Siirry pääsisältöön

Jukka Viikilä: Taivaallinen vastaanotto


Jukka Viikilä: Taivaallinen vastaanotto. Otava 2021. 379 s.

"Jos romaanikirjailija pelaa unohduksella - luottaa siis siihen, ettei lukija muista kaikkea, ja luo näin avaruuden tunnun - runoilija tekee saman vaikeaselkoisuudella: kun runo ei parhaillakaan tulkintavälineillä aukea kaikilta osin, avaraa tilaa jää ymmärryksen takapihoille. Tämä avara on kirjallisuus itse." 

"Sen sijaan että sanoisi moninainen tai runsas, tulisi sanoa minimalistinen maksimaalisella hajonnalla."

Jukka Viikilän uusin teos ei hevillä alistu määriteltäväksi. Se on pohdintaa kirjoittamisesta ja kirjallisuudesta rakenteineen, kirjallisuusinstituutiosta ja siinä menestymisestä, Finlandia-palkinnosta, paksuista romaaneista, unohdetuista kirjailijoista, lukijoiden toiveista ja kirjoittamisen strategioista. Tämän lisäksi tutkiskellaan mm sydänteknologian historiaa, musiikkia, elokuvaa, talousindeksejä, McIntosh-vahvistimien valmistamista New Yorkissa, ylellisyyskelloja, erilaisia huumeita, seksikokemuksia, autoja ja valaiden ja mustekalojen sydämiä.

"Pienikin lupaus tarinasta saa lukijan lopettamaan yksityiskohtien lukemisen, kielen kuuntelemisen, kaiken mikä on kirjallisuudessa arvokkainta."

Kirja, joka koostuu lyhyistä ja vieläkin lyhyemmistä tapahtumista, havainnoista, faktoista, muistoista ja ajatuksista, antaa kuitenkin myös lupauksensa tarinasta. Kirjailija Jan Holm joutuu sydänleikkaukseen ja tietenkin lukija odottaa saavansa kuulla, miten hän selviytyy. Tämän asian selvittäminen vaatiikin lukijalta kärsivällisyyttä. Ymmärrys siitä, että elämän lopputulos on lopulta kuitenkin aina sama, väliä on vain hetkillä ennen sitä, uhkaa kuitenkin tulla loppuratkaisun odottamisen ja lukijan väliin. Tähän ehkä myös kiteytyy teoksen keskeinen teema. Tai sitten se on jossakin aivan muualla.

"Entä jos pyrkisi kirjoittamaan niin toisistaan irrallaan olevia kohtauksia, ettei mikään liittäisi niitä toisiinsa. Olisiko se mahdollista? Ihminen löytää kyllä yhteyden minkä tahansa kahden asian välillä."

Taivaallinen vastaanotto on, mitä lukijat tai kriitikot kirjassa kertovat sen olevan. Kirjaimellisesti, sillä suurin osa kirjasta koostuu fragmenteista, joissa lukijat kertovat, mitä ajattelevat Taivaallisesta vastaanotosta ja mitkä sen kohdat ovat jääneet heille mieleen. Se on myös yksilöidysti eri ihmisille uskottuja salaisuuksia, jotka lähtevät kiertämään huhuina, mutta kantavat sisällössään mukanaan tietoa siitä, keneltä huhu on lähtöisin. Se on mitä suurimmassa määrin kuviteltu, potentiaalinen teos.

Tervehdin ilolla epälineaarisen tekstin saapumista suomalaiseen kirjallisuuteen. Ei niin, etteikö siitä olisi näkynyt merkkejä ennenkin, ja digitaalisessa muodossa on ilmestynyt useampiakin epälineaarisuutta hyödyntäviä teoksia, mutta nyt olemme hiljattain saaneet nauttia jo kahdesta täysiverisestä (pun intended) hypertekstistä painetun kirjallisuuden puolella. Ensin Marisha Rasi-Koskisen Rec - itselleni viime vuoden hienoin romaani Anni Kytömäen Margaritan ohella -, ja nyt Viikilän tekstirakennelma.

Välillä on tosin vaikea hahmottaa, onko teos onnistunut hypertekstuaalinen teos vaiko sellaisen parodia. Ehkä sekä että. Satunnaisen sivunumeroinnin, sinne tänne laukkaavien tapahtumakatkelmien ja nopeiden muistiinpanojen, sitaattien ja toisiinsa sekoittuvien henkilöiden pasianssi etenee kuin jyskyttävä helvetinkone ja syöksee sisuksistaan yhä uusia tekstikatkelmia. 

Sydänkin on eräänlainen moottori. Se jaksaa reuhtoa rinnassamme vuosikymmeniä ja sen olemus oli lääketieteen historiassa pitkään täysi mysteeri. Se, mikä siinä on pumppua, käy ymmärrykseen, mutta sydän onkin ennen kaikkea sähkölaite. Aina, kun se joutuu epäkuntoon, sekoaa ja tappaa, on kyse sähköongelmista. Näin opimme kirjasta.

Kirjassa sydämen vian korjaaminen vertautuu tekstin totutun rakenteen muuttamiseen. Löytäähän ihminen yhteyden minkä tahansa kahden asian välillä...

"Ei tämä ole romaani avosydänleikkauksesta, vaan avosydänleikkaus."

Kun veri on kiertänyt väärään suuntaan läppävian vuoksi aiheuttaen vaikean sydämen vajaatoiminnan, sydämen rakennetta joudutaan korjaamaan. Myös tekstin rakenteen muutos ohjaa tekstin sisäistä virtausta toiseen suuntaan. Mutta tämä ei riitä.

"Koska jokaisen kirjan sisällä on monta kirjaa, miksi et kirjoittaisi kirjaasi useampia polkuja. 

Hiljainen polku niille, jotka eivät halua elämäänsä arkihälyä.

Sekaannuksen polku niille, jotka eivät enää usko jäsennyksen nautintoihin.

Rakkauden polku niille, jotka aina vain haluavat paapoa sydäntään.

Mikset kirjoittaisi kuoleman kirjan sisään elämän kirjaa niille, jotka ovat matkan uuvuttamia."

Kuten kuuluukin, kirjaa voi lukea seuraillen omien tunnelmiensa polkuja, selaillen sieltä täältä ja itse päättää, milloin kirja loppuu. 

Infinite jest mainittu.

Samalla, kun kirjailija Jan Holm makaa leikkauspöydällä, Uber-kuskin takapenkillä nukkuu mies, jota kuljettaja kierrättää pehmeästi jousitetussa autossaan ympäri Helsinkiä matkustajan kallis kello panttinaan: ehkä tapahtumat ovat hänen unensa, ehkä me kaikki olemme hänen unensa, kuten Liisan Ihmemaassa kaikki on ruutukuninkaan unta? Päivän kääntyessä kohti loppuaan nukkuva mies alkaa puhua. Hän puhuu kultaisesta portista metsän keskellä.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Top10 kirjat (2024)

Vuoden 2024 Top10 Van Gogh: Piles of French novels, 1887 Laadin vuonna 2024 tekemieni postausten perusteella kotimaisen ja käännöskirjallisuuden Top10-listaukset. Listojen tarkoituksena on enemmänkin katsoa, mikä minua on kuluneena lukuvuonna puhutellut kuin rankata kirjoja paremmuuden mukaan. Kaikkihan tiedämme miten suhteellista paremmuus on.  Mitä listani sitten kertovat lukuvuodestani? Löysin Claire Keeganin ja Han Kangin sekä yhteiskunnallisilta näkemyksiltään että henkilökuvaukseltaan hyvin tärkeiltä tuntuvat kirjat. Molemmilta luin kaiken, mitä on käännetty. Keeganilta myös yhden alkukielisen kirjan, Early in the Day  . Valitsin kummaltakin kirjailijalta yhden kirjan listalle. Muita erityisen puhuttelevia, minulle uusia ulkomaisia kirjailijoita olivat Jon Fosse, Ane Riel, A.S. Byatt ja Hérve Le Tellier. Sen lisäksi listallani on vanhoja suosikkejani, joilta en suinkaan ole vielä lukenut koko tuotantoa.  Kirjojen nimistä on linkit niitä koskeviin blogijuttuihin. Ulk...

Tiina Harvia: Pappa ei muista

Papassa on muisteltavaa Tiina Harvia: Pappa ei muista. 174 s. Kansi: Iiris Kallunki. Momentum Kirjat, 2024. Kustantajan arvostelukappale, kiitos. Kuva Ellen Karhulampi. Kirjan kansi Iiris Kallunki. "Papan lähellä muiden oli hyvä olla, mutta pappa tarvitsi myös paljon omaa rauhaa. Joka päivä hän vaelteli yksin omissa ajatuksissaan kotitilansa metsässä. Kahdeksankymmentäluvulla se ei ollut vielä trendikästä eikä sille ollut käsitettä. Pikemminkin pappa oli vähän outo." Ikääntyessä muisti ja sen oikut alkavat olla yhä enemmän moninaisen kiinnostuksen kohteena itse kullekin. Siinä yksi syy, miksi Tiina Harvian esikoisromaani kiinnosti minua. Pappa ei muista on kuvaus läheisen nopeasti etenevästä muistisairaudesta. Vakavasta aiheesta huolimatta kirjassa on paljon huumoria, sitäkin kun tapaa olla niissä tilanteissa, joihin muistin katoaminen saattaa ihmisen itsensä ja hänen lähipiirinsä. Vaatii kuitenkin rakastavaa ja kunnioittavaa suhtautumista pystyä kertomaan niistä tapahtumist...

Anni Kytömäki: Mirabilis

Luonnon kerrostumat meissä Kuva Ellen Karhulampi. Kirjan kansi Jenni Noponen. Anni Kytömäki: Mirabilis. Kannen suunnittelu Jenni Noponen. 688 s. Gummerus, 2024. Kustantajan arvostelukappale, kiitos. "Leonhard luetteloi lajeja ja järjestää kortistoa. Instituutin suojissa maailma on kunnossa, luonto nimilaputettu. Hän pitää siitä. Ulkona vallitsee kaaos, sekava verkko, jossa eliöt syövät ja lahottavat toisiaan, loisivat, suosivat, auttavat, tappavat muita ja omiaan. Luontoa ovat kaikki yhteiselon muodot, raakuus, rakkaus ja raadonsyönti. Hyllyillä ja laatikoissa otukset tyyntyvät lajinimiksi ja saavat tiiviin kuvauksen elinpaikastaan, ravinnostaan ja lisääntymistavoistaan. Kaiken takaa voi koettaa aavistaa elämän tarkoituksen, ja yleensä se on huomattavasti selkeämpi kuin ihmisellä, joka heiluu utuisten unelmien, täpärien onnistumisten ja hirveiden erehdysten välillä." Suomalaisten "löytöretket" ja Amurin siirtokunta Venäjän omistamilla alueilla Koillis-Aasiassa ovat ...