasta olen tunnistavani Pirkko Saision tyylin, mutta tätä tietoa en saanut mistään tarkistettua.

Helmet-lukuhaasteessa 2022 kirja sopii itselläni kohtiin:

7. Kirja kertoo ystävyydestä
22. Kirja sisältää sähköposteja, tekstiviestejä tai some-päivityksiä
28. Kirjan päähenkilö on alaikäinen
36. Kirjassa seurataan usean sukupolven elämää
37. Kirjan kansi tai nimi saa sinut hyvälle mielelle
41. Sarjakuva tai kirja, joka kertoo supersankarista
43. Kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Iida Turpeinen: Elolliset

Löydetyt ja kadotetut lajit Iida Turpeinen: Elolliset.  Kansi: Safa Hovinen. 296 s.  S&S 2023.  Äänikirjan lukija Marcus Bäckman "-- pieni katkos hengitykseen, ja sitten lause jatkuu, mutta hetken se käy tässä, kaikennielevä, kevyt suru, kun katsomme tätä eläintä, jotain suurta ja lempeää, niin lopullisesti poissa." Iida Turpeisen Elolliset on saanut paitsi Finlandia-ehdokkuuden, myös poikkeuksellisen kiittävät arvostelut sekä kriitikoilta että blogimaailman arvioijilta. Pääkaupungin kirjastoissa teosta jonottaa parhaillaan runsas 4000 lukijaa. Kirjan ensimmäiset painokset myytiin loppuun nopeasti. Myös kirjan käännösoikeudet on jo myyty useisiin Euroopan maihin, kertoi HS 12.10.2023 . Tällaiseen kirjaan lukija tarttuu jännittyneenä ja suurin odotuksin. Minulle tämä ihmisen aiheuttamaa lajikatoa ja sen yhtä esimerkkiä, stellerinmerilehmää, käsittelevä esikoisteos on yksi viime vuoden merkkitapauksista. Sellaisen siitä tekee erityisesti aiheen polttava ajankohtaisuus ja h

Sirpa Kähkönen: 36 uurnaa. Väärässä olemisen historia

Lepytyslahjoja kuolleelle äidille Kuva: Ellen Karhulampi Sirpa Kähkönen: 36 uurnaa. Väärässä olemisen historia. 267 s. Kansi Jenni Saari, Sorry Jenny Visuals. Kannen valokuva: Finna, Kuopion kulttuurihistoriallinen museo. Siltala, 2023. Arvostelukappale kustantajalta, kiitos! "Uhraa itsesi tulevalle hyvälle. Kiskaise taakka niskaasi joutuin, sinun se pitää kantaa. Suloista on ies niskassa hilautua pitkin elämän kelirikkoista tietä. On menty päin kultaista kaupunkia ja tiiliseinää. On seisty kiireellä korkean vuoren, ikuisuusnäkymien edessä ja montun reunalla. Joka kerta kun piikkilankaa on alettu vetää, on vaistolla päädytty väärälle puolen ja hävinneiden joukkoihin, on syöty piikkimurikkaa ja ruohoa. Väärässä oleminen. Yksin seisominen. Maailman akselin jylystä huumautuminen, Tuonelanmeren napapyörteisiin joutuminen, Kinahmin kurimuksen kurkussa kieppuminen, pimeyteen paiskautuminen. Raivo. Epäoikeudenmukaisuus. Väkivalta." Sirpa Kähkösen uusin teos 36 uurnaa hiljentää min

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Kuurupiilon anatomia

Naakkoja ja metsästäjiä punk-eepoksen  varjoissa Pasi Ilmari Jääskeläinen: Kuurupiilon anatomia. 575 s. Päällys T. Parikka. Atena 2023 Kirjaston kirja. Kuva: Ellen Karhulampi. Kirjan päällys T. Parikka. Taideteos taustalla Umberto Boccioni: Kaupunki nousee, 1910, kirjasta Edward Lucie-Smith: Taide tänään.  Kirjan alussa sen kertoja varoittaa:  "Kahdesta sisaruksesta vähäisemmän kohtalona on seurata kadonnutta isoveljeään syvälle rivienväliseen pimeään, ja lopulta monet tärkeimmistä kysymyksistä jäävät vaille sellaista vastausta, jonka tapahtumien kulkua kärsivällisesti seurannut yleisö voisi yksituumaisesti hyväksyä." Piiloutumisen ja fyysisten ja henkisten metamorfoosien yhä kipeämmin ahdistaviksi muuttuvat teemat ovat minulle tuttuja jo Pasi Ilmari Jääskeläisen Harjukaupungin salakäytävät -romaanista, jolle Jääskeläinen minusta vaikuttaa luovan eräänlaista peilautuvaa jatkumoa uusimmassa teoksessaan Kuurupiilon anatomia . Tällä kertaa tapahtumapaikkana on Marrasvirta-nimi