Siirry pääsisältöön

Marko Järvikallas: Sano jotakin kaunista

 


Marko Järvikallas: Sano jotakin kaunista: novelleja. Siltala 2021. 278 s. Äänikirjan lukija Krista Kosonen.


Järvikallaksen viime vuonna ilmestynyt esikoisnovellikokoelma Mihin täällä voi mennä oli varmaotteista kerrontaa, joka palkittiin mm sijoittumisella Helsingin Sanomien esikoisteoskilpailun palkintojenjaossa. Siinä missä esikoinen jäi vielä vähän värittömäksi, uusi kokoelma ottaa askeleen pitemmälle kohti outoja seutuja. 

Uusissa novelleissa ihmiselämän pintaa raaputetaan vielä vähän syvemmälle. Vielä vähän tuskallisemmin.

Novellit kuvaavat läheisiä ihmissuhteita ja niiden menetystä, puutteita tai vääristymiä. Identtisen kaksoissisaren kuolema, parisuhteen päättyminen, yksinäisyys parisuhteessa, vanhemman sairaus tai kuolema ja muut elämän käännekohdat ja hiertymät nousevat tarkasteluun lähietäisyydeltä. Henkilöt eivät tyydy hiljaiseen potemiseen ja kauas tuijotteluun. He repivät jäljelle jääneen elämänsä riekaleiksi, itsensä paljaiksi, muuttuvat jopa toisiksi ihmisiksi koettelemuksissaan.

Läheisyys löytyy heittäytymällä yhdessä toisen kanssa tilanteisiin, joiden seurauksista ei ole mitään varmuutta. Psyykkisten yllykkeiden noudattaminen saattaa viedä henkilön kannalta hyvään tai epätoivoiseen lopputulokseen. 

Äiti yrittää päästä lähemmäksi masentuneena luokseen palaavaa aikuista poikaansa ja päätyy eläytymään tämän jättäneen naisystävän rooliin. Pariskunta löytää toisensa uudelleen tarkastelemalla itseään kodin valvontalaitteiston kautta. Samalla syntyy kuitenkin myös halu seurata muidenkin ihmisten elämää. Identtinen kaksoissisar ottaa haltuunsa kuolleen, lähes tuntemattomaksi loitontuneen sisarensa elämän. 

Ihmisen minuuden ja identiteetin särkyvyys nousee jopa pelottavalla tavalla keskiöön näissä tarinoissa. Jonkin asian muututtua ihminen ei enää tiedä, kuka on, mihin hänen pitäisi itseään ja olemistaan suhteuttaa tai mikä hänen maailmassaan on normaalia. Ihminen muuttuu elämän näyttämöllä siksi, joka uskottelee olevansa.

Järvikallas on sekä dramaturgi että ohjaaja. Hänen teatteritaustansa näkyy siinä, kuinka henkilöiden sisäinen elämä saa ilmauksensa toiminnan kautta, ei niinkään dialogin tai sisäisen puheen ja sisäisen kokemusmaailman kautta, vaikka esimerkiksi unilla onkin paikkansa tapahtumien kulussa. Novellit ovat selkeitä draamallisia kokonaisuuksia ja sellaisina lähellä sitä, mitä klassisella novellilla yleensä ymmärretään. Huolimatta monellakin tapaa modernista sisällöstään ne eivät ole novellin kerronnan muotoa tai kieltä koettelevia kokeiluja. 

Kerronnan ja henkilöiden puheentapa ei juurikaan vaihtele henkilöiden mukaan, mistä syntyy vaikutelma kuin sama kertoja olisi novellista toiseen lukijan ja henkilöiden suoran puheen välissä.

Dialogi on niukkaa. Henkilöt yrittävät sanoa jotakin, ovat sanomaisillaan tai odottavat toisen sanovan jotakin. Joskus he eivät ole lainkaan varmoja siitä, mitä toinen sanoo tai mitä itse ovat sanoneet. Vain tavanomaisuuksiin keskittyvä puhe toteutuu. Tämä sanomaisillaan olemisen tila on novellien maailman ytimessä, kuten kirjan nimi painottaa. 

Ironisesti pariskunta, joka katselee itseään valvontakameroista, uskaltautuu puhumaan toisilleen tunteistaan valvontakameroiden kautta. Vierauden ja vieraannuttamisen prosessin kautta onkin mahdollista löytää lähelle.

Vierauden rekisteri on laaja. Oudoista aavistuksista ektoplasman purkautumiseen tyttöystävän suusta. Tutusta ja tuttuudesta aukeavista vieraista näkymistä tapaamisiin, joissa kohdataan vaikeasti ymmärrettäviä tai käsittämättömiä vastaantulijoita ja ilmiöitä. Voisi jopa sanoa, että novellit ovat tutkielmia vierauden erilaisista ulottuvuuksista; sen kaltaisen vierauden, josta psykologit ja filosofit käyttävät termiä uncanny.

"Poika avaa oven. Isä seisoo sen takana. Mustana, hurjana. Jos ei tietäisi että olento on isä, huutaisi pelosta. Isä tulee heti sisään, valuu solkenaan vettä. --"

"Poika pelkää näkevänsä jotakin ulkona pimeässä. Eläimen köyryn selän, raateluhampaiden peittämän suun, polttavan katseen. Isä. Isä juoksisi alastomana, järkensä menettäneenä kohti metsää. Ruumis saven ja mullan sotkema, vieras, pelottava. Jokin kutsuisi isää kuusikossa eikä isä pystyisi vastustamaan kutsua. Oksat raapisivat ihoa, mies kaatuisi, jatkaisi polvillaan järjetöntä ryntäämistä tuntemattomaan." 

Krista Kososen selkeä artikulaatio, maneereista vapaa lukutapa ja kyky loihtia vivahteikkaasti esiin kirjan henkilögalleria ja vaihtelevat tunnelmat tekee kirjasta nautittavan kuuntelukokemuksen.


 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Top10 kirjat (2024)

Vuoden 2024 Top10 Van Gogh: Piles of French novels, 1887 Laadin vuonna 2024 tekemieni postausten perusteella kotimaisen ja käännöskirjallisuuden Top10-listaukset. Listojen tarkoituksena on enemmänkin katsoa, mikä minua on kuluneena lukuvuonna puhutellut kuin rankata kirjoja paremmuuden mukaan. Kaikkihan tiedämme miten suhteellista paremmuus on.  Mitä listani sitten kertovat lukuvuodestani? Löysin Claire Keeganin ja Han Kangin sekä yhteiskunnallisilta näkemyksiltään että henkilökuvaukseltaan hyvin tärkeiltä tuntuvat kirjat. Molemmilta luin kaiken, mitä on käännetty. Keeganilta myös yhden alkukielisen kirjan, Early in the Day  . Valitsin kummaltakin kirjailijalta yhden kirjan listalle. Muita erityisen puhuttelevia, minulle uusia ulkomaisia kirjailijoita olivat Jon Fosse, Ane Riel, A.S. Byatt ja Hérve Le Tellier. Sen lisäksi listallani on vanhoja suosikkejani, joilta en suinkaan ole vielä lukenut koko tuotantoa.  Kirjojen nimistä on linkit niitä koskeviin blogijuttuihin. Ulk...

Tiina Harvia: Pappa ei muista

Papassa on muisteltavaa Tiina Harvia: Pappa ei muista. 174 s. Kansi: Iiris Kallunki. Momentum Kirjat, 2024. Kustantajan arvostelukappale, kiitos. Kuva Ellen Karhulampi. Kirjan kansi Iiris Kallunki. "Papan lähellä muiden oli hyvä olla, mutta pappa tarvitsi myös paljon omaa rauhaa. Joka päivä hän vaelteli yksin omissa ajatuksissaan kotitilansa metsässä. Kahdeksankymmentäluvulla se ei ollut vielä trendikästä eikä sille ollut käsitettä. Pikemminkin pappa oli vähän outo." Ikääntyessä muisti ja sen oikut alkavat olla yhä enemmän moninaisen kiinnostuksen kohteena itse kullekin. Siinä yksi syy, miksi Tiina Harvian esikoisromaani kiinnosti minua. Pappa ei muista on kuvaus läheisen nopeasti etenevästä muistisairaudesta. Vakavasta aiheesta huolimatta kirjassa on paljon huumoria, sitäkin kun tapaa olla niissä tilanteissa, joihin muistin katoaminen saattaa ihmisen itsensä ja hänen lähipiirinsä. Vaatii kuitenkin rakastavaa ja kunnioittavaa suhtautumista pystyä kertomaan niistä tapahtumist...

Anni Kytömäki: Mirabilis

Luonnon kerrostumat meissä Kuva Ellen Karhulampi. Kirjan kansi Jenni Noponen. Anni Kytömäki: Mirabilis. Kannen suunnittelu Jenni Noponen. 688 s. Gummerus, 2024. Kustantajan arvostelukappale, kiitos. "Leonhard luetteloi lajeja ja järjestää kortistoa. Instituutin suojissa maailma on kunnossa, luonto nimilaputettu. Hän pitää siitä. Ulkona vallitsee kaaos, sekava verkko, jossa eliöt syövät ja lahottavat toisiaan, loisivat, suosivat, auttavat, tappavat muita ja omiaan. Luontoa ovat kaikki yhteiselon muodot, raakuus, rakkaus ja raadonsyönti. Hyllyillä ja laatikoissa otukset tyyntyvät lajinimiksi ja saavat tiiviin kuvauksen elinpaikastaan, ravinnostaan ja lisääntymistavoistaan. Kaiken takaa voi koettaa aavistaa elämän tarkoituksen, ja yleensä se on huomattavasti selkeämpi kuin ihmisellä, joka heiluu utuisten unelmien, täpärien onnistumisten ja hirveiden erehdysten välillä." Suomalaisten "löytöretket" ja Amurin siirtokunta Venäjän omistamilla alueilla Koillis-Aasiassa ovat ...