Siirry pääsisältöön

Sirpa Kähkönen: Vihreä sali

 

Sirpa Kähkönen: Vihreä sali. Otava 2021. 315 s. Kuopio-sarjan osa 9. Äänikirjan lukija: Krista Putkonen-Örn.


Eletään joulunalusaikaa vuonna 1964. Nuoret lapsuudenystävykset Irene, Jaakko ja Leo, kuopiolaisen puutalokorttelin asukkaat, ovat tapahtumien keskipisteessä. Heidän elämänsä lähtevät uusille laduille dramaattisesti yhden pitkän päivän aikana, jota he muistelevat vuosikymmenten jälkeen. Tapahtumat koskettavat paitsi nuorten perheitä, myös kahta heidän elämäänsä lähellä olevaa perhettä. Kähkösen Kuopio-sarjaa lukeneet tunnistavat sarjan aikaisemmasta henkilögalleriasta ainakin Tuomen perheen.

Kähkönen vangitsee kuvauksessaan sodassa traumatisoituneen sukupolven lasten todellisuuden, jossa lapset saavat vanhempiensa mielestä kaiken aivan liian helposti ja ovat pullamössöllä syötettyinä kasvamassa mihinkään kelpaamattomiksi vätyksiksi. Vanhemmat eivät havaitse, kuinka lapset kantavat heidän traumojaan. Tämä taakka tekee kaikki kolme nuorta eri tavoin epäkelvoiksi siihen elämään ja niihin ponnistuksiin, joita heiltä odotetaan.

Irenen äiti on hajonnut kahdeksi eri persoonaksi, joista toinen on täynnä vihaa ja aggressiota tytärtään kohtaan. Jaakko kantaa salaisuutta ja häpeää siitä, että äiti on hermojensa vuoksi sairaalassa, ja kertaa naapureille yhä uudelleen isän sanoitusta äidin vierailuista siskonsa luona. Leo ei pysty vanhempiensa eikä opettajiensa silmissä tekemään yhtäkään asiaa oikein.

"Ja jokin herää minussa henkiin, jälleen kerran, se on tuskallista, mutta se tapahtuu kuitenkin, olen sen kokenut tuhannet kerrat, minut on painettu maahan ja peloteltu kiven rakoon, minua on lyöty ja minulle on sanottu, etten saisi olla olemassakaan, että olen huono, paha ja vihattava, väärä, turha ja hävettävä - ja kuitenkin olen tiennyt että se ei ole totta ja että jonakin päivänä minulle alkaa oma elämä jossakin hiljaisessa paikassa, jossa kukaan ei huuda ja jossa minä en häiritse ketään."

Nuorten kertojanääniin lomittuu iäkkään pariskunnan, puutarhaa ja kukkakauppaa pitävien Santeri ja Linnea Juurisen tarina, jonka käännekohdat vievät kansalaissodan aikoihin Helsinkiin ja Venäjälle ennen ja jälkeen vallankumouksen. Linnean sivistynyt, käytännöllistä tytärtään vierova äiti sylkee Helsingissä valkoisten voittajien joukossa kaikkensa menettäneitä, punaisia naisvankeja. Vallankumous tallaa saappaisiinsa upeat puutarhat ja Terijoen huvilayhteisön, jossa Santeri ja Linnea tekevät työtä. 

Eri sukupolviin kuuluvien henkilöiden tarinat leikkaavat toisiaan yllättävällä tavalla. Aluksi vain niin, että Irene menee tsuppariksi Juuristen kukkakauppaan.

Kähkönen tavoittaa hienosti henkilöidensä sisäisen puheen. Henkilöiden ajatukset milloin poukkoilevat, milloin lipuvat ja kieppuvat aiheesta toiseen, elämänvaiheesta toiseen, kullekin ominaisella tavalla. Kieli on hersyvää, uusia ilmaisuja ja näkökulmia pursuavaa, sanoilla ja sanonnoilla leikittelevää.

Krista Putkonen-Örn, yksi lempilukijoistani, välittää kirjan maailman elävästi kuultavaksi.

60-luvun elämäntapa piirtyy näkyviin Neuvostoliiton ystävyysvierailuineen, avaruusajan aukeamisineen ja koskaan Suomeen tulemattomine Beatlekseineen. Eikä ajankuvan elävöityminen ole vähiten velkaa aikakaudelle tyypilliselle savolaisdialogille.

Tarinan tragedia tapahtuu koska asiat johtavat toisiin. Koska ympäristö vahvistaa torjutun, väheksytyn ja pahana pidetyn nuoren kokemusta itsestään ja siitä, miten mahdotonta elämässä on saavuttaa haluamaansa.

Vihreä sali; mikä se on? Juhlapaikka, kokoontumispaikka, metsä, kukkakauppa. Juhla, johon ihminen voi saapua tervetulleena ja odotettuna vieraana. Kaikki eivät saa kokea omaa Vihreää saliaan, mutta ainakin unelman siitä. Ja lopuksi saniaisten vihreän.

Kirjan pohjavire on raskas, mutta se ulottaa latvuksensa valoon, jota ovat ystävällisyys, apu, välittäminen - ne pilkahtavat esiin, kun toivo tuntuu jo menetetyltä.

Sirpa Kähkönen on ollut Finlandia-ehdokkaana jo useampana vuonna. Tänä vuonna seuraan hänen sijoittumistaan erityisellä mielenkiinnolla.

"Räpytän silmiäni, tai nukahdanko, olen väsynyt odottamaan ja sydämeni lyö verkkaisesti, ja kun taas avaan silmäni, notkossa seisoo hiljaisia olentoja, vihreys kietoo heidät, he ovat lähteneet liikkeelle, he ovat kokoontuneet sinne, ilta laskeutuu vaiti, sisareni häivähtää puron partaalla, hän on laskenut hiukset hartioilleen ja hänen leninkinsä hulmahtelee, he ovat karanneet, he ovat lähteneet rautaisten aitojen takaa ja läkähdyttäviltä aukeapaikoilta, aroilta joille heidät on viety pakolla, he ovat kulkeneet pitkän matkan, he kohisevat menneitä sanoja; astun törmälle ja kuljen sitä alas, käännyn katsomaan taakseni --

He ovat jalopuita, versoja vanhasta puusta, juhlavieraita; tämä on sali, jota jääkauden muovaama töyräs ja makeana virtaava puron uoma suojaavat, tämä on Vihreä sali, tanssiaiset alkavat pian, minun sisareni hiukset kahisevat tuulessa, ja minä kiedon käteni hänen ympärilleen, lujasti, ja kun hän kumartuu minun puoleeni, minä tajuan: hän on edesmennyt, edeltä mennyt, niin kuin kaikki tässä salissa---"

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Top10 kirjat (2024)

Vuoden 2024 Top10 Van Gogh: Piles of French novels, 1887 Laadin vuonna 2024 tekemieni postausten perusteella kotimaisen ja käännöskirjallisuuden Top10-listaukset. Listojen tarkoituksena on enemmänkin katsoa, mikä minua on kuluneena lukuvuonna puhutellut kuin rankata kirjoja paremmuuden mukaan. Kaikkihan tiedämme miten suhteellista paremmuus on.  Mitä listani sitten kertovat lukuvuodestani? Löysin Claire Keeganin ja Han Kangin sekä yhteiskunnallisilta näkemyksiltään että henkilökuvaukseltaan hyvin tärkeiltä tuntuvat kirjat. Molemmilta luin kaiken, mitä on käännetty. Keeganilta myös yhden alkukielisen kirjan, Early in the Day  . Valitsin kummaltakin kirjailijalta yhden kirjan listalle. Muita erityisen puhuttelevia, minulle uusia ulkomaisia kirjailijoita olivat Jon Fosse, Ane Riel, A.S. Byatt ja Hérve Le Tellier. Sen lisäksi listallani on vanhoja suosikkejani, joilta en suinkaan ole vielä lukenut koko tuotantoa.  Kirjojen nimistä on linkit niitä koskeviin blogijuttuihin. Ulk...

Tiina Harvia: Pappa ei muista

Papassa on muisteltavaa Tiina Harvia: Pappa ei muista. 174 s. Kansi: Iiris Kallunki. Momentum Kirjat, 2024. Kustantajan arvostelukappale, kiitos. Kuva Ellen Karhulampi. Kirjan kansi Iiris Kallunki. "Papan lähellä muiden oli hyvä olla, mutta pappa tarvitsi myös paljon omaa rauhaa. Joka päivä hän vaelteli yksin omissa ajatuksissaan kotitilansa metsässä. Kahdeksankymmentäluvulla se ei ollut vielä trendikästä eikä sille ollut käsitettä. Pikemminkin pappa oli vähän outo." Ikääntyessä muisti ja sen oikut alkavat olla yhä enemmän moninaisen kiinnostuksen kohteena itse kullekin. Siinä yksi syy, miksi Tiina Harvian esikoisromaani kiinnosti minua. Pappa ei muista on kuvaus läheisen nopeasti etenevästä muistisairaudesta. Vakavasta aiheesta huolimatta kirjassa on paljon huumoria, sitäkin kun tapaa olla niissä tilanteissa, joihin muistin katoaminen saattaa ihmisen itsensä ja hänen lähipiirinsä. Vaatii kuitenkin rakastavaa ja kunnioittavaa suhtautumista pystyä kertomaan niistä tapahtumist...

Anni Kytömäki: Mirabilis

Luonnon kerrostumat meissä Kuva Ellen Karhulampi. Kirjan kansi Jenni Noponen. Anni Kytömäki: Mirabilis. Kannen suunnittelu Jenni Noponen. 688 s. Gummerus, 2024. Kustantajan arvostelukappale, kiitos. "Leonhard luetteloi lajeja ja järjestää kortistoa. Instituutin suojissa maailma on kunnossa, luonto nimilaputettu. Hän pitää siitä. Ulkona vallitsee kaaos, sekava verkko, jossa eliöt syövät ja lahottavat toisiaan, loisivat, suosivat, auttavat, tappavat muita ja omiaan. Luontoa ovat kaikki yhteiselon muodot, raakuus, rakkaus ja raadonsyönti. Hyllyillä ja laatikoissa otukset tyyntyvät lajinimiksi ja saavat tiiviin kuvauksen elinpaikastaan, ravinnostaan ja lisääntymistavoistaan. Kaiken takaa voi koettaa aavistaa elämän tarkoituksen, ja yleensä se on huomattavasti selkeämpi kuin ihmisellä, joka heiluu utuisten unelmien, täpärien onnistumisten ja hirveiden erehdysten välillä." Suomalaisten "löytöretket" ja Amurin siirtokunta Venäjän omistamilla alueilla Koillis-Aasiassa ovat ...