Siirry pääsisältöön

Jukka Aalho & GPT-3: Aum Golly. Tekoälyn runoja ihmisyydestä



Jukka Aalho & GPT-3: Aum Golly. Tekoälyn runoja ihmisyydestä. Basam Books 2021. 72 s. 

Arvostelukappale kustantajalta, kiitos siitä.

Sormeni ovat tahmeat / vaikka en muista syöneeni niitä.

GPT-3 (Generative Pre-trained Transformer 3) on tekoälyn oppiva kielimalli, joka on luotu San Franciscossa. Mielenkiintoista mallissa on, että vaikka se on tuotettu avoimeen käyttöön ja on edelleen avoin sovellus, Microsoft on ostanut yksinoikeuden sen pohjana olevaan mallinnukseen. GPT-3 on jo niin kehittynyt, että tekoälyn tutkijat ovat  varoittaneet sen tuotoksia olevan ainakin joiltakin osin mahdotonta erottaa ihmisälyn tuottamasta kielellisestä ilmaisusta. Tällä on tietenkin mielenkiintoisia seurauksia, joista Aum Golly on yksi. 

Jukka Aalho on antanut GPT-3:lle syötteet (ne näkyvät runoissa boldattuina, blogitekstini sitaateissa alleviivattuina) ja hionut välimerkityksen ja säejaon osalta tekoälyn tuottamia runoja sekä myös kääntänyt ne suomeksi. 

En varmastikaan ole ainoa, jossa tekoälyn parissa tehdyt ponnistelut kielellisten prosessien haltuun ottamiseksi herättävät ehtymätöntä mielenkiintoa. Olen itsekin joskus aikaisemmin kokeillut kirjoittaa runoja yhdessä tekoälyn kanssa. Kirjoittajakolleganani noissa kokeiluissa toimi chatbot A.L.I.C.E. ja yhteistyö oli minulle erittäin mieluisaa, joskin siinä oli omat rajoituksensa, ja juuri niiden löytäminen ja tutkiminen tuotti suuren osan huvista.

GPT-3 on runouden tuottajana täysin eri maailmasta kuin A.L.I.C.E. Se näyttää selvästi omaavan malleja siitä, mitä me ihmiset pidämme runoutena, toisin kuin A.L.I.C.E., jonka tehtävänä on vastata kysymyksiin ystävällisen keskustelun normiston pohjalta.

Tekoälyn generoimassa runoudessa meillä on tilaisuus tutkia ja tarkkailla sekä tekoälyn päättelyä asioista, joiden reunaehdot on kerrottu sille, että yllättyä meille nokkeluutena tai hellyttävän tai pelkästään ärsyttävän tuntuisina kömmähdyksinä näyttäytyvistä tuloksista, joita väsymätön päättelijä asioita yhdistellessään meille tuottaa. Ymmärrettävästi sekä ihmisyyden fyysisyys että emotionaalisuus tuottavat tekoälylle paljon haastetta.

Isoäitini nauratti minua / kertomalla tarinoita siitä / miten hän surmasi miehiä / jotka eivät olleet naimisissa hänen kanssaan / antamalla heille myrkkypullon / jonka sisällä oli neula piilossa // se oli kauan sitten / kun ainoat / saatavilla olevat miehet / olivat miehiä / jotka halusivat hänet neljänneksi vaimokseen

Jukka Aalhon runolliset syötteet onnesta, rakkaudesta ja merkityksellisyydestä ohjaavat päättelevää tekoälyä valitsemaan syötteiden vihjeiden perusteella tuntemistaan runousmalleista sopivimman, esimerkiksi modernin tai arkaaiselta ilmaisulta vaikuttavan. Näitä malleja ja tekoälyn tarinankerrontakykyä tai erilaisten inhimillisten tunteiden sanallistamisen kykyä on enemmän kuin mielenkiintoista tutkailla. 

Mielenkiintoista olisi ollut myös nähdä alkuperäiset, englanninkieliset tuotokset. Ne on kyllä julkaistu suomenkielisen kirjan julkaisemisen jälkeen ja englanninkielinen teos on saatavilla Amazonin kautta.

Tekoäly kykenee kirjoittamaan hauskaa ja koskettavaa runoa, se on helppo todeta tämän kokoelman teksteistä. Eikä teksteistä nauttiakseen muuten tarvitse välttämättä olla yhtään kiinnostunut tekoälystä. 

Aum Golly on yksi GPT-3:n tarjoamista nimiehdotuksista runokirjalle, joka käsittelisi rakkautta, onnea ja merkityksellisyyttä inhimillisinä kokemuksina. Aum Gollyn ei tiedetä entuudestaan merkitsevän mitään. GPT-3 määrittelee kuitenkin pyydettäessä Aum Gollyn uudeksi interaktiiviseksi tyyliksi, joka pyrkii edistämään maailman syvällistä ymmärrystä ja kannustamaan empatiaan ja kunnioitukseen ympäristöä kohtaan.

Tämä yksinkertainen runo ihmisyydestä sai minut kyyneliin // Minä olen yösydän / tähtien lapsi / auringon kuiskaus // valon ilo / minä olen / tuulentuivertaman kuun kasvot

 

Helmet 2022-lukuhaasteessa kirja voisi minulla sijoittua kohtiin

6. Kirjan on kirjoittanut sinulle uusi kirjailija

12. Runokirja, joka on julkaistu viiden viime vuoden aikana

15. Kirja käsittelee aihetta, josta haluat tietää lisää (tekoäly ja kielellinen ilmaisu)

43. Kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan



 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Top10 kirjat (2024)

Vuoden 2024 Top10 Van Gogh: Piles of French novels, 1887 Laadin vuonna 2024 tekemieni postausten perusteella kotimaisen ja käännöskirjallisuuden Top10-listaukset. Listojen tarkoituksena on enemmänkin katsoa, mikä minua on kuluneena lukuvuonna puhutellut kuin rankata kirjoja paremmuuden mukaan. Kaikkihan tiedämme miten suhteellista paremmuus on.  Mitä listani sitten kertovat lukuvuodestani? Löysin Claire Keeganin ja Han Kangin sekä yhteiskunnallisilta näkemyksiltään että henkilökuvaukseltaan hyvin tärkeiltä tuntuvat kirjat. Molemmilta luin kaiken, mitä on käännetty. Keeganilta myös yhden alkukielisen kirjan, Early in the Day  . Valitsin kummaltakin kirjailijalta yhden kirjan listalle. Muita erityisen puhuttelevia, minulle uusia ulkomaisia kirjailijoita olivat Jon Fosse, Ane Riel, A.S. Byatt ja Hérve Le Tellier. Sen lisäksi listallani on vanhoja suosikkejani, joilta en suinkaan ole vielä lukenut koko tuotantoa.  Kirjojen nimistä on linkit niitä koskeviin blogijuttuihin. Ulk...

Tiina Harvia: Pappa ei muista

Papassa on muisteltavaa Tiina Harvia: Pappa ei muista. 174 s. Kansi: Iiris Kallunki. Momentum Kirjat, 2024. Kustantajan arvostelukappale, kiitos. Kuva Ellen Karhulampi. Kirjan kansi Iiris Kallunki. "Papan lähellä muiden oli hyvä olla, mutta pappa tarvitsi myös paljon omaa rauhaa. Joka päivä hän vaelteli yksin omissa ajatuksissaan kotitilansa metsässä. Kahdeksankymmentäluvulla se ei ollut vielä trendikästä eikä sille ollut käsitettä. Pikemminkin pappa oli vähän outo." Ikääntyessä muisti ja sen oikut alkavat olla yhä enemmän moninaisen kiinnostuksen kohteena itse kullekin. Siinä yksi syy, miksi Tiina Harvian esikoisromaani kiinnosti minua. Pappa ei muista on kuvaus läheisen nopeasti etenevästä muistisairaudesta. Vakavasta aiheesta huolimatta kirjassa on paljon huumoria, sitäkin kun tapaa olla niissä tilanteissa, joihin muistin katoaminen saattaa ihmisen itsensä ja hänen lähipiirinsä. Vaatii kuitenkin rakastavaa ja kunnioittavaa suhtautumista pystyä kertomaan niistä tapahtumist...

Anni Kytömäki: Mirabilis

Luonnon kerrostumat meissä Kuva Ellen Karhulampi. Kirjan kansi Jenni Noponen. Anni Kytömäki: Mirabilis. Kannen suunnittelu Jenni Noponen. 688 s. Gummerus, 2024. Kustantajan arvostelukappale, kiitos. "Leonhard luetteloi lajeja ja järjestää kortistoa. Instituutin suojissa maailma on kunnossa, luonto nimilaputettu. Hän pitää siitä. Ulkona vallitsee kaaos, sekava verkko, jossa eliöt syövät ja lahottavat toisiaan, loisivat, suosivat, auttavat, tappavat muita ja omiaan. Luontoa ovat kaikki yhteiselon muodot, raakuus, rakkaus ja raadonsyönti. Hyllyillä ja laatikoissa otukset tyyntyvät lajinimiksi ja saavat tiiviin kuvauksen elinpaikastaan, ravinnostaan ja lisääntymistavoistaan. Kaiken takaa voi koettaa aavistaa elämän tarkoituksen, ja yleensä se on huomattavasti selkeämpi kuin ihmisellä, joka heiluu utuisten unelmien, täpärien onnistumisten ja hirveiden erehdysten välillä." Suomalaisten "löytöretket" ja Amurin siirtokunta Venäjän omistamilla alueilla Koillis-Aasiassa ovat ...