Siirry pääsisältöön

Konerunoja / Pelle Romantique & Lotta Nevanperä

Pelle Romantique ja Lotta Nevanperä: Konerunoja


Pelle Romantique & Lotta Nevanperä: Konerunoja. Enostone 2021. 56 s.

Arvostelukappale kustantajalta, kiitos.

Niin minä puhuin tulevaisuudesta, mutta et sinä erottanut lemmenkujetta oikosulusta. Silmäsi viilenivät vanhassa virrassa ja uit takaisin merenpohjassa ruostuvaan kuoreen. Ehkä muistit silloin illan, jolloin suuret kone-elimet nousivat pystyyn, potkurit hapuilivat taivasta, ulvoivat ja kiljuivat, kunnes kaikki katkesi.

Pelle Romantique -nimimerkin kirjoittama ja Lotta Nevanperän kuvittama Konerunoja on melkoinen nostalgisen koneromantiikan sinfonia. Sen kerrostumissa puhuvat Tulenkantajien teollisuusentusiasmi ja sadan vuoden takaisen dadan iloinen, kaiken rikkova järjettömyys.

Edellinen 20-luku oli täynnä bentsiinin katkua, shingleerattuja hiuksia, neonvalojen kuutamoa ja taivaalle kurottavia koneita. Viaton innostus siihen muutokseen, mitä koneet edustivat ja mistä ei vielä tiennyt mitä kaikkea se toisi tullessaan, näkyi Suomen runoudessa Tulenkantajien tuotannossa, erityisesti Mika Waltarin ja Olavi Paavolaisen Olavi Laurin nimimerkillä kirjoittamassa runokokoelmassa Valtatiet (1928). Valtateiden ääriviivat kuultavat Konerunojen takaa. Edessä häämöttää karrelle palanut tulevaisuus, jonka voi vain aavistaa.

Mikä ilmestys: koneet voi käynnistää vain kerran eikä niitä voi sammuttaa koskaan.                                                                            Emme aavistaneet sitäkään, että maailmassa syttyisi sota, joka tekisi ajastamme näin iloisen.

Teksti viheltää ja kirskuu, laulaa ja tanssii, fotografeeraa ja välkkyy kaikissa uuden todellisuuden ihmeellisissä kuvajaisissa rinnallaan kuvallinen ilmaisu, joka lisää menoon kierroksia ja kerroksia appelsiiniauringon alla. Visuaalinen kokonaisuus on huikea.

Fotografikuume uuden kiiltokuvakauden / jaa imitatsiooni ilon, jaa illusioni onnen / on elämä suuri valokuvauskilpa vain

Tulenkantajien tapaan taidelajit, tässä teksti ja kuva, hakevat ja täydentävät toisiaan. Kiinnostavasti kirja myös ottaa mukaan kirjapainotaidon: kirjassa kerrotaan, että sen ensimmäiset 100 kantta on painettu Palladium Kirjojen Heidelberg-painokoneella. Kirjasta ilmestyy myös samanaikainen kirjallinen äänilevy.

Kirjallisten viitteiden ja pastissien kohteet ovat niin moninaiset, että lukijan iloksi kirja sisältää myös luettelon teoksista, joista siinä on "muunnelmia, lainauksia, varkauksia sekä väärennöksiä". Ihan summamutikassa nämä mukanaolollaan kunnioitetut kohteet eivät ole valikoituneet, sillä Pelle Romantique -nimen takaa paljastuu kirjallisuudentutkija Toni Lahtinen.

Iloisen ja huuruisen hurmion taiasta nauttimisen lisäksi teoksen lukijan ajatuksissa kiertävät jo romantiikan taakseen jättäneet uudenlaisen konetodellisuuden näkymät, sillä keinoäly kirjoittaa kokonaistaideteoksia jo uusin tavoin, myös ihmisten lihaan ja vereen, ja koneiden ja konemaailmojen viattomuus on aikaa sitten mennyt. Viittaus sadan vuoden takaiseen 20-lukuun karmii muutenkin lukijan selkäpiitä kaikkine yhtäläisyyksineen nykytodellisuuden kanssa. 

Ma chérie, katso koko näyttämökuvaa: jonakin päivänä kaikki, mikä on rakennettu ruuveille, / puretaan. Sinä aamuna etsin valoasi pölypilvien ja savupatsaiden seasta kuin lamppua, / joka palaa vielä öljysuonien kuivuttua ja sähkölaitteiden sammuttua.






Helmet-lukuhaasteeseen voisin sijoittaa kokoelman kohtiin:

6. Kirjan on kirjoittanut sinulle uusi kirjailija

12. Runokirja, joka on julkaistu viiden viime vuoden aikana

37. Kirjan kansi tai nimi saa sinut hyvälle mielelle

43. Kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Top10 kirjat (2024)

Vuoden 2024 Top10 Van Gogh: Piles of French novels, 1887 Laadin vuonna 2024 tekemieni postausten perusteella kotimaisen ja käännöskirjallisuuden Top10-listaukset. Listojen tarkoituksena on enemmänkin katsoa, mikä minua on kuluneena lukuvuonna puhutellut kuin rankata kirjoja paremmuuden mukaan. Kaikkihan tiedämme miten suhteellista paremmuus on.  Mitä listani sitten kertovat lukuvuodestani? Löysin Claire Keeganin ja Han Kangin sekä yhteiskunnallisilta näkemyksiltään että henkilökuvaukseltaan hyvin tärkeiltä tuntuvat kirjat. Molemmilta luin kaiken, mitä on käännetty. Keeganilta myös yhden alkukielisen kirjan, Early in the Day  . Valitsin kummaltakin kirjailijalta yhden kirjan listalle. Muita erityisen puhuttelevia, minulle uusia ulkomaisia kirjailijoita olivat Jon Fosse, Ane Riel, A.S. Byatt ja Hérve Le Tellier. Sen lisäksi listallani on vanhoja suosikkejani, joilta en suinkaan ole vielä lukenut koko tuotantoa.  Kirjojen nimistä on linkit niitä koskeviin blogijuttuihin. Ulk...

Tiina Harvia: Pappa ei muista

Papassa on muisteltavaa Tiina Harvia: Pappa ei muista. 174 s. Kansi: Iiris Kallunki. Momentum Kirjat, 2024. Kustantajan arvostelukappale, kiitos. Kuva Ellen Karhulampi. Kirjan kansi Iiris Kallunki. "Papan lähellä muiden oli hyvä olla, mutta pappa tarvitsi myös paljon omaa rauhaa. Joka päivä hän vaelteli yksin omissa ajatuksissaan kotitilansa metsässä. Kahdeksankymmentäluvulla se ei ollut vielä trendikästä eikä sille ollut käsitettä. Pikemminkin pappa oli vähän outo." Ikääntyessä muisti ja sen oikut alkavat olla yhä enemmän moninaisen kiinnostuksen kohteena itse kullekin. Siinä yksi syy, miksi Tiina Harvian esikoisromaani kiinnosti minua. Pappa ei muista on kuvaus läheisen nopeasti etenevästä muistisairaudesta. Vakavasta aiheesta huolimatta kirjassa on paljon huumoria, sitäkin kun tapaa olla niissä tilanteissa, joihin muistin katoaminen saattaa ihmisen itsensä ja hänen lähipiirinsä. Vaatii kuitenkin rakastavaa ja kunnioittavaa suhtautumista pystyä kertomaan niistä tapahtumist...

Anni Kytömäki: Mirabilis

Luonnon kerrostumat meissä Kuva Ellen Karhulampi. Kirjan kansi Jenni Noponen. Anni Kytömäki: Mirabilis. Kannen suunnittelu Jenni Noponen. 688 s. Gummerus, 2024. Kustantajan arvostelukappale, kiitos. "Leonhard luetteloi lajeja ja järjestää kortistoa. Instituutin suojissa maailma on kunnossa, luonto nimilaputettu. Hän pitää siitä. Ulkona vallitsee kaaos, sekava verkko, jossa eliöt syövät ja lahottavat toisiaan, loisivat, suosivat, auttavat, tappavat muita ja omiaan. Luontoa ovat kaikki yhteiselon muodot, raakuus, rakkaus ja raadonsyönti. Hyllyillä ja laatikoissa otukset tyyntyvät lajinimiksi ja saavat tiiviin kuvauksen elinpaikastaan, ravinnostaan ja lisääntymistavoistaan. Kaiken takaa voi koettaa aavistaa elämän tarkoituksen, ja yleensä se on huomattavasti selkeämpi kuin ihmisellä, joka heiluu utuisten unelmien, täpärien onnistumisten ja hirveiden erehdysten välillä." Suomalaisten "löytöretket" ja Amurin siirtokunta Venäjän omistamilla alueilla Koillis-Aasiassa ovat ...