Tiina Paju: Uutisista hyvää iltaa - Korona-aikaa uutistoimituksen nurkasta nähtynä. Mustavalkoinen sarjakuva. Suuri Kurpitsa 2022. 52 s.
Tiina Paju on Suomen tunnetuimpia sarjakuvataiteilijoita. Lähes kaikki suomalaiset tuntevat hänen yhdessä Sari Luhtasen kanssa tekemänsä rakastetun Maisa ja Kaarina -sarjakuvan. Työpari käsikirjoittaja Luhtanen ja piirtäjä Paju on palkittu pitkään jatkuneesta yhteistyöstään Maisan ja Kaarinan tekijöinä Suomen sarjakuvaseuran myöntämällä Puupäähattu-palkinnolla.
Myös graafikkona, kuvittajana ja visuaalisena toimittajana työskentelevä Paju julkaisee nyt ensimmäisen itse käsikirjoittamansa albumin. Albumissa näyttäytyy varmaotteinen kertoja ja - vähän harvinaisempaa herkkua - myös dokumentoija. Teos sisältää päiväkirjamaisia muistiinpanoja työstä ja kotielämästä koronan yllättäessä ja pitkittyessä. Albumi koostuu stripeistä, joista muodostuu stripistä toiseen ketjuttuva täyspitkä tarina. Sarjakuva ilmestyi alun perin verkossa omalla sivustollaan.
Albumi on siis autofiktiota: päähenkilö sarjakuvataiteilija, graafikko Paju aloittaa työsuhteen Ylen tv-uutisten visuaalisena toimittajana. Tehtävä ja työnkuva ovat hänelle uusia ja kaiken lisäksi korona puuttuu peliin ja myllertää uutistoimituksen elämää ja työkäytäntöjä laajemminkin, kuten myös koko maailmaa. Kaikki ovat hämmentyneitä, eikä vähiten uutistoimituksen uusin, pätkätyöllistetty jäsen.
Paju kuvaa perehtymistään uuteen työhönsä, työyhteisöään ja uutistoimituksessa työskentelyä hänelle ominaisella oivaltavalla, lämpimällä huumorilla, jonka valossa nähdään niin noviisi kuin toimituksen konkaritkin. Harjoitusta työelämän havainnoinnille hänelle on epäilemättä kertynyt jo työelämän ihmeitä hulvattomalla tavalla tutkailevan Biljoona Oy -sarjakuvan piirtäjänä. Lämpimän huumorin rinnalle nousee myös teräviä havaintoja Ylen organisaatiosta, tehtävien organisoinnista ja pätkätyösuhteiden käytöstä.
Uutistoimituksen työskentelyn kuvaus on niin autenttista, että sarjakuvaa voisi hyvin käyttää vaikka mediakasvatuksen materiaalina kertomaan mm niistä kuvaviestintään liittyvistä ratkaisuista, joita tv-uutisten toimittaminen vaatii. Miten havainnollistaa virustautia? Ja voisiko 3D-mallinnuksesta olla hyötyä?
Korona-aika tarjoaa myös vakavaa ja pysähdyttävää pohdittavaa ja havainnoitavaa. Miksi esimerkiksi kotimaisia koronan uhreja ei näytetä kuvamateriaalissa, mutta Intian sairastuneita ja vainajien polttorovioita näytetään? Ja miten jaksavat he, jotka joutuvat päivittäin tuottamaan meille uutisia yhä uhkaavammaksi muuttuvasta tilanteesta ja lisääntyvästä uhrimäärästä?
Minulle albumi on koskettava dokumentti yhdestä näkökulmasta korona-ajan historiaan. Siihen on tallentunut epidemian alku ja sen leviämisen vaiheita noin vuoden ajalta sekä uutistoimituksessa että henkilökohtaisessa perhe-elämässä. Dokumentaatiota tästä ajasta ei ole vielä kovin runsaasti kertynyt. Lukemistani Pontus Purokurun toimittama Tartunta - 13 kirjoittajan esseekokoelma, jossa lähestytään koronaa moniäänisesti taiteen, tieteen, journalismin ja sosiaalisen median keinoin - sopii hyvin rinnakkaisteokseksi Tiina Pajun avoimen henkilökohtaiselle kerronnalle.
Teoksen nimi viittaa Ville Pernaan historiikkiin Uutisista, hyvää iltaa: Ylen tv-uutiset ja yhteiskunta 1959-2009 (Karttakeskus 2009). Pilkkua vaille sama nimi sopiikin erinomaisesti teokselle, joka täydentää historiikkia henkilökohtaisella dokumentaatiolla yhdestä uutisten varmasti mieleen jäävimmistä aikakausista.
Yhdellä lauseella: Sairasta ajankuvaa
Muualla:
Kvaak.fi Reijo Valta: Tiina Paju - Uutisista hyvää iltaa. 10.4.2022
Helmet-lukuhaasteessa 2022 kirja sopii ainakin kohtiin:
1. Kirjassa yhdistetään faktaa ja fiktiota
5. Kirjassa sairastutaan vakavasti
14. Kirja kertoo historiallisesta tapahtumasta
15. Kirja käsittelee aihetta, josta haluat tietää lisää (uutistoimitustyö)
18. Kirjan on kirjoittanut toimittaja
34. Kirjailijan nimessä on luontosana
37. Kirjan kansi tai nimi saa sinut hyvälle mielelle
41. Sarjakuva tai kirja, joka kertoo supersankarista (kyllä supersankarin viitta sopii työn sankarillekin, ihan eritoten pätkätyön)
43. Kirja sopii ainakin kolmeen eri haastekohtaan
49. Kirja on julkaistu vuonna 2022
Kommentit
Lähetä kommentti