Siirry pääsisältöön

Johanna Sinisalo: Ukkoshuilu

 


Johanna Sinisalo: Ukkoshuilu. Otava 2021. 440 s. 


"Onko meille jo näytetty voimaa ilman että olemme tienneet sen olevan voimannäyttö?

Kivi odottaa.

Hiekka odottaa.

Vesi odottaa.

Ne odottavat kärsivällisinä.

Hiekka muistaa, kivi muistaa, vesi muistaa.

Salama lyö. Tuli muovaa vedestä olennon, maasta esineen.

Olemme sään lapsia. Veden, kiven ja hiekan lapsia."


Sinisalo on jälleen tarttunut kuumaan aiheeseen. Hänen syksyn uutuutena ilmestynyt kirjansa käsittelee ilmastoa ja säätä.

Sinisalon tuotannosta tutut tarinan rakennusainekset ovat läsnä: myyttinen taso, runsaat tietosisällöt ja digitaalikanavien käyttö. Ja arkeen tunkeutuva outous ja pelko.

Tällä kertaa kaikki alkaa raamatullisesta ajasta. Kuulemme uuden, mukaansa tempaavan version Raamatun ehkä kaunokirjallisesti mielenkiintoisimmasta kertomuksesta, Joonan tarinasta. 

Aikansa liikemiehen ja Jahven sivutoimisen profeetan Yonahin käsiin joutuu ihmeellinen esine, kivimäinen ukkoshuilu, johon puhaltamalla vanha nainen aavikolla saa aikaan vaeltajat pelastavan myrskyn ja vesisateen. Liikemiehenä Yonah tekee kuitenkin huilusta vaihtokaupan, joka asettuu samaan sarjaan hänen muiden epäonnisten liiketoimiensa kanssa. Jumala näyttää hänelle näyn Ninivestä toisessa ajassa, jossa metalliset linnut munivat kaupungin taivaalle tulipalloja ja kaupunki on raunioina kuivuuden keskellä.

Sitten olemmekin jo nykyajassa, seuraamassa meteorologi Leena Lindin elämää.

Leena Lind on parhaillaan sekoittamassa pienen perheensä kuvioita syrjähypyllä. Työnantaja, meteorologian alan yritys, lisää keitokseen omat mausteensa irtisanomisella. Leena päätyy työttömyys- ja köyhyysjakson jälkeen uudelle, meteorologista dataa hyödyntävälle työnantajalle, jonka toiminta kuitenkin vaikuttaa hänen silmiinsä oudolta. Ja yhä oudommaksi kaikki muuttuu.

Vähä vähältä tarina ottaa enemmän kierroksia, ilma sähköistyy ja ukkosmyrsky lähestyy. Joka voisi hallita säitä, hallitsisi maailmaa.

Leena kirjoittaa nimettömänä Säätyttö-blogia ilmasto- ja sääennusteasioista. Blogin runsaan sää- ja ilmastotietouden sekä Leenan työn kuvauksen kautta lukijallekin kehittyy ymmärrys ilmaston peruslainalaisuuksista sekä Leenan kokemus- ja tunneperäisestä suhteesta sääilmiöihin, jotka ovat hänen intohimonsa.

Kerronta on arjen yksityiskohdissa viipyilevää, paikoin runolliseksikin yltyvää. Sinisalo hallitsee nykyhetken puhemaiseman lisäksi arkaaisen ilmaisun ja sen muuntelun. Joonan tarinan lisäksi ukkoshuilusta kerrotaan kansansatuversio, jota Leena lukee tyttärelleen iltasaduksi.

Tarina etenee paikoin jopa kiusallisen hitaasti eikä saavuta sellaista mahtipontista finaalia kuin lukija jännityksen hitaan kehkeytymisen perusteella aavistelisi. Enemmänkin tarina Leenan taistelusta epäeettisen ja moraaliarvoista piittaamattoman työnantajansa kanssa asettuu vain yhdeksi episodiksi hyvin pitkällä jatkumolla maapallon historiassa. Varsinaiseksi finaaliksi osoittautuu kysymys: mitä seuraavaksi?

Millaisia muotoja ihmisen halu ennustaa ja hallita säitä seuraavaksi ottaa? Kun ihminen ohjaa sateen jollekin seudulle, mikä seutu jää sitä ilman ja millaisin seurauksin? Olemmeko jo nähneet tästä esimerkkejä nykyhetkessä?

Kun jäätiköitä ei lasketa mukaan, vain 1% maapallon vesivaroista on kelvollista juomavettä.    

Sinisalo on kirjoittanut jälleen ekologisesti kantaaottavan romaanin. Se puhuu vanhatestamentillisin vertauskuvin, eikä mainitse ilmastonmuutosta kertaakaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tiina Harvia: Pappa ei muista

Papassa on muisteltavaa Tiina Harvia: Pappa ei muista. 174 s. Kansi: Iiris Kallunki. Momentum Kirjat, 2024. Kustantajan arvostelukappale, kiitos. Kuva Ellen Karhulampi. Kirjan kansi Iiris Kallunki. "Papan lähellä muiden oli hyvä olla, mutta pappa tarvitsi myös paljon omaa rauhaa. Joka päivä hän vaelteli yksin omissa ajatuksissaan kotitilansa metsässä. Kahdeksankymmentäluvulla se ei ollut vielä trendikästä eikä sille ollut käsitettä. Pikemminkin pappa oli vähän outo." Ikääntyessä muisti ja sen oikut alkavat olla yhä enemmän moninaisen kiinnostuksen kohteena itse kullekin. Siinä yksi syy, miksi Tiina Harvian esikoisromaani kiinnosti minua. Pappa ei muista on kuvaus läheisen nopeasti etenevästä muistisairaudesta. Vakavasta aiheesta huolimatta kirjassa on paljon huumoria, sitäkin kun tapaa olla niissä tilanteissa, joihin muistin katoaminen saattaa ihmisen itsensä ja hänen lähipiirinsä. Vaatii kuitenkin rakastavaa ja kunnioittavaa suhtautumista pystyä kertomaan niistä tapahtumist

Iida Turpeinen: Elolliset

Löydetyt ja kadotetut lajit Iida Turpeinen: Elolliset.  Kansi: Safa Hovinen. 296 s.  S&S 2023.  Äänikirjan lukija Marcus Bäckman "-- pieni katkos hengitykseen, ja sitten lause jatkuu, mutta hetken se käy tässä, kaikennielevä, kevyt suru, kun katsomme tätä eläintä, jotain suurta ja lempeää, niin lopullisesti poissa." Iida Turpeisen Elolliset on saanut paitsi Finlandia-ehdokkuuden, myös poikkeuksellisen kiittävät arvostelut sekä kriitikoilta että blogimaailman arvioijilta. Pääkaupungin kirjastoissa teosta jonottaa parhaillaan runsas 4000 lukijaa. Kirjan ensimmäiset painokset myytiin loppuun nopeasti. Myös kirjan käännösoikeudet on jo myyty useisiin Euroopan maihin, kertoi HS 12.10.2023 . Tällaiseen kirjaan lukija tarttuu jännittyneenä ja suurin odotuksin. Minulle tämä ihmisen aiheuttamaa lajikatoa ja sen yhtä esimerkkiä, stellerinmerilehmää, käsittelevä esikoisteos on yksi viime vuoden merkkitapauksista. Sellaisen siitä tekee erityisesti aiheen polttava ajankohtaisuus ja h

Mudlum: Tätini Ellen

Täti ja aikakerrostumat Mudlum: Tätini Ellen. Virolainen alkuteos Mitte ainult minu tädi Ellen, 2020. Suomennos Heidi Iivari. Graafinen suunnittelu Asko Künnap. 220 s. Enostone Kustannus 2023. Kustantajan arvostelukappale, kiitos. Kuva: Ellen Karhulampi "Voisin kuvailla yksityiskohtaisesti kaikkia vaatteita, jotka roikkuivat Ellenin kaapissa, kaikkia nappirasioiden nappeja, huivirasioiden huiveja ja kenkälaatikoiden kenkiä. Hansikaslaatikossa oli pitkät turkoosinsiniset nailonsormikkaat, valkoiset pehmeänahkaiset ja osittain verkkokuvioiset autonkuljettajan hanskat sekä valkoiset ihomaiset morsiuskäsineet, ostettu Ellenin ja Juhanin häihin. Niitä häitä ei koskaan tullut." Mudlumin tarinassa menneiden vuosikymmenten Viro herää henkiin. Paitsi että kirjailija kuvaa tätiään Elleniä, omaa äitiään ja itseään, hän kuvaa hämmentävällä yksityiskohtien runsaudella miten Virossa on asuttu, millaisia bussipysäkkejä Tallinnassa on ollut ja millaisia kioskeja tavaravalikoimineen pysäkkie