Siirry pääsisältöön

Johanna Sinisalo: Ukkoshuilu

 


Johanna Sinisalo: Ukkoshuilu. Otava 2021. 440 s. 


"Onko meille jo näytetty voimaa ilman että olemme tienneet sen olevan voimannäyttö?

Kivi odottaa.

Hiekka odottaa.

Vesi odottaa.

Ne odottavat kärsivällisinä.

Hiekka muistaa, kivi muistaa, vesi muistaa.

Salama lyö. Tuli muovaa vedestä olennon, maasta esineen.

Olemme sään lapsia. Veden, kiven ja hiekan lapsia."


Sinisalo on jälleen tarttunut kuumaan aiheeseen. Hänen syksyn uutuutena ilmestynyt kirjansa käsittelee ilmastoa ja säätä.

Sinisalon tuotannosta tutut tarinan rakennusainekset ovat läsnä: myyttinen taso, runsaat tietosisällöt ja digitaalikanavien käyttö. Ja arkeen tunkeutuva outous ja pelko.

Tällä kertaa kaikki alkaa raamatullisesta ajasta. Kuulemme uuden, mukaansa tempaavan version Raamatun ehkä kaunokirjallisesti mielenkiintoisimmasta kertomuksesta, Joonan tarinasta. 

Aikansa liikemiehen ja Jahven sivutoimisen profeetan Yonahin käsiin joutuu ihmeellinen esine, kivimäinen ukkoshuilu, johon puhaltamalla vanha nainen aavikolla saa aikaan vaeltajat pelastavan myrskyn ja vesisateen. Liikemiehenä Yonah tekee kuitenkin huilusta vaihtokaupan, joka asettuu samaan sarjaan hänen muiden epäonnisten liiketoimiensa kanssa. Jumala näyttää hänelle näyn Ninivestä toisessa ajassa, jossa metalliset linnut munivat kaupungin taivaalle tulipalloja ja kaupunki on raunioina kuivuuden keskellä.

Sitten olemmekin jo nykyajassa, seuraamassa meteorologi Leena Lindin elämää.

Leena Lind on parhaillaan sekoittamassa pienen perheensä kuvioita syrjähypyllä. Työnantaja, meteorologian alan yritys, lisää keitokseen omat mausteensa irtisanomisella. Leena päätyy työttömyys- ja köyhyysjakson jälkeen uudelle, meteorologista dataa hyödyntävälle työnantajalle, jonka toiminta kuitenkin vaikuttaa hänen silmiinsä oudolta. Ja yhä oudommaksi kaikki muuttuu.

Vähä vähältä tarina ottaa enemmän kierroksia, ilma sähköistyy ja ukkosmyrsky lähestyy. Joka voisi hallita säitä, hallitsisi maailmaa.

Leena kirjoittaa nimettömänä Säätyttö-blogia ilmasto- ja sääennusteasioista. Blogin runsaan sää- ja ilmastotietouden sekä Leenan työn kuvauksen kautta lukijallekin kehittyy ymmärrys ilmaston peruslainalaisuuksista sekä Leenan kokemus- ja tunneperäisestä suhteesta sääilmiöihin, jotka ovat hänen intohimonsa.

Kerronta on arjen yksityiskohdissa viipyilevää, paikoin runolliseksikin yltyvää. Sinisalo hallitsee nykyhetken puhemaiseman lisäksi arkaaisen ilmaisun ja sen muuntelun. Joonan tarinan lisäksi ukkoshuilusta kerrotaan kansansatuversio, jota Leena lukee tyttärelleen iltasaduksi.

Tarina etenee paikoin jopa kiusallisen hitaasti eikä saavuta sellaista mahtipontista finaalia kuin lukija jännityksen hitaan kehkeytymisen perusteella aavistelisi. Enemmänkin tarina Leenan taistelusta epäeettisen ja moraaliarvoista piittaamattoman työnantajansa kanssa asettuu vain yhdeksi episodiksi hyvin pitkällä jatkumolla maapallon historiassa. Varsinaiseksi finaaliksi osoittautuu kysymys: mitä seuraavaksi?

Millaisia muotoja ihmisen halu ennustaa ja hallita säitä seuraavaksi ottaa? Kun ihminen ohjaa sateen jollekin seudulle, mikä seutu jää sitä ilman ja millaisin seurauksin? Olemmeko jo nähneet tästä esimerkkejä nykyhetkessä?

Kun jäätiköitä ei lasketa mukaan, vain 1% maapallon vesivaroista on kelvollista juomavettä.    

Sinisalo on kirjoittanut jälleen ekologisesti kantaaottavan romaanin. Se puhuu vanhatestamentillisin vertauskuvin, eikä mainitse ilmastonmuutosta kertaakaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Iida Turpeinen: Elolliset

Löydetyt ja kadotetut lajit Iida Turpeinen: Elolliset.  Kansi: Safa Hovinen. 296 s.  S&S 2023.  Äänikirjan lukija Marcus Bäckman "-- pieni katkos hengitykseen, ja sitten lause jatkuu, mutta hetken se käy tässä, kaikennielevä, kevyt suru, kun katsomme tätä eläintä, jotain suurta ja lempeää, niin lopullisesti poissa." Iida Turpeisen Elolliset on saanut paitsi Finlandia-ehdokkuuden, myös poikkeuksellisen kiittävät arvostelut sekä kriitikoilta että blogimaailman arvioijilta. Pääkaupungin kirjastoissa teosta jonottaa parhaillaan runsas 4000 lukijaa. Kirjan ensimmäiset painokset myytiin loppuun nopeasti. Myös kirjan käännösoikeudet on jo myyty useisiin Euroopan maihin, kertoi HS 12.10.2023 . Tällaiseen kirjaan lukija tarttuu jännittyneenä ja suurin odotuksin. Minulle tämä ihmisen aiheuttamaa lajikatoa ja sen yhtä esimerkkiä, stellerinmerilehmää, käsittelevä esikoisteos on yksi viime vuoden merkkitapauksista. Sellaisen siitä tekee erityisesti aiheen polttava ajankohtaisuus ja h

Sirpa Kähkönen: 36 uurnaa. Väärässä olemisen historia

Lepytyslahjoja kuolleelle äidille Kuva: Ellen Karhulampi Sirpa Kähkönen: 36 uurnaa. Väärässä olemisen historia. 267 s. Kansi Jenni Saari, Sorry Jenny Visuals. Kannen valokuva: Finna, Kuopion kulttuurihistoriallinen museo. Siltala, 2023. Arvostelukappale kustantajalta, kiitos! "Uhraa itsesi tulevalle hyvälle. Kiskaise taakka niskaasi joutuin, sinun se pitää kantaa. Suloista on ies niskassa hilautua pitkin elämän kelirikkoista tietä. On menty päin kultaista kaupunkia ja tiiliseinää. On seisty kiireellä korkean vuoren, ikuisuusnäkymien edessä ja montun reunalla. Joka kerta kun piikkilankaa on alettu vetää, on vaistolla päädytty väärälle puolen ja hävinneiden joukkoihin, on syöty piikkimurikkaa ja ruohoa. Väärässä oleminen. Yksin seisominen. Maailman akselin jylystä huumautuminen, Tuonelanmeren napapyörteisiin joutuminen, Kinahmin kurimuksen kurkussa kieppuminen, pimeyteen paiskautuminen. Raivo. Epäoikeudenmukaisuus. Väkivalta." Sirpa Kähkösen uusin teos 36 uurnaa hiljentää min

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Kuurupiilon anatomia

Naakkoja ja metsästäjiä punk-eepoksen  varjoissa Pasi Ilmari Jääskeläinen: Kuurupiilon anatomia. 575 s. Päällys T. Parikka. Atena 2023 Kirjaston kirja. Kuva: Ellen Karhulampi. Kirjan päällys T. Parikka. Taideteos taustalla Umberto Boccioni: Kaupunki nousee, 1910, kirjasta Edward Lucie-Smith: Taide tänään.  Kirjan alussa sen kertoja varoittaa:  "Kahdesta sisaruksesta vähäisemmän kohtalona on seurata kadonnutta isoveljeään syvälle rivienväliseen pimeään, ja lopulta monet tärkeimmistä kysymyksistä jäävät vaille sellaista vastausta, jonka tapahtumien kulkua kärsivällisesti seurannut yleisö voisi yksituumaisesti hyväksyä." Piiloutumisen ja fyysisten ja henkisten metamorfoosien yhä kipeämmin ahdistaviksi muuttuvat teemat ovat minulle tuttuja jo Pasi Ilmari Jääskeläisen Harjukaupungin salakäytävät -romaanista, jolle Jääskeläinen minusta vaikuttaa luovan eräänlaista peilautuvaa jatkumoa uusimmassa teoksessaan Kuurupiilon anatomia . Tällä kertaa tapahtumapaikkana on Marrasvirta-nimi